Bakanlık: Özel güvenlik, başörtüsü denetimi yapamaz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde geçtiğimiz ay yapılan bir toplantı, üniversitelerdeki başörtüsü yasağıyla ilgili ilginç bir gelişmeye yol açtı. Güvenlik Şube Müdürlüğü, mart ayı ortasında İstanbul'daki tüm üniversitelerin güvenlik şirketleriyle bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişiklikleri gündeme geldi.

Bazı güvenlik şirketi sahipleri, "Öğrenciler tarafından, kanunsuz emir uygulamakla suçlanıyoruz. Hakkımızda tutanaklar tutuluyor, savcılıklara suç duyurusunda bulunuluyor. Valilik bizi rahatlatacak bir karar alacak mı?" sorusunu yönelttiler. Bunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak özel güvenlik şirketlerinin tutumunun ne olması gerektiğini sordu. Emniyet Genel Müdürlüğü de konuyu İçişleri Bakanlığı'na sordu. Bakanlık Hukuk Müşavirliği tartışmaya son noktayı koydu: Özel güvenlik şirketlerinin kılık, kıyafet denetimi yapma yetkisi yok. Yaparsa cezalandırılır.

Konuyu ilk gündeme getiren, eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek oldu. Aynı zamanda avukatlık yapan Petek, Gerçek Hayat dergisinde kaleme aldığı yazıda, özel güvenlik şirketlerinin başörtüsü yasağının kalkması karşısındaki tutumunu ele aldı. Anayasa değişikliği sonucu başörtüsünün kesinlikle serbest hale geldiğini vurgulayan Petek, başörtülüleri üniversiteye almayanların TCK'nın 112. maddesine göre, 'eğitim ve öğretim hakkını engellemek' suçunu işlediğini savundu. Diğer taraftan yasağın uygulanmasında, rektörlerin özel güvenlik görevlilerine kanunsuz emir verdiği tezini işledi. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da bunun açıkça belirtildiğini hatırlatarak, "Özel güvenlik görevlilerinin bu detayları bilmesi mümkün olmadığı gibi, üniversite yönetimlerinin emirleri karşısında işlerinden çıkarılma korkusuyla hareket edecekleri açıktır. İşte bu noktada yasal görev valilere aittir." görüşünü dile getirdi. Bu noktada valilerin, suç işlenmesini önlemek için, özel güvenlik görevlilerinin üstlerine gerekli talimatı vermesi gerektiğinin altını çizdi. Bu yazıdan birkaç gün sonra İstanbul Emniyeti'ndeki toplantıda da aynı konu gündeme geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görüşüne başvurulan İçişleri Bakanlığı, üniversite kapılarında görev yapan özel güvenlik görevlilerinin kılık-kıyafet denetimi yapamayacağına karar verdi. 16 Nisan tarihli yazıda, özel güvenlik görevlilerine böyle bir görev verilmesi halinde ilgililer hakkında yaptırım uygulanabileceği belirtildi. Kanuna göre, özel güvenlik şirketlerini, rektörlere değil, valililere bağlı olduğu vurgulandı. Avukat Reşat Petek, İçişleri Bakanlığı'nın yazısını yorumlarken, "Artık özel güvenlik görevlileri, kılık kıyafet denetimi yaparsa kesin olarak suçlu duruma düşer. Öğrenciler tutanak tutturabilir ve dava açma hakkına sahip olurlar." diyor. Güvenlik görevlilerinin, "Bize verilen emir böyle" şeklinde savunma yaptığını hatırlatarak, "Böyle bir bahaneleri kalmayacak. Eğer rektörler de özel güvenlik şirketleri üzerinde baskı uygularsa kanunen suçlu durumuna düşer." görüşünü savunuyor.

Ahmet Dönmez

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber