OKS ve ÖSS sınavı öncesi tatil teammülü ve sorunlar
OKS ve ÖSS Sınavı Öncesi İzin Teammülü ve Öğretmenlere Yansıyan Sorunlar
Her yıl gündeme gelen konu Ortaöğretim Kurumları Sınavı(OKS) ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesi okulların boşaldığı öğrencilerin hilelere başvurarak raporlar aldıkları hususunda bakanlıkça geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilere bir hafta izin verilmesi düzenlemesi yapılmış ve konu ile ilgili genelgeler yayımlanmıştır.
İlk kez geçen yıl gerçekleştirilen uygulama bu yıl da uygulanacak ve bu durum artık teammül halini almaya başlayacaktır. Yani iki yıl üst üste uygulanan bir uygulamayı bir sonraki yıl uygulamadığınız taktirde kamuoyu baskısı oluşacak ve bu tatil yeniden uygulanacaktır.
Bu durum zamanla belki de mevzuata girecek ve hukuki zorunluluk halini alacaktır. Belki de bakanlığın yapması gereken budur. Bunu yapmak için gerekli cesareti göstermek zor olmamakla beraber her yıl şirin gözükmek daha akıllıca da görülebilir.
Bu konudaki en büyük sıkıntı mevzuatta var olan Öğretim Yılı ?180 iş gününden az olamaz? hükmü geçen yıl değiştirilmiş ve ?180 iş gününden az olmaması esastır? hükmü getirilerek bu sorun aşılmıştı.
Bu durumda her yıl ÖSS sınavı okulların kapandığı hafta sonu yapıldığından öğrencilere sınav öncesi 1 hafta izin verilmektedir.
OKS ise okul kapanmadan bir hafta önce yapılmakta ve sınav öncesi hafta öğrencilere izin verilmektedir. Sınav bittikten sonra okul bir hafta daha açık olduğundan öğrencilerin o hafta devamları zorunludur fakat sınavların bittiği OKS sınavının da bittiği ve en önemlisi devamsızlık sınırı olmayan ilköğretim okullarında bu öğrencilerin okula devamlarını beklemek hayal olmaktadır.
OKS gelecek yıl her kaldırılacaktır fakat onun yerine getirilen SBS sınavı da bu tarihlere alınırsa aynı durumla karşı karşıya olunacaktır.
Bu durumda bazı sorunlar tabii ki çıkmaktadır ve bakanlığın genelge yayımlamadan önce bunları da gözetmesi gerekmektedir.
OKS ve ÖSS'ye giren öğrenciler okula gelmeyeceklerine göre bu öğrencilerin sınıflarında eğitim öğretim yapılmayacaktır. Bu süre içerisinde öğretmenler görevlerine devam edecekler midir? Yani sadece son sınıflarda derse giren ya da o gün sadece o sınıflarda dersi olan öğretmen okula gelecek midir?
Bu öğretmenlerimiz (Ücretli öğretmenler dahil) ek ders ücreti (ek ders fiilen yapılan görevlere ödenen ücret olduğuna göre) alacaklar mıdır?
Bu durumda 1.ders saatinde 7.sınıfa 3-4 ve 5.ders saatinde ise 8.sınıfa,6. Ders saatinde ise 7.sınıfa dersi olan bir öğretmen 1 ve 6.saatteki dersler için okula gelmek durumunda kalacaktır.
Bunun yanı sıra bu öğretmenlere yapamadıkları bu dersler için ek ders verilmeyeceği gibi bu yapılmayan derslerle ilgili diğer ücretlerinde de mağduriyet yaşayacaklardır.
Şöyle ki: 24 saat derse giren bir öğretmen normal şartlarda rehberlik hariç 24-15=9+2(hazırlık planlama)=11 Saat ek ders almaktayken son sınıfa olan derslerinin tamamı ek dersten düşülecektir.
Yani 24 saat dersi olan bu öğretmen 12 saatini 8.sınıflarda giren bir matematik öğretmeni (12 saat 3 şube demektir) o hafta içerisinde 24-12=12 saat derse girmiş olacağından maaş karşılığı girmesi gereken 15 saati dahi dolduramayacaktır.
Bu durumda ülkemizde 40 bin civarında 8.sınıf şubesi olduğuna göre 40.000X30=1.200.000 saat ders yapılmayacak demektir. Bu ise; 1 ders saatinin maliyeti 6,93 YTL olduğuna göre yaklaşık olarak 8 Milyon YTL(8 Trilyon TL) tasarruf anlamına gelmektedir. Bu rakamın; sadece maaş karşılığı derse girip ek ders almayan öğretmenler gibi hususlar düşünüldüğünde net olarak bu kadar olmayacağı düşünülse de bu hesap sadece ilköğretim hesabı olup liselerin son sınıfları da hesaba katıldığından bu hesabın aşağı düşmeyeceği aşikardır.
Yayımlanan genelgelerde önümüzdeki süreçte de karşılaşılabilecek bu ve bunun gibi soru ve sorunların çözümüne yönelik bir cevap bulunmadığından bu sorunların çözümlenmesi gerekmektedir.
Konu ile ilgili takdir ve yorumlar eğitimcilerindir?
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi