Tezsiz yüksek lisans çileye dönüştü
Ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmek amacıyla açılan tezsiz yüksek lisans programları kontenjan azlığı sebebiyle çileye dönüştü. Üniversitelerdeki farklı uygulamalar ise adayları şaşırtıyor.
Bazı fakülte mezunlarının öğretmenlik hakkı elde etmek için başvurdukları ?tezsiz yüksek lisans' programları, kontenjan azlığı nedeniyle çileye dönüştü. Üniversitelerin farklı şartlar ileri sürmesi, kayıt ücretleri gibi sorunlar öğrencileri zor durumda bırakıyor.
Tezsiz yüksek lisanstaki en büyük problem üniversitelerdeki kontenjan azlığı. Örneğin, Yüzüncü Yıl Üniversitesi matematik öğretmenliği programına, elektrik mühendisinden makine mühendisliğine kadar yaklaşık on bölüm mezunu adaylar başvurabilirken, aldığı öğrenci sayısı 95. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, edebiyat bölümünden bu yıl yaklaşık yüz kişi mezun olurken, bu öğrencilerden sadece otuzu kabul edildi. Diğer üniversitelerde de durum farklı değil. Ege Üniversitesi Türkçe öğretmenliğine 25, coğrafya öğretmenliğine ise 12 öğrenci kabul ederken, Muğla Üniversitesi de Türkçe öğretmenliği bölümüne 50, biyoloji öğretmenliğine ise 30 öğrenci kabul edildi.
Bir başka sorun ise üniversitelerin, tezsiz yüksek lisans programlarında farklı farklı uygulamalar yapması. Bazı üniversiteler kabul şartı olarak Lisansüstü Eğitimine Giriş Sınavı'nın (LES) yüzde ellisi artı ders ortalamasının yüzde ellisini baz alırken, bazı üniversiteler de öğrencileri mülakata tabi tutarak mülakatın yüzde yirmi beşini, ortalamanın yüzde yirmi beşini, LES'in ise yüzde ellisini göz önünde tutarak yerleştirme yapıyor. Bu uygulamadaki en büyük sorun, mülakatın objektif şartlar altında yapılmaması. Dokuz Eylül Üniversitesi'ne tezsiz yüksek lisans için başvuran Osman Oruç, kendisine sadece öğretmen olmak isteyip istemediğinin sorulduğunu söyleyerek, bu mülakatta neyin kıstas alındığını anlayamadığını belirtti.
Üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programlarına başvurmak da paralı. Üniversiteler 25 milyondan 100 milyona kadar başvuru ücreti alıyorlar. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Bölümü mezunu Rıdvan Temel dört üniversiteye müracaat ettiğini söyleyerek ?Harcadığımız yol masrafları harici bir de her üniversitede yüklü meblağda başvuru ücreti alıyorlar, zaten mezun konumdayız bir gelirimiz yok, ailemize daha fazla yük olmak istemiyoruz.' şeklinde konuştu.
Öğretmen olmak için 1,5 yıl daha bekleyeceklerini belirten tezsiz yüksek lisans
öğrencisi Kadir Gözcü, en büyük korkusunun, tezsiz programını tamamladıktan
sonra atamalarının yapılmaması ihtimali olduğunu söyledi. Son iki yıldır görev
verilmeyen öğretmen olabilme sertifikası almış 8 bin beş yüz civarında fen?edebiyat
mezunu aday var. Milli Eğitim eski Bakanı Metin Bostancıoğlu ve şimdiki Bakan
Necdet Tekin, tezsiz yüksek lisans yapan öğrencilere atamalarda öncelik tanınacağını
açıklamışlardı. Bu atamalar, eğitim fakültesi mezunları atandıktan sonra boş
kalan kontenjanlara ihtiyaçlar doğrultusunda yapılıyor.