Devletin temizlik ihaleleri kirli çıktı

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 06:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 firmadan oluşan şebekenin, kamu kuruluşlarındaki temizlik ve yemek ihalelerinde devleti trilyonlarca lira zarara uğrattığı belirlendi. ?Temizlik' operasyonunu yürüten cumhuriyet savcısı, 2003 ve 2004 ihalelerinin iptalini istedi.

Ankara'da Sağlık, Milli Eğitim ve Çevre bakanlıkları ile Sayıştay ve TRT gibi dev kamu kurumlarının trilyonlarca lira değerindeki temizlik ve yemek ihalelerine fesat karıştırıldığı ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Şan'ın yaklaşık bir yıldır yürüttüğü ve ?Temizlik' adı verilen operasyonda, Ankara'daki kamu kurumlarının temizlik ve yemek ihalelerinin 22 firmadan oluşan bir organizasyon tarafından yönlendirildiği belirlendi. Organizasyonun başında Aygar Temizlik Şirketi'nin sahibi Necati Aygar'ın bulunduğu, hangi ihaleyi kimin alacağına önceden karar verdiği, bu sayede herhangi bir kırım olmadan ihalelerin alınmasını sağladığı öne sürüldü. Şebekenin bu yolla devleti trilyonlarca lira zarara uğrattığı belirtilirken soruşturmayı yürüten Savcı Şan, Sağlık, Çevre ve Orman, Milli Eğitim bakanlıkları ile Sayıştay, Türk Telekom, TRT, RTÜK, ODTÜ'nün de aralarında bulunduğu 36 kamu kurumunun yemek ve temizlik ihalesinin iptal edilmesini istedi. Şan bu yöndeki talebini Kamu İhale Üst Kurumu'na iletti.

Başkent Ankara'da kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine fesat karıştıran 22 firmadan oluşan bir organizasyon ortaya çıkarıldı. "Temizlik" adı verilen operasyonun altyapı çalışmaları yaklaşık bir yıl önce başladı. Bazı firmaların yemek ve temizlik ihalelerine fesat karıştırdığının belirlenmesi üzerine Savcı Şan'ın talimatıyla firma yöneticilerinin telefonları dinlemeye alındı.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki ihale komisyonu üyeleri ile üst düzey yöneticilerin de organizasyona destek sağladığı, ihale şartnamelerine özel şartlar ile ihalelerin bazı firmalarca alınmasının temin edildiği hazırlık soruşturmasında yer aldı. Soruşturmada, Aygar Temizlik Firması'nın sahibi Necati Aygar'ın organizasyonun yöneticisi olduğu öne sürülürken, Aygar'ın hangi ihaleyi kimin alacağına karar verdiği, ihaleyi alan firmanın da diğer firmalara ?çıkma' adı altında el altından para ödediği iddia edildi. Soruşturmayı yürüten birimler bin kişinin çalışacağı ihalelerin kırım yapılmadan alınmasıyla devletin kaybının trilyonlarca lirayı bulduğunu ifade ediyor.

İhale dosyaları ortak hazırlanıyor

22 firmadan oluşan organizasyonun son bir yıl içinde 36 kurumun ihalesine fesat karıştırdığının belirlenmesi üzerine Savcı Ayhan Şan geçtiğimiz hafta 18 firma yöneticisinin gözaltına alınması talimatını verdi. Bu kişilerden 10'u tutuklanmaları talebi ile mahkemeye sevk edildi. İhaleye fesat karıştırmakla suçlanan organizasyonun yöneticisi Necati Aygar tutuklandı. Diğer zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Operasyon sırasında firmaların merkezlerinde yapılan aramalarda, firmaların mühür ve resmi evraklarının birbirlerinde olduğu görüldü.

Temizlik operasyonunda gözaltına alınan Aygar Temizlik firmasının sahibi Necati Aygar'ın yaklaşık 3 bin sigortalı işçi çalıştırdığı, ihalelerde de bin kişilik istihdam şartı arandığı belirlendi. Türk Telekom'un temizlik ihalesinin şartnamesine konulan özel şartlarla Aygar Temizlik firmasının kazanmasının sağlandığı ve firmaya 800 işçi aldırıldığı iddiaları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e iletilmiş, Cumhurbaşkanı soruşturma başlatmıştı.

?Temizlik' operasyonunun ardından Savcı Şan, ihalesine fesat karıştırıldığı belirlenen 36 kamu kurumunun yemek ve temizlik ihalesinin iptal edilmesi için Kamu İhale Üst Kurumu'na başvurdu. Nihai kararı Kamu İhale Üst Kurumu verecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber