Danıştay, kız meslek lisesi müdürünün takdir hakkını elinden aldı

Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 11:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay 2. Dairesi, Kız Meslek Liselerinde bölüm, atölye ve laboratuar şefliklerine atamalarda okul müdürünün takdir yetkisini elinden aldı. Danıştay, söz konusu takdir yetkisinin atamalarda objektifliği bozduğunu kaydederken, hukuka uygunluk denetiminin alanını da daralttığını savundu.

Danıştay 2. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nün 10 Aralık 2007'de yayımlandığı genelgedeki ?okul/kurum müdürünün önerisi üzerine valilikçe atama yapılacaktır? ibaresi ile genelgenin Ek-1'unde yer alan ?E-Okul/Kurum Müdürünün Takdiri? başlıklı bölümlerin yürütmesini durdurdu. Söz konusu ibarelerin durdurulması ile okul içi atamaların Kız Teknik Lisesi müdürlerinin önerisi ile yapılmasının yanı sıra müdürlerin takdir yetkisi de elinden alınmış oldu.

-TAKDİR YETKİSİNE MUTLAKLIK KAZANDIRILMIŞ-

Danıştay 2. Dairesi'nin gerekçeli kararında genelgedeki ?okul/kurum müdürünün önerisi üzerine valilikçe atama yapılacaktır? ibaresinin sübjektif değerlendirmelere açık olduğu kaydedilirken, takdir yetkisine mutlaklık ölçüde etki kazandırdığı ifade edildi. Ayrıca ibarenin hiçbir değerlendirme kriterine yer vermeyecek ölçüde hukuka uygunluğunun denetlenmesini engellediği belirtilirken, kamu personeli açısından güvencesiz bir ortam yarattığına işaret edildi. Okul müdürlerinin, takdir yetkisi ile şeflik adaylarına 1 ila 15 puan arasında ?takdir puanı? vermesini düzenleyen ?Okul/Kurum Müdürünün Takdiri? ibaresi de eşitsizlik yaratacağı savunuldu. Gerekçeli kararda, ibarenin hukuken kabul edilebilir bir gerekçeye dayanmadığı ve eşitsizlik yaratacak nitelikte bir içeriğe sahip olduğu belirtilirken, puanlamadan beklenen en uygun personelin seçimi amacına da uygun olmadığını altı çizildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber