Hapis cezası yerine alkol ve sigaradan men

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alanya 5. Asliye Ceza Mahkemesi, son iki ayda, iki yıla kadar hapis cezası gerektirecek suçlardan yargılanan 41 kişiye, bu cezaların yerine alkol ve sigara kullanımından men cezası verdi.

Alınan bilgiye göre, Alanya 5. Asliye Ceza Mahkemesi, son iki ayda, iki yıla kadar hapis cezası gerektirecek suçlardan yargılanan 41 kişiye, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinde düzenlenen ?Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması? maddesini uygulayarak, hapis cezalarının yerine, sigara ve alkol kullanımından men cezası verdi. Sigara ve alkol kullanımından men cezası verilen kişiler, bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutularak her gün adliyeye gelip imza atacak ve bir yıl içinde mahkemenin kararına uyup uymadıkları belirlenecek.

Mahkemenin, alkol ve sigara kullanımından men ettiği kişiler, alkol ve sigara satan iş yerlerine giremeyecek. Alanya Adliyesi Denetimli Serbestlik biriminin oluşturduğu bir heyet tarafından sürekli kontrol altında tutulacak bu kişilerin evlerine, işyerlerine gidilerek, yakınlarına, çevredeki insanlara alkol veya sigara içip içmediği sorulacak. Alkolün tüketilebildiği işyerlerine de bu kişilerin isimleri verilerek, buraya gelmeleri halinde kendilerine içki verilmemesi istenecek.

Mahkeme yetkilileri, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinde düzenlenen ?Hükmün Açıklanmasının geriye bırakılması? maddesinin, iki yıla kadar olan hapis cezalarını açıklamadan önce, suçluları eğitici, topluma kazandırıcı ve disipline edici kurallar konulmasına izin verdiğini hatırlattılar. Bu çerçevede, bu konumdaki sanıklara hapis cezası verilmesi yerine öncelikle kötü alışkanlıklarından arındırılmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten yetkililer, kararlara uymayanların yeniden yargılanarak gerekli hapis cezasına çarptırılacaklarını söylediler.

Mahkeme heyetinin bu uygulamayı yapıp yapmamakta serbest olduğu, istendiği takdirde iki yıla kadar hapis cezası gerektiren cürümlerde doğrudan hapis cezasının uygulanabileceğini de belirten yetkililer, iyi hali görülenlere ve daha önceden sabıkası olmayanlara bu maddeyi uygulayarak, insanları topluma kazandırmayı amaçladıklarını kaydettiler.

Yetkililer, Alanya'da iki yıla kadar hapis cezasını gerektirecek cürüm işleyip de hapis cezası yerine alkol ve sigara kullanımından men edilen 41 kişinin, hırsızlık, kaçak elektrik kullanımı, tehdit, şantaj, hakaret, basit yaralama, mala zarar vermek, tedbirsizlik, konut dokunulmazlığının ihlali, evrakta sahtecilikten mahkemelik olduklarını bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber