Alışveriş merkezindekiler mektup yağdırdı sigara yasağına 'restoran eşitliği' göründü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ayşegül AKYARLI GÜVEN

Alışveriş merkezlerindeki restoran işletmecileri sigara yasağıyla iş hacimleri düşünce Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ü mektup yağmuruna tuttu.

Yasağın haksız rekabet yarattığını söyleyen işletmeciler "Bizde yasaksa, bağımsız restoranlara da yasaklayın" talebinde bulundu. Tepkiler Başbakan'a da ulaştı, Erdöl "Restoranlarda sigara yasağı öne çekilebilir" dedi.

CEVAHİR, Akmerkez, Olivium gibi alışveriş merkezlerindeki restoran işletmecileri 19 Mayıs'ta devreye giren sigara yasağının ardından iş hacimlerinin yüzde 50'ye varan oranlarda düşmesi üzerine Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ü mektup yağmuruna tuttu. Sigara yasağının bağımsız alanlarda yer alan restoranlar için 2009'a kadar geçerli olmamasının haksız rekabet yarattığını savunan işletmeciler "Bizde yasaksa, onlara da yasaklayın" talebinde bulundu. Erdöl, "Bu isteğinizin gerçekleşmesi için yeni kanun çıkması gerekiyor. Başbakan'a gidin" cevabını verince bu kez aynı mektuplar Başbakan Tayyip Erdoğan'a gönderildi. Binlerce mektubun yarattığı tepkilerin sonucunda Erdöl beklenen açıklamayı yaparak, "Restoranlarda sigara yasağı 2009'dan önce kaldırılabilir" dedi. Alışveriş merkezlerindeki restoran işletmecileri Başbakan'a gönderdikleri mektuplarda şunları söyledi: "Biz işletmemize bağımsız alanlarda hizmet veren restorandakilerden çok daha fazla yatırım yapıyoruz. Ama yasak nedeniyle daha büyük darbe yedik. Artık kimse yemek yemek için bizi tercih etmek istemiyor. Bunu engellemek için tüketiciye başka seçenek bırakmayın ve serbest işletmecilere de sigara yasağını getirin."

Yüzde 50 ciro kaybı

Mektupta iş hacimlerinin yüzde 30 ile yüzde 50 oranında düştüğünü dile getiren işletmeciler şunları söyledi: "Yemek satan işletmelerde düşüş daha düşük oldu. Buralarda yemek satışlarında yoğun bir azalma yaşanmazken çay, kahve ve tatlı satışları dibe vurdu. Yemekten çok meşrubat, kahve ve tatlıya yönelen işyerleri ise kan ağlıyor. Bu kafelerde satışlar bir anda yarı yarıya azaldı."

300 milyon dolar kira

İstanbul'daki alışveriş merkezlerinde kafeterya ve restoran kiraları ortalama 50 dolardan başlayıp 250 dolara kadar çıkabiliyor. Bir alışveriş merkezinde ortalama 30 restoran ve kafeterya bulunuyor. Bu sayı büyük alışveriş merkezlerinde 50'ye kadar çıkabilirken küçüklerde ise 15'e kadar düşebiliyor. Alışveriş merkezi yönetimlerinin bünyelerindeki restoran ve kafeteryalardan elde ettikleri kira bedelleri de büyüklüklerine göre 300 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında değişiyor. 48 alışveriş merkezinin bulunduğu İstanbul'da bu merkezlerin yönetimlerinin kafe ve restoranlardan elde ettikleri yıllık kira geliri de 300 milyon dolara ulaşıyor.

'Kapatırım' tehdidine yönetim desteği geldi

İŞ hacminin düşmesi nedeniyle kepenk indirme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Alışveriş merkezlerindeki kafe ve restoran işletme sahipleri Erdöl'e ve Başbakan'a verdikleri tepki ve talepler konusunda alışveriş merkezi yönetimlerinden de destek aldıklarına dikkat çekerek, "Alışveriş merkezlerindeki kafe ve restoranlar bu düşüşe daha fazla dayanamaz. Tek çare kapatmak olur. Bu da alışveriş merkezleri yönetimlerini büyük gelir kaybına uğratır. Yönetimler de durumun farkında oldukları için tepki ve çabamızda yanımızda yer alıyorlar" yorumları yaptı.

Erdöl: Haksız rekabet şikayetleri çok arttı

SİGARA yasağının uygulandığı alışveriş merkezlerinde yer alan lokantalar ile dışarıda müstakil olarak hizmet veren lokantalar arasında haksız rekabetin oluştuğu yönünde şikayetler aldıklarını belirten Cevdet Erdöl, "Bu konuda yoğun bir talep var. Llokantaların daha önce kanun kapsamına alınması düşünülebilir. Haksız rekabet varsa düzeltilmesi gerekir" dedi. Sivil toplum kanaatini görmezden gelemeyeceklerine dikkat çeken Erdöl konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kapalı alanlardaki lokantaların yasak kapsamından çıkarılmasındansa, açık alanlardakinin daha önce kapsam içine alınması gerektiğini düşünüyorum. Ancak buna bakanlık ne der bilemiyorum. Biz kış ortasında insanlara dışarı çıkıp sigara için demek istemedik. 4 aylık bir geçiş süreci tanıdık. Ve çok güzel bir günde, 19 Mayıs'ta yasağı başlattık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber