Yaz aylarında sıcaklık mevsim normallerinde olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2008 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, önümüzdeki yaz aylarıyla ilgili hazırlanan mevsimsel tahmin raporunu değerlendirirken, "Mevsim normalleri civarında bir yaz yaşanacağını tahmin ediyoruz. Sadece güney bölgelerinde 1 derece civarında sıcaklık artışı olabilir. Bunun da geçtiğimiz yaz kadar etkili olmayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Kayhan, bu yaz son 30 yıllık mevsim normalleri dolayında bir sıcaklık ve yağış trendinin etkili olmasını beklediklerini anlattı.

Türkiye'nin yaz aylarında çok yağış alan bir ülke olmadığını belirten Kayhan, yıllık toplam yağışın yüzde 7 ila 13'lük kısmının yaz aylarında alındığını söyledi.

Kayhan, son 7,5 aylık periyottaki yağış miktarlarında, Marmara Bölgesi'nde mevsim normallerine göre yüzde 7,3 azalma, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 8,9 artma, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 8,5 azalma, Ege Bölgesi'nde yüzde 13.8 azalma, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 17.5 azalma, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 25 azalma söz konusu olduğunu anlattı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde durumun biraz daha sıkıntılı olduğunu ifade eden Kayhan, bu bölgede aynı periyotta yağışlarda yüzde 59.4 azalma belirlendiğini kaydetti.

Geçen tarım yılına benzer bir durumun bu yıl söz konusu olmadığını ifade eden Kayhan, şöyle konuştu:

"Geçen yıl mevsim normallerine göre yüzde 50'lik bir azalış söz konusuydu, özellikle Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde. Ankara'da durum daha vahimdi. Ölçüm yapmaya başlanılan 1930 yılından bu yana en düşük yağış geçen yıl düştü Ankara'ya. Bu sene geçen seneye benzemiyor ama yine de mevsim normallerine göre bir miktar az."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber