Gümrük'teki 4/B'liler Fazla Çalışma Ücreti Alacak

Gümrük Müsteşarlığı personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine imkan veren düzenleme son olarak Nisan 2007 tarihinde değişmişti. 2 haziran 2008 tarihi itibariyle Meclise sevk edilen kanun tasarısına göre fazla çalışmaya imkan veren madde bir kez daha değişmektedir. Yapılan yeni değişiklik ile müsteşarlık personeli olmayanlar kapsamdan çıkarılmakta ve 4/B'li personele fazla çalışma ücreti verilmesi imkanı getirilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

221'İNCİ MADDENİN ŞU ANKİ

Fazla çalışma ücreti olarak yatırılan tutarların % 50'si bütçeye gelir kaydedilir. Geri kalan % 50'si, personelin fazla çalışma süresi, görev yapmış olduğu yer, görevinin önem ve güçlüğü, sınıfı, kadro unvanı gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek usûl ve esaslar dahilinde Müsteşarlık merkez ve taşra teşkilâtı kadrolarında bulunan personele ödenmek üzere Ankara Gümrük Muhasebe Birimi hesabına aktarılır. Söz konusu ödemeler, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenir ve bu ödemelerin aylık miktarı, (36.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez. Ödenen fazla çalışma ücretinin net tutarı, 222 nci maddeye göre yapılması öngörülen ek ödemenin net tutarından mahsup edilir. Yapılan dağıtımdan sonra yıl sonu itibarıyla hesaplarda kalan tutarlar, takip eden Ocak ayı sonuna kadar bütçeye gelir kaydedilir. Ayrıca, gümrük idaresinin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Kurum bütçesine yeterli ödenek konulur.


BAKANLAR KURULUNUN 2 HAZİRAN'DA MECLİSE SEVK ETTİĞİ TASARI

Gümrük Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı indirmek için tıklayın

221'İNCİ MADDENİN DEĞİŞECEK HALİ

MADDE 31- 4458 sayılı Kanunun 221 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Başmüdür, müdür veya vekilleri? ibaresi ?Gümrük idare amirleri? şeklinde, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

?İlgililerden tahsil edilecek fazla çalışma ücretlerinin miktarı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir. Fazla çalışma ücreti olarak yatırılan tutarlar, personelin fazla çalışma süresi, görev yapmış olduğu yer, görevinin önem ve güçlüğü, sınıfı, kadro unvanı gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek usul ve esaslar dâhilinde Müsteşarlık merkez ve taşra teşkilâtı kadrolarında fiilen çalışan memurlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalışan sözleşmeli personele ödenmek üzere Ankara Gümrük Muhasebe Birimi hesabına aktarılır. Söz konusu ödemeler, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak aylık miktarı 36.500 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenir. Ödenen fazla çalışma ücretinin net tutarı, 222 nci maddeye göre yapılması öngörülen ek ödemenin net tutarından mahsup edilir. Yapılan dağıtımdan sonra yılsonu itibarıyla hesapta kalan tutar, takip eden Ocak ayı sonuna kadar bütçeye gelir kaydedilir.?

DEĞİŞİKLİĞİN GEREKÇESİ

MADDE 31- 221 inci maddede yapılan değişiklikle, fazla çalışma ücretlerinde dış ticaret erbabı üzerindeki yükünü azaltacak şekilde iyileştirmeler yapılabilmesi maksadıyla bunlardan Hazineye aktarılan %50 pay kaldırılmış; bu ücretlerin çalışanların hakları ve ülkenin rekabet gücü bir arada değerlendirilerek Bakanlar Kurulunca belirlenmesi benimsenmiştir.

Müsteşarlık personeli olmayan ve fazla mesai ödenmesi uygulamasından yararlanan personelin fiilen fazla çalışmaya katılmaması nedeniyle anılan personel maddeden çıkarılmıştır.

Kadrolu personel ile aynı şartlarda çalışan sözleşmeli personel de maddeye eklenerek anılan personelin fazla mesai ücretlerinden aynı şekilde yararlandırılması suretiyle personel arası adaletin sağlanması amaçlanmıştır.

4/B'LİLER FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ALACAK

Söz konusu yasa tasarısının Meclis'te kabul edilmesi halinde 4/B'li olarak çalışanlar da fazla çalışma ücreti alabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber