Yargıçlardan, yurt çapında eylem

Haber Giriş : 22 Ekim 2004 05:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı-MİT-Çakıcı iddiaları üzerine toplanan Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda, yargıya yönelik eleştirilere ve saldırılara karşı tepki gösterilmesi benimsendi.

Yargı-MİT-Çakıcı eksenindeki iddialar üzerine toplanan Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda yargıya yönelik eleştiri ve saldırılara karşı etkin tepki gösterilmesi konusunda karar çıktı. Kurul, tepkinin yurt çapına yayılması yönünde de görüş birliğine vardı. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nu dün topladı. Alınan bilgiye göre toplantının başında Yargıtay Başkanı Özkaya konuştu. Özkaya, MİT'in Alaattin Çakıcı davası sırasında kendisinden bilgi istediğini, bu kurumun Çakıcı davasının geciktirilmesi veya erkene alınması yönünde kendisinden bir talepte bulunmadığını söyledi. Özkaya, MİT Yasası çerçevesinde ve gizlilik kurallarına uyarak, MİT'e dava ile ilgili bilgi verdiğini açıkladı. Toplantıda, ağırlıklı olarak Aralık ayında yapılacak başkanlık seçimine aday olan isimler konuştu. Konuşmalar sırasında genel olarak Yargıtay'ın, kuruma ve yargıya yönelik saldırılara karşı etkin bir tavır sergileyemediği üzerinde durul ve bu tutum eleştirildi. Bazı üyeler, kuruma ve Özkaya'ya yönelik tepkilerini şöyle dile getirdi: "Yargıtay Başkanı'nın idari temsil görevi vardır.Yargıtay'a yönelik saldırılar karşısında etkin bir tavır sergilenmemesi Yargıtay Başkanlığı'nın bir ihmalidir. Son dönemde de daha etkin olabilirdiniz. Daha sert açıklamalarda bulunabilirdiniz."

BİLDİRİ YAYINLANACAK
Yargı bağımsızlığının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlerin her zaman varolduğuna dikkat çekilen toplantıda, Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok'un, Yargıtay Başkanı Özkaya'ya yönelik eleştirileri de ele alındı. Bir daire başkanı, "Bu açıklamalar Yargıtay içinde iki başlılık yarattı" eleştirisinde bulundu. Toplantıda, eleştirilerden Adalet Bakanı Cemil Çiçek de nasibini aldı. Çiçek'in, son dönemde yaşanan gelişmeler için söylediği "Bir imamın Laila'ya gitmesinde hukuki engel yoktur, ama bunu kamu vicdanı onaylamaz" şeklindeki sözleri, yargıya yönelik saldırılara örnek gösterildi. Genel Kurulu'nun iki saat süren toplantısından sonra bildiri hazırlanması karalaştırıldı. Bildiriyi hazırlamak üzere, aralarında Yargıtay Başkanı adayları Osman Arslan ile Orhan Uzgören'in de bulunduğu 5 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Komisyonun bildirisini bugün kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber