KEY'de erteleme borç sıkıntısından

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KEY'deki 2 aylık rötarın altından siyasi gerginlikle yükselen Hazine faizleri ve borçlanma sıkıntısı çıktı. Kapatma davasından sonra fazladan 4 milyar YTL'lik maliyetle karşılaşan Hazine, 43.3 milyar YTL'lik ödeme yapacağı temmuz ve ağustosta ek yük istemiyor

AK Parti hakkında açılan kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'nin türban kararıyla yükselen siyasi gerginliğin faturası büyüyor. Devletin borç ödemelerine ek 4 milyar YTL'lik yük getiren siyasi gerginliğin, yaklaşık 9 milyon insanın merakla beklediği Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin iki ay ertelenmesinde de rol oynadığı ortaya çıktı.

KEY ZİRVESİ YAPILDI

ERTELEMEDE ?hatalı bildirimlerin' yanı sıra gerekli kaynağın büyük kısmını karşılayacak olan Hazine'nin, temmuz ve ağustostaki yüklü borç ödemeleri de etkili oldu. Erteleme kararı önceki gün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığındaki zirvede alındı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı zirvede, ödemelerin maliyeti 3.5 milyar YTL'yi bulacağı belirtildi. Bunun, 1.7 milyar YTL'si Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın kaynaklarından, 1.8 milyar YTL'sini ise Hazine borçlanmasıyla karşılanacak.

9 milyon kişinin parası faize gitti EKONOMİ

EĞER ödemeler temmuz ayında yapılsaydı, Hazine temmuz ayında KEY'ler için de borçlanma gerçekleştirecekti. Hazine'nin, temmuz ve ağustos ayında ise yaklaşık 43.3 milyar YTL'lik borç ödemesi bulunuyor.

Siyasi gerginlik ile birlikte borçlanma maliyeti artan Hazine, KEY'ler içinde borçlanma ihtiyacının, borç verenler üzerinde olumsuz etki yapacağı ve faizlerin daha da yükselmesine neden olacağı görüşünü dile getirdi. Bu değerlendirmelerin ardından, hem hatalı bildirimlerin düzeltilmesi hem de Hazine'nin borçlanma programı üzerinde baskı oluşturulmaması için ödemeler iki ay ertelendi.

MALİYETİ 3.1 MİLYAR YTL

AK Parti'ye kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'nin türban kararı ile birlikte gerginleşen siyasi ortamın, Hazine Müsteşarlığı'na getirdiği ek 4 milyar YTL'lik yükün, 9 milyon vatandaşa ödenecek KEY parasından daha yüksek olduğu belirlendi. Hazine uzmanlarının yaptığı hesaplamaya göre, 9 milyon kişiye ödenecek KEY'in şimdilik toplam maliyeti 3 milyar 138 milyon YTL'yi buluyor. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesiyle birlikte bu faturanın 3.5 milyar YTL olacağı tahmin ediliyor. Faizlerde yaşanan artışla birlikte Hazine'nin ise üstlendiği ek yük ise 4 milyar YTL olmuştu. Böylece, Hazine'nin faizlerdeki yükselmeyle birlikte üstlendiği ek fatura, 9 milyon kişiye ödenecek KEY parasından da daha fazla oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber