Sınıf Geçme Yönetmeliğinde Neler Değişti?

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği 12 Haziran 2008 tarih ve 26904 sayılı Resmi Gazetedeki değişiklikle yenilenmiştir. Yönetmeliğin karnelerin verilmesine bir gün kala değiştirilmesi yapılan iş ve işlemlerin değiştirilmesine neden olacağından zamansız olmuştur. Çünkü yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Öğretmenler bölüm sorumlumuz Ahmet Kandemir bu değişikliği ayrıntısıyla ele aldı. Ayrıntılar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Haziran 2008 03:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde yapılan değişiklik için linkini http://www.memurlar.net/haber/112428/ adresinden, Yönetmeliğin en son haline ise buradan bakabilirsiniz.

Önemli değişiklikler;

- En fazla 3 dersten girilen ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları 4 sınava çıkarılmıştır. Eski yönetmeliğe göre haziran döneminde yapılmayan bu sınavlar haziran dönemine alınmış, ayrıca sorumluluk sınavları eylül ayının ilk haftası ile ikinci dönemin ilk haftasında da yapılacak.

- Devamsızlık nedeniyle başarısız duruma düşen 12. sınıf öğrencilerine alt sınıflarda sınıf tekrarı yapsa dahi sınıf tekrar etme zorunluluğu getirilmiştir.

- Eski yönetmelikte olan Ders yılı başından itibaren bir ay içinde alan değiştirme hakkı kaldırılmıştır. Eski yönetmeliğe göre ders kesiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılabilen alan değişikliği ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılacak.

- Nakil gelen öğrencilerden, geldiği okulda alanı bulunmayanlar seçtiği yeni alanda olmayan derslerden sorumlu tutulacak. Eski alanından sorumlu olduğu ders yeni alanında yoksa sorumluluğu kalkacak.

- Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantısı 2 kez değil 3 kez toplanacak.

- 9 uncu sınıfta en fazla 3 dersi olan sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Önceki yönetmelikte bu en fazla 2 ders di. Diğer sınıflarda bu en fazla 2 ders olacak.

- Alt sınıflarda dâhil 2 den fazla sorumlu dersi olanlar bir üst sınıfa artık 5 den fazla sorumlu dersi olsa da geçebilecek.

Yönetmelikte neler değişti;

HAZIRLIK SINIFININ TANIMI YAPILDI

Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 4. maddesine yeni eklenen kısımlar.

"ş) Hazırlık Sınıfı: 9 uncu sınıftan önce öğrencilere Türkçe ve yabancı dilde dinleme, anlama; okuma, anlama; konuşma ve yazma becerileri kazandırmayı amaçlayan sınıfı,"

* Yorum; Hazırlık sınıfının tanımı yapılmıştır.


YETERLİK SINAVI TANIMLANDI

"t) Yeterlik Sınavı: Hazırlık sınıfı bulunan okul/kurumlarda öğrencilerin birinci yabancı dil ve Türkçe dersinde yeterliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan sınavı"

Yorum; Yeterlik Sınavı getirilmiş ve tanımı yapılmıştır.


DERS YILI BAŞINDAKİ ALAN DEĞİŞTİRME HAKKI KALDIRILDI

Yönetmeliğin Alanların Belirlenmesi ve Seçimi başlıklı 10. maddesi 5. fıkrası değiştirilmiştir.

Eski 10. madde 5. fıkra;

Alan seçimi, ders kesiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılır. Zorunlu hâllerde bu tarihten sonra da alan seçimi yaptırılabilir. Alanını seçen öğrenciler, alana geçiş şartlarını taşımaları kaydıyla ders yılı başından itibaren bir ay içinde alanını değiştirebilir.

Yeni 10. madde 5. fıkra;

"Alan seçimi, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılır. Ancak, okul yönetimince kabul edilen zorunlu ve bu Yönetmelikte belirtilen özüre dayalı hâllerde yeni ders yılının başlamasına kadar geçen sürede de şartları taşıyan öğrenciler alan seçimi ve değişikliği yapabilirler. "

Yorum; Eski yönetmelikte olan Ders yılı başından itibaren bir ay içinde alan değiştirme hakkı kaldırılmıştır. Eski yönetmeliğe göre ders kesiminden itibaren yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılabilen alan değişikliği ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılacak.


Yönetmeliğin Alanların Belirlenmesi ve Seçimi başlıklı 10. maddesi 6. fıkrası değiştirilmiştir.

Eski 10. madde 6. fıkra;

10 uncu sınıf sonunda;

a) Bir üst sınıfa geçebilecek öğrenciler, ders kesiminden itibaren yeni ders yılının ilk bir ayı içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilir. Ancak alanını değiştiren öğrenci, yöneldiği yeni alana ait alt sınıfın görmediği alan dersleri ile gördüğü hâlde haftalık ders saati sayısı farkı bir ders saatinden fazla olan alan derslerinden sorumlu tutulur ve bu derslerden alan değişikliğini takip eden ilk ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde sınava alınır. Öğrenci, yeni alanında okutulmayan önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulur. Ancak sorumlu olduğu seçmeli derslerin sorumluluğu devam eder.

b) Sınıf tekrarına kalan öğrenciler yeni ders yılının ilk bir ayı içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilir.

Yeni 10. madde 6. fıkra;

"10 uncu sınıf sonunda;

a) Bir üst sınıfa geçen öğrenciler, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilir. Ancak, alanını değiştiren öğrenci, yöneldiği yeni alana ait alt sınıfın görmediği alan dersleri ile gördüğü hâlde haftalık ders saati sayısı farkı bir ders saatinden fazla olan alan derslerinden sorumlu tutulur ve bu derslerden sorumluluk sınavları döneminde sınava alınır. Öğrenci, yeni alanında okutulmayan önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulur. Ancak, sorumlu olduğu diğer derslerin sorumluluğu devam eder. Bu maddenin sekizinci fıkrasında belirtilen hâller dışında alan değişikliği öğrenim süresince bir defa yapılır.

b) Sınıf tekrarına kalan öğrenciler, Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın aynı sınıfı tekrar etmek şartıyla alanını değiştirebilir.

c) Mesleki ve teknik ortaöğretimde, alan/dal seçimi ve değiştirilmesiyle ilgili iş ve işlemler 3/7/2002 tarihli ve 24804 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır."

Yorum; Bir üst sınıfa geçebilecek öğrenciler, ders kesiminden itibaren yeni ders yılının ilk bir ayı içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştiremeyecek, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilecek. Ayrıca Sınıf tekrarına kalan öğrenciler yeni ders yılının ilk bir ayı içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştiremeyecek, Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın aynı sınıfı tekrar etmek şartıyla alanını değiştirebilecek.


NAKLEN GELEN ÖĞRENCİYE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEMELER

Yönetmeliğin Alanların Belirlenmesi ve Seçimi başlıklı 10. maddesi 8. fıkrası değiştirilmiştir.

Eski 10. madde 8. fıkra;

Nakli yapılan öğrencilerden, geldiği okulda alanı bulunmayanlar, velisinin ve kendisinin isteği de dikkate alınarak uygun bir alana yönlendirilir.

Yeni 10. madde 8. fıkra;

"Nakli yapılan öğrencilerden geldiği okulda alanı bulunmayanlar, kendisinin ve velisinin isteği de dikkate alınarak uygun bir alana yönlendirilir. Bu şekilde alan değiştiren öğrenciler, yöneldiği yeni alana ait alt sınıf veya sınıflarda görmediği alan dersleri ile gördüğü hâlde haftalık ders saati sayısı farkı bir ders saatinden fazla olan alan derslerinden sorumlu tutulur. Yeni alanında okutulmayan önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulur. Ancak, sorumlu olduğu diğer derslerden sorumluluğu devam eder."

Yorum; Nakil gelen öğrencilerden, geldiği okulda alanı bulunmayanlar seçtiği yeni alanda olmayan derslerden sorumlu tutulacak. Eski alanından sorumlu olduğu ders yeni alanında yoksa sorumluluğu kalkacak.


ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTISI SAYISI ÜÇE ÇIKARILDI

Yönetmeliğin Zümre Öğretmenler Kurulu Çalışmaları başlıklı 15. maddesi 3. fıkrası değiştirilmiştir.

Eski 15. madde 3. fıkra;

Birinci ve ikinci dönem başında olmak üzere bir öğretim yılında iki kez Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantısının yapılması esastır. Ayrıca ihtiyaç hâlinde bunların dışında da Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantısı yapılabilir. Toplantıya ilişkin yazılı çağrı okul müdürlüğünce gerçekleştirilir.

Yeni 15. madde 3. fıkra;

"Birinci ve ikinci dönem başı ile ders kesiminden sonra olmak üzere bir öğretim yılında üç kez zümre öğretmenler kurulu toplantısı yapılması esastır. Ayrıca ihtiyaç hâlinde bunların dışında da zümre öğretmenler kurulu toplanabilir. Toplantıya ilişkin yazılı çağrı okul müdürlüğünce yapılır."

Yorum; Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantısı 2 kez değil, Birinci ve ikinci dönem başı ile ders kesiminden sonra olmak üzere 3 kez toplanacak.


Yönetmeliğin Naklen Gelenlerin Dönem Notu başlıklı 28. maddesi 2. fıkrasının (b) bendinin 3 nolu alt bendi değiştirilmiştir.

Eski 28. madde 2. fıkra 3 nolu bent;

3-Hazırlık sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan diğer okulların 9 uncu sınıflarına nakil/ geçiş yapan öğrencilerin dönem notları, iki dönem notu alınabilecek kadar süre bulunması durumunda bu madde hükümlerine göre belirlenir.

Yeni 28. madde 2. fıkra 3 nolu bent;

"3) İki dönem notu alınabilecek kadar süre bulunması hâlinde hazırlık sınıfı bulunan okulların hazırlık sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9 uncu sınıflarına nakil veya geçiş yapan öğrencilerin dönem notları, bu madde hükümlerine göre belirlenir."

Yorum; Madde aynı anlama gelecek şekilde yeniden yazılmıştır.


Yönetmeliğin Bir dersin yılsonu puanı ve notu başlıklı 29. maddesi 1. fıkrasının (b) bendi değiştirilmiştir.

Eski 29. madde 1. fıkra (b) bendi;

b) Hiç puan bulunmaması hâlinde yetiştirme programında alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puandır. Bir dönem puanının bulunması hâlinde ise bu dönem puanı ile yetiştirme programında alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puanın aritmetik ortalamasıdır.

Yeni 29. madde 1. fıkra (b) bendi;

"b) Yetiştirme programını gerektiren sebeplerden dolayı iki döneme ait puan bulunmaması hâlinde yetiştirme programından alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puandır. Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait puan bulunmaması durumunda sorumluluk sınavında elde edilen puandır. Bir dönem puanının bulunması hâlinde ise bu dönem puanı ile yetiştirme programında alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puanın aritmetik ortalamasıdır."

Yorum; Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait puan bulunmaması durumunda sorumluluk sınavında elde edilen puan Bir dersin yılsonu puanıdır


Yönetmeliğin "Bir dersin yılsonu puanı ve notu" başlıklı 29. maddesi 2. fıkrasının (b) bendi değiştirilmiştir.

Eski 29. madde 2. fıkra (b) bendi;

b) Hiç not bulunmaması hâlinde yetiştirme programı puanından elde edilen nottur. Bir dönem notunun bulunması hâlinde ise bu dönem notu ile yetiştirme programı notunun aritmetik ortalamasıdır.

Yeni 29. madde 2. fıkra (b) bendi;

"b) Yetiştirme programını gerektiren sebeplerden dolayı iki döneme ait not bulunmaması hâlinde yetiştirme programı puanından elde edilen nottur. Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait notun bulunmaması hâlinde sorumluluk sınavı puanından elde edilen nottur. Bir dönem notunun bulunması hâlinde ise bu dönem notu ile yetiştirme programı notunun aritmetik ortalamasıdır."

Yorum; Alan değişikliği sebebiyle iki döneme ait notun bulunmaması durumunda sorumluluk sınavında elde edilen puan Bir dersin yılsonu notudur.


HAZIRLIK SINIFI YIL SONU BAŞARI NOTUNDA DİKKATE ALINMAYACAK

Yönetmeliğin "Doğrudan Sınıf Geçme" başlıklı 33. maddesi 2. fıkrasının 1. cümlesi değiştirilmiştir.

Eski 33. madde 2. fıkra 1. cümlesi;

Okul türlerine göre Kurulca belirlenen dersler dışındaki derslerden başarısızlığı bulunan öğrencilerden yılsonu başarı notu ortalaması;

Yeni 33. madde 2. fıkra 1. cümlesi;

"Okul türlerine göre hazırlık sınıfı dışında diğer sınıflarda Kurulca belirlenen yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak derslerin dışındaki derslerden başarısızlığı bulunan öğrencilerden yılsonu başarı notu;"

Yorum; Hazırlık sınıfları bu uygulama dışında tutulmaktadır. Eski yönetmelikte yer alan başarı notu ortalaması başarı notu şeklinde değiştirilmiştir.

Eski yönetmelikte ?yılsonu başarı notu ortalaması ??olan öğrenciler ortalama ile sınıflarını geçer.? İbaresi yeni yönetmelikle ?yılsonu başarı notu ??olan öğrenciler ortalama ile sınıflarını geçer. ? şeklinde düzeltilmiştir.


EN AZ ÜÇ DERSTEN BAŞARISIZ OLAN BİR SÜT SINIFA DEVAM EDEBİLECEK

Yönetmeliğin "Sorumlu Olarak Sınıf Geçme ve Sorumluluğun Kalkması" başlıklı 34. maddesi değiştirilmiştir.

Eski 34. madde;

Madde 34 ? (Değişik: 5.10.2007/26664 RG ) Doğrudan veya yılsonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dâhil, başarısız olduğu ders sayısı en fazla iki olanlar bir üst sınıfa devam ederler. Alt sınıftaki dersler de dâhil, ikiden fazla sorumlu dersi bulunanlar ise başarısız sayılırlar. Ancak, 10 uncu sınıf sonunda sınıfını geçebilecek durumda iken alanını değiştirenler ile nakil ve geçişlerden dolayı alanını değiştirenlerin yeni alanında sorumlu tutulacağı dersler o öğretim yılı için sorumlu ders sayısına dâhil edilmez.

Sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.

Yeni 34. madde;

"MADDE 34 ? Doğrudan veya yılsonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden; 9 uncu sınıfta en fazla 3, 10 uncu ve 11 inci sınıflarda ise en fazla 2 dersten başarısız olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa devam ederler. Ancak, alt sınıflar da dâhil toplam 5 den fazla sorumlu dersi bulunanlar başarısız sayılır. Alan değişikliğinden dolayı sorumlu olunan dersler bu sayıya dâhil edilmez.

Sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.

Hazırlık sınıfından sorumlu olarak 9 uncu sınıfa geçilmez."

Yorum; 9 uncu sınıfta en fazla 3 dersi olan sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Önceki yönetmelikte bu en fazla 2 ders di. Diğer sınıflarda bu en fazla 2 ders olacak.

Alt sınıflarda dâhil 2 den fazla sorumlu dersi olanlar bir üst sınıfa artık 5 den fazla sorumlu dersi olsa da geçebilecek.

Yönetmeliğin 35. maddesi başlığı ile birlikte değiştirilmiştir.


HAZIRLIK SINIFINDA YETERLİLİK SINAVI

Eski 35. madde;

Hazırlık Sınıflarında Seviye Belirleme Sınavı ve Sınıf Geçme

Madde 35 ? (Değişik:19.10.2005/25971 RG) Önünde hazırlık sınıfı bulunan okullara kaydolan öğrencilerden; 9 uncu sınıfta birinci yabancı dil dersini takip edebilecek seviyede oldukları velileri tarafından sınavlardan önce okul yönetimine yazılı olarak bildirilenler, yabancı dil öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca ders yılının ilk haftasında hazırlık sınıfı seviyesinde yazılı ve sözlü seviye belirleme sınavına alınırlar.

Bu sınavlarda alınan puanlar nota çevrilir ve en az "3" alan öğrenciler, başarılı sayılarak 9 uncu sınıfa devam ettirilirler.

Hazırlık sınıflarında sınıf geçme; birinci yabancı dil dersi ile Türkçe dersindeki başarı durumlarına göre tespit edilir.

Diğer derslerdeki başarı durumu, öğrencinin ödüllendirilmesinde dikkate alınır.

Hazırlık sınıfında, sınıf geçmeye esas dersten ders yılı sonunda başarılı olamayan öğrenciler, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları sırasında yazılı ve sözlü sınavlara alınırlar. Bu sınavlardan en az "Geçer" alan öğrenciler başarılı sayılır. Başarısız olanlar, bir yıl daha hazırlık sınıfına devam edebilir.

Hazırlık sınıf başarısı, diploma puanının belirlenmesinde dikkate alınmaz.

Yeni 35. madde;

"Hazırlık Sınıfında Yeterlik Sınavı ve Dokuzuncu Sınıfa Geçiş

MADDE 35 ? Hazırlık sınıfında sınıf geçme, birinci yabancı dil dersi ile Türkçe dersindeki başarı durumlarına göre tespit edilir. Diğer derslerdeki başarı durumu, öğrencinin ödüllendirilmesinde dikkate alınır. Mezuniyet ve benzeri puanların belirlenmesinde dikkate alınmaz.

Hazırlık sınıfında öğrenim görmeden aynı okulun 9 uncu sınıfına doğrudan geçmek isteyen öğrencilerin velileri, yeterlik sınavından 5 gün önce okul yönetimine yazılı olarak başvururlar. Başvurusu alınan öğrenciler, birinci yabancı dil dersi ile Türkçe dersinden ders yılının ilk haftası içinde yeterlik sınavına alınırlar. Bu sınavlar, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları usul ve esaslarına göre yapılır. Her iki dersten de en az 3 alan öğrenciler başarılı sayılarak 9 uncu sınıfa devam ettirilirler.

Hazırlık sınıfında sınıf geçmeye esas derslerden ders yılı sonunda başarılı olamayan öğrenciler, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde sınava alınırlar. Yabancı dil dersi ile Türkçe dersi sınavlardan en az 2 alan öğrenciler başarılı sayılır, başarısız olanlar ise bir yıl daha hazırlık sınıfına devam ederler. İkinci yılda da hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin okulla ilişkisi kesilir. Bu öğrencilerin sınavsız öğrenci alan diğer okulların 9 uncu sınıfına kayıtları, okulların özel yönetmelikleri ile ilgi diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır.

İki dönem notu alınabilecek kadar süre bulunması hâlinde hazırlık sınıfından, hazırlık sınıfı bulunmayan diğer okulların 9 uncu sınıfına; hazırlık sınıfı bulunmayan diğer okulların 9 uncu sınıfından hazırlık sınıfına nakil veya geçiş, okulların özel yönetmelikleri ile ilgi diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır."

Yorum; Hazırlık sınıflarındaki seviye belirleme sınavı kaldırılarak yerine yeterlik sınavı getirilmiştir.


DEVAMSIZ ÖĞRENCİLERE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME

Yönetmeliğin "Sınıf Tekrarı" başlıklı 36. maddesi 3. fıkrası değiştirilmiştir.

Eski 36. madde 3. fıkra;

Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanların dışındaki mezun olamayan son sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar, istemeleri hâlinde başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar ederler. Bunlardan sınıf tekrar etmek istemeyenler, sınıf tekrarı yapmadan sorumluluk sınavlarına girebilirler.

Yeni 36. madde 3. fıkra;

"Devamsızlık nedeniyle 12 nci sınıfta başarısız duruma düşen öğrenciler 12 nci sınıfı tekrar ederler. Ayrıca, mezun olamayan 12 nci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar da başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilirler. Ancak, sınıf tekrar etmek istemeyen öğrenciler, başarısız olunan derslerden sorumluluk sınavı dönemlerinde sınava alınırlar."

Yorum; Devamsızlık nedeniyle başarısız duruma düşen 12. sınıf öğrencilerine alt sınıflarda sınıf tekrarı yapsa dahi sınıf tekrar etme zorunluluğu getirilmiştir.


YTİŞTİRME PROGRAMLARI

Yönetmeliğin "Yetiştirme Programı" başlıklı 37. maddesi 1. fıkrası değiştirilmiştir.

Eski 37. madde 1. fıkra;

Ders yılı içinde öğretmensizlik, doğal afet, salgın hastalık, olağanüstü hâl ve benzeri sebeplerle bir dönem notu eksik olan ya da hiç dönem notu bulunmayan dersler için ders yılının ikinci döneminde veya ders kesiminde yetiştirme programları uygulanır. Bu programlarda görev alacak öğretmenler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince görevlendirilir. Diğer kurumlardan görevlendirilen öğretmenler hakkında ayrıca kurumlarına da bilgi verilir. Bu programda işlenecek konular ve programın süresi, bir dönemdeki ders saati toplamından az olmamak üzere okul müdürü ile programı uygulayacak öğretmen/öğretmenler tarafından belirlenir. Ancak, programda öngörülen konuların tamamlatılması esastır. Dersin haftalık ders saati sayısı dikkate alınarak öğrencilere yeterli sayıda yazılı ve sözlü puanı verilir.

Dönem ve yılsonu puanı ve notu bu puanlara göre belirlenir.

Yeni 37. madde 1. fıkra;

"Ders yılı içinde öğretmensizlik, doğal afet, salgın hastalık, olağanüstü hâl ve benzeri sebeplerle bir ya da iki dönem notu bulunmayan dersler için ders yılının ikinci döneminden, yeni öğretim yılının başlamasına kadar olan sürede yetiştirme programı uygulanır. Bu programlarda görev alacak öğretmenler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince görevlendirilir. Diğer kurumlardan görevlendirilen öğretmenler hakkında kurumlarına bilgi verilir. Bu programda işlenecek konular ve programın süresi, bir dönemdeki ders saati toplamından az olmamak üzere okul müdürü ile programı uygulayacak öğretmen veya öğretmenlerce belirlenir. Ancak, programda öngörülen konuların tamamlatılması esastır. Dersin haftalık ders saati sayısı dikkate alınarak öğrencilere yeterli sayıda yazılı ve sözlü puanı verilir. Dönem ve yılsonu puanı ve notu bu puanlara göre belirlenir."

Yorum; Eski yönetmeliğe göre lüzumu halinde düzenlenmesi gerekli yetiştirme programları; ders yılının ikinci döneminde veya ders kesiminde yapılmaktaydı, yeni yönetmelikle bu programların ders yılının ikinci döneminden, yeni öğretim yılının başlamasına kadar olan sürede yapılabilmesinin yolu açılmıştır.


SAĞLIK RAPORLARININ OKULA BİLDİRİLME SÜRESİ KISALTILDI

Yönetmeliğin "Devam-Devamsızlık" başlıklı 40. maddesi (c) bendinde yer alan "7 iş günü" ibaresi "5 iş günü" olarak değiştirilmiştir.

Eski 40. madde (c) bendi;

c) Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Kaza, ölüm, doğal afet, yangın, gözaltına alınma, tutuklanma ve uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıkların özürlü devamsızlıktan sayılabilmesi için özrün, resmî kurumdan alınacak belge veya resmî/özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca düzenlenecek raporla belgelendirilmesi ve özrü takip eden 7 iş günü içinde okul yönetimine bildirilmesi gerekir. Zorunluluk hâllerinde özrün bildirim süresi okul yönetimince uzatılabilir.

Yeni 40. madde (c) bendi;

c) Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Kaza, ölüm, doğal afet, yangın, gözaltına alınma, tutuklanma ve uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıkların özürlü devamsızlıktan sayılabilmesi için özrün, resmî kurumdan alınacak belge veya resmî/özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca düzenlenecek raporla belgelendirilmesi ve özrü takip eden 5 iş günü içinde okul yönetimine bildirilmesi gerekir. Zorunluluk hâllerinde özrün bildirim süresi okul yönetimince uzatılabilir.

Yorum; Sağlık raporlarının okula bildirilmesi süresinin en fazla 7 günden 5 güne indirilmiştir.


ORTALAMA YÜKSELTME VE SORUMLULUK SINAVLARI

Yönetmeliğin "Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları" başlıklı 41. maddesi değiştirilmiştir.

Eski 41. madde;

Madde 41? Öğrencilerden;

a) Okula devam edenler için öğrenim gördükleri sınıfta başarılı veya başarısız oldukları en fazla 3 dersten ortalama yükseltme,

b) Alt sınıflardan başarısız dersi bulunanlar ile mezun olamayıp sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencileri için sorumluluk sınavları yapılır.

Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları, yeni ders yılının başlamasından bir hafta önce bitecek ve üç haftayı geçmeyecek şekilde yapılır. Daha önceki yıllarda mezun olamayan ve sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencileri, ayrıca ikinci dönemin ilk haftasında ve ders kesimini takip eden ilk hafta içinde de sorumluluk sınavına alınır.

Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde iki veya üç sınav yapılabilir.

Yeni 41. madde;

"MADDE 41 ? Öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde;

a) Devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 4 dersten ortalama yükseltme sınavına,

b) Önceki yıllardan sorumlu olunan derslerden sorumluluk sınavına alınırlar.

Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlar ve süresi üç haftayı geçmez.

Sorumlu ders/dersleri bulunan öğrenciler, eylül ayının ilk haftası ile ikinci dönemin ilk haftasında da sorumluluk sınavlarına alınırlar.

Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir."

Yorum; En fazla 3 dersten girilen ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları 4 sınava çıkarılmıştır. Eski yönetmeliğe göre haziran döneminde yapılmayan bu sınavlar haziran dönemine alınmış, ayrıca sorumluluk sınavları eylül ayının ilk haftası ile ikinci dönemin ilk haftasında da yapılacak.


ORTALAMA YÜKSELTME SINAVINA GİRECEK ÖĞRENCİ 5 GÜN İÇİNDE BAŞVURMALI

"Ortalama Sınavlara Girecek Öğrencilerin Tespiti" başlıklı 42. maddesi değiştirilmiştir.

Eski 42. madde;

Madde 42 ? Ortalama yükseltme sınavına girilecek dersler; öğrenci, veli ve sınıf rehber öğretmeninin iş birliği ile belirlenir ve öğrenci veya veli tarafından ders kesimini izleyen 7 iş günü içinde örneğine uygun dilekçe ile okul müdürlüğüne bildirilir. Belirlenen dersler, sınav programı ilân edilmeden önce değiştirilebilir.

Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının Uygulanması

Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarına alınacak öğrenciler ve sınavlara girecekleri dersler, okul müdürlüğünce tespit edildikten sonra listeler hâlinde sınavların başlamasına 7 iş günü kalıncaya kadar ilân edilir.

Yeni 42. madde;

"MADDE 42 ? Ortalama yükseltme sınavına girilecek dersler; öğrenci, veli ve sınıf rehber öğretmeninin iş birliği ile belirlenir ve öğrenci veya veli tarafından ders kesimini izleyen 5 iş günü içinde, örneğine uygun dilekçe ile okul müdürlüğüne bildirilir. Sınav programında yer alması düşünülen dersler program ilan edilmeden önce değiştirilebilir.

Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarına alınacak öğrenciler ve sınavı yapılacak dersler ile ilgili hazırlanan listeler sınavların başlamasından 5 iş günü öncesinde okul müdürlüğünce ilan edilir."

Yorum; Ortalama yükseltme sınavına girilecek ders dilekçesinin 7 değil de 5 gün önce okul müdürlüğüne bildirilmesi ile sınavı yapılacak dersler ile ilgili hazırlanan listelerin 7 değil de 5 gün önce okul müdürlüğünce ilan edilme4sinin yolu açılmıştır.


SINAV PROGRAMLARININ İLANI

Yönetmeliğin "Sınav Programı" başlıklı 44. maddesi 1. fıkrasında yer alan "7 iş günü" ibaresi "5 iş günü" olarak değiştirilmiştir

Eski 44. madde 1. fıkra;

Sınavlardan önce hazırlanan sınav programı 7 iş günü öncesinden okulda ilân edilir. Sınav programında; sınavı yapılacak dersler, görevli öğretmenler, sınav tarihleri ile uyulacak usul ve esaslar yer alır. İşletmelerde meslekî eğitime devam eden öğrencilerin sınavları, beceri eğitimi sonunda yapılacak şekilde planlanır. Sınava alınacak öğrenci bulunmadığı takdirde o derse sınav programında yer verilmez.

Yeni 44. madde 1. fıkra;

Sınavlardan önce hazırlanan sınav programı 5 iş günü öncesinden okulda ilân edilir. Sınav programında; sınavı yapılacak dersler, görevli öğretmenler, sınav tarihleri ile uyulacak usul ve esaslar yer alır. İşletmelerde meslekî eğitime devam eden öğrencilerin sınavları, beceri eğitimi sonunda yapılacak şekilde planlanır. Sınava alınacak öğrenci bulunmadığı takdirde o derse sınav programında yer verilmez.

Yorum; Sınav programının 7 değil de 5 gün önceden ilan edilmesinin yolu açılmıştır.


DİPLOMA TARİHLERİ

Yönetmeliğin "Diploma Tarihi" başlıklı 61. maddesi 1. fıkrası (b) bendi değiştirilmiştir

Eski 61. madde 1. fıkra (b) bendi;

b) Ders yılı sonunda mezun olabilecek durumda olmasına rağmen ortalama yükseltme sınavlarına girenler ile ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları sonunda mezun olanlar için sınavların,

Yeni 61. madde 1. fıkra (b) bendi;

"b) Ders yılı sonunda mezun olabilecek durumda olmasına rağmen ortalama yükseltme sınavı ile sorumluluk sınavlarına girenler için bu sınav dönemlerinin,"

Yorum; Eski yönetmeliğe göre diploma tarihleri sorun olmaktaydı, her öğrenciye göre farklı diploma tarihi ortaya çıkmaktaydı, bu değişiklikle tek bir diploma tarihi yazılmasının yolu açılmış olmuştur.


Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlükten kaldırılan geçici 3. madde;

Geçici Madde 3 ?(Değişik:1.2.2007/26421 RG) 2005?2006 Öğretim Yılında 10, 11 ve 12 nci sınıflarda öğrenim gören öğrencilerden sorumlu dersi/dersleri bulunanlar, sınava girme hakları sona erinceye kadar ikinci dönemin ilk haftasında ve ders kesimini takip eden ilk hafta içinde yapılan sorumluluk sınavlarına da girebilirler.

Yorum; Bir yaptırımı kalmayan geçici 3.madde yürürlükten kaldırılmıştır.


11. SINIFLARA ALAN DEĞİŞTİRME HAKI

Yönetmeliğe yeni eklenen geçici 6. madde;

"GEÇİCİ MADDE 6 ? 2007?2008 Öğretim Yılında 11 inci sınıfta öğrenim gören öğrenciler, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasına göre alan değiştirebilir.

Yorum; Yeni Yönetmelikle 10. sınıflara tanınan bu hak geçici maddeyle bir seferliğine 11. sınıflara da tanınmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber