TESK, kamu kuruluşu oluyor

Haber Giriş : 24 Ekim 2004 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanun taslağı tamamlanarak, görüşleri alınmak üzere ilgili kuruluşlara gönderildi. Kanun taslağında, esnaf odalarının kurulabilmesi için onay yetkisi, Sanayi Bakanlığı'ndan alınarak konfederasyona devrediliyor.

Daha önce Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun (TESK) hazırladığı bir taslaktan yola çıkarak hazırlanan taslak, ilgili kuruluşlardan gelen görüşlerin ardından son şekli verilerek Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.

Odalara ayrı ayrı kayıt yaptırılacak

Taslak, TESK'i kamu kurumu niteliğinde bir kuruluş haline geliyor. Taslağın 2. maddesinde "Oda ve üst kuruluşları kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip meslek kuruluşlarıdır" hükmü yeraldı. Yeni düzenlemeyle, esnaf odası kurulabilmesi için nüfusa göre bir kademelendirme getiriliyor.

Taslakta odaya kayıt zorunluluğu korunurken, birden fazla konuda faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdikleri konularla ilgili bulunan odalara ayrı ayrı kayıt olma zorunluluğu getiriliyor. Taslakta ayrıca esnaf odalarına üye olanların TOBB'a üye olamamaları hükmü yer alıyor. TOBB'a üyelik, esnaf odasında üyelikten atılmak için gerekçe oluşturuyor.

yennişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber