Anlaşmalı tutanak uygulaması otoparktaki kazaları artırdı!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Haziran 2008 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik kazalarında polis beklemeden tutanak tutma imkânı istismar edilmeye başlandı. Yeni uygulamanın üzerinden henüz 2,5 ay geçmesine rağmen sigorta şirketlerine yanıltıcı tutanaklar yağıyor.

Bunlar içinde ilk sırayı otopark kazaları oluşturuyor. Aracını duvara çarpan sürücü, 'park yerindeyken arabama arkadan vurdular' şeklinde tutanak hazırlıyor. Öte yandan şoförler tutanaklara genellikle olay yerinden değil de servis ya da tamircide çekilmiş fotoğrafları ekliyor. Artan istismarlar üzerine sigorta şirketleri motorize ekipler oluşturmaya başladı. Mobil eksperler tutanakların doğruluğunu kontrol için kaza yerine ya da oto servislerine giderek incelemelerde bulunuyor. Sigorta şirketlerine gönderilen 'otopark kazalarının' çoğunlukla kamyon ve kamyonetlerden oluşması da dikkat çekiyor. Bu da sistemin istismar edildiği şüphelerini artırıyor. Bir sigorta şirketi yetkilisi, yeni sistemde duvara çarpan ya da tamircilerde hasarlı olarak bekleyen araçlar için bile kamyonet sahipleriyle anlaşılarak kaza yapmış gibi tutanak tutulabildiğini, bu sayede hasarın sigorta şirketine ödettirildiğini söylüyor.

Hasarlı trafik kazalarında sürücülerin kendi aralarında tutanak tutabilmesini sağlayan sistem 1 Nisan'da uygulanmaya başladı. Aradan geçen süre zarfında sürücüler 93 bin kazada polis beklemeden kendi aralarında tutanak tuttu. Günde 2 binin üzerinde kaza meydana geldiği düşünüldüğünde kazaya karıştıktan sonra yeni sistemi tercih eden sürücülerin oranı yüzde 65'lere ulaştı. Söz konusu tutanaklar sigorta şirketlerine gönderiliyor. Polisin kaza sonrası yaptığı kusur tespit işini sigorta şirketi üstleniyor. Tespitin ardından tutanak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER)'nin kayıtlarına işleniyor. Bugüne kadar sürücülerin tuttuğu 87 bin kaza tutanağı hakkında sigorta şirketleri tarafından gerekli işlemler yapıldı. Sigortacıların kusur oranlarında anlaşamadığı ya da üzerinde bilgi eksikliği olan 5 bine yakın tutanak da TRAMER bünyesinde oluşturulan komisyona havale edildi.

Tutanaklar emniyet müdürlüğünün oluş şekli açısından hazırladığı 37 farklı kaza tipine göre incelemeye alınıyor. Kazanın hangi tip kapsamına girdiği ve kusurun hangi sürücüde olduğu tespit ediliyor. Yeni uygulama sonrası tutanakların büyük çoğunluğunun park yerinde geri geri giderken çarpma tipinde olması sigortacıların dikkatini çekti. Sistemin istismar edilmesinden kuşkulanan sigortacılar kendi içlerinde çözüm yolları geliştirdi. Tutanakları inceleyen eksperler şüphelendikleri durumda kaza yapan aracı incelemek için olay yerine ya da araçların çekildiği servise gidiyor. Aynı zamanda tutanağı tutan sürücüyle görüşülerek kazanın nasıl olduğuna dair ipuçları elde ediliyor. Bir sigorta şirketinin yetkilisi, kaza yapmadığı halde yapmış gibi gösterip sigorta şirketi üzerinden aracının hasarını gidermeye çalışanların varlığına dikkat çekerek, "Sistemin istismar edilmemesi için toplumsal bilinç çok önemli. Sistem Avrupa'da sorunsuz uygulanıyor, ama Türkiye için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sürücü yıllar önce yaptığı kazanın hasarını bile sahte tutanakla sigorta şirketine yükleyebilir. Ya da duvara çarptığı aracı için başkasıyla anlaşıp uydurma tutanak hazırlayarak sigorta şirketlerini aldatabilir." diyor.

RAKAMLARLA YENİ SİSTEM

Sürücünün tuttuğu tutanak 97.778

Sigorta şirketinin onayladığı 86.872

Komisyonun onayladığı 4.874

Değerlendirme aşamasında 1.649

İptal edilen 3.968

Fotoğraflı tutanak 28.207

Kaynak: TRAMER

Tutanağa mutlaka fotoğraf eklenmeli

Yeni tutanak uygulamasında sigorta şirketlerinin kusur oranlarını belirlemede kullandığı en önemli delil fotoğraf. Kazanın oluş şeklini göstermesi açısından önem taşıyan fotoğraflara sürücüler henüz alışamadı. 1 Nisan'dan bu yana sürücülerin tuttuğu 93 bin kaza tutanağının sadece 28 bininde fotoğraf yer alıyor. TRAMER Genel Müdürü Mehmet Üst, sigorta şirketlerinin kusur oranlarını tespit edemediği kazaların büyük çoğunluğunda fotoğraf olmadığını belirtiyor. Sürücülerin cep telefonu ya da makineyle kazanın hemen ardından araçların farklı açılardan fotoğrafını çekmesinin önemli olduğunu söyleyen Üst, "Fotoğraf olursa kazanın oluş tipi çok daha rahat anlaşılabilir. İşi kolaylaşan sigorta şirketleri hasar tazminatını daha kısa sürede ödeyebilir. Sürücülerin tutanağın yanına fotoğraf koymasını özellikle istiyoruz." dedi.

İsa Sezen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber