Beslenmede Diyetetik-Light ve Diyabetik Ürün kavramı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Haziran 2008 00:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gıda teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak her geçen gün tüketiciler yeni bir ürünle karşılaşmaktadırlar. Beslenme ile ilişkili sağlık sorunlarının ortaya çıkması ve şişmanlığın görülme sıklığının artmasıyla birlikte beslenmede light-diyet ürünler geliştirilmiş olup, her geçen gün yeni bir ürün tüketicilerin beğenisine sunulmaya
devam edilmektedir.

Ülkemizde diyetetik ve diyabetik ürünler karıştırılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliğinde light ürünlerin tanımı yapılmıştır. Buna göre;

Düşük enerjili gıda: Katı gıdalarda 100 gramında 40 kilokaloriden az, sıvı gıdalarda 100 mililitresinde 20 kilokaloriden az enerji içeren gıdalar.

Enerjisi azaltılmış gıda: Orijinal gıda veya benzeri ürüne kıyasla enerji değeri en az % 25 oranında azaltılmış gıdalar olarak belirtilmektedir.

Enerji içerdiklerinden dolayı bu tür ürünleri tüketirken referans ürünle karşılaştırılması yapılmalı ve ürünün etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır. Enerji değeri düşük diye bu ürünlerin fazla miktarlarda yenmesinin, kişinin daha fazla kilo almasına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca bu kapsamda yer alan ürünler normal ürünlere göre daha yüksek fiyatta satıldığından satın alırken de bir kıyaslama yaparak, neye para ödediğimiz çok iyi düşünülmelidir.

Diyabetik Ürünler: Şeker yerine sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi kalorisi olmayan tatlandırıcılar veya dekstroz, maltoz, mısır Gurubu, fruktoz gibi tatlandırıcılar kullanılarak üretilen besinlerdir. Diyabetik ürünlerin özelliği içindeki şeker veya tatlandırıcıdan kaynaklanmaktadır. Birçok üründe olduğu gibi diyabetik ürünler karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içermektedir. Diyabetik ürünler özellikle şeker hastalarının tüketimi için üretilmişlerdir ve bir uzman kontrolünde hastaların günlük diyetlerine adapte edilerek kullanılmalıdır. geker oranı azaltılmış diyabetik ürünler, yüksek yağ ve kalori içerikleri nedeniyle zayıflama diyetleri için tercih edilmemelidir. Hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını uygulamanın, hareketli bir yaşam biçimi sürdürmenin, sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın olmazsa olmazlarından biri olduğu asla unutulmamalıdır.

Uzm.Dyt.Bilge YÜKSEL /Temel Sağlık Bülteni / Sağlık Bakanlığı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber