KESK: Müdür yardımcılığı sınav soru ve cevapları yayımlansın

Haber Giriş : 29 Ekim 2004 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim- Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Milli Eğitim Temel Yasası'nın 'okul aile birlikleri' ile ilgili 16'ncı maddesinin değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısı ile okullarda "mafya sistemi'nin yerleşeceği uyarısında bulundu. Dinçer, Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda önceki gün Milli Eğitim Temel Yasası'nın 'okul aile birlikleri' ile ilgili 16'ncı maddesinin değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısının görüşüldüğünü anımsattı. Dinçer, "Bu yasa değişikliği ile okul aile birliklerinin bağış toplayabilmelerinin ve kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri işlettirebilmelerinin yolu açılmaktadır. Amaç okulları mafya sistemine terk etmek, birer rant kaynağına dönüştürmektir " dedi. Dinçer hükümetin bağış adı altında paralı eğitime geçişinin önünün açıldığını belirtti.

"AKP EĞİTİMDE KADROLAŞIYOR"

Dinçer, basın toplantısında ayrıca MEB'in okul müdür yardımcılığı sınavı için çıkarttığı yönetmeliği mevcut yasalarla çelişkili olduğu ve kadrolaşmanın önünü açacağından dolayı, yönetmeliğin iptali için yargıya başvurduklarını hatırlatarak, Danıştay 5. Dairesinde davanın devam ettiğini söyledi. AKP hükümetinin müdür yöneticiliği konusunda hızlandırılmış süreç işlettiğini belirten Dinçer zoraki boşaltılan müdür yardımcılığı kadrolarının, yapılan sınav ile 3 bine yakın atama ile doldurulduğunu ifade etti. Dinçer, sınavdaki başarısızlığı sorulan soruların niteliğine, eğitim sistemine ve öğretmenlerin MEB tarafından yeterli hizmet içi eğitim almamalarına bağladı. Bilgi edinme kanunlarına göre sınavda sorulan soruların ve cevaplarının yayınlanmasını Eğitim-Sen olarak talep edeceklerini açıklayan Dinçer, "70 puanı geçenlerin kimler olduğunu,hangi sendikaya üye olduklarının açıklanmasını istiyoruz. Sınavdaki başarı kriterlerinin ciddi bir şekilde araştırılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Sınavda bir şaibenin olduğunu vurgulayan Dinçer, sınavların geçersiz kılınmasının gerektiğinin üzerinde durdu. Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan müdür yardımcılığı sınavında 54 bin öğretmenden sadece 2 binin sınavdan geçer not almasını, mevcut eğitim siteminin ve MEB'in üstlendiği görevi yeterince yerine getirmemesinin sonuçları olarak degerlendirerek, "Öğretmenler hedef tahtasına konmamalı,günah keçisi olarak gösterilmemelidir" diye konuştu.

"ÖĞRENCİ AFFI TASARISI BİLARDO TOPUNA DÖNDÜ"

Öğrenci Affı ile ilgili tasarıyı bilardo topuna benzeten Dinçer " Tasarı bilardo topu gibi gidip gelmektedir. Öğrencilerin yeniden okullarına dönmelerini öngören yasa tasarısı, bir türlü yasalaşamamış, tasarı ortada kalmıştır" dedi Dinçer öğrenci affını öngören yasa tasarısının derhal yasalaşması gerektiğine dikkat çekti.

EĞİTİMDE, SİİRT'E TORPİL

AKP hükümetinin, sözleşmeli öğretmen alımıyla hem IMF'yi hem de partililerini memnun ettiğini belirten Dinçer, "Bir çok ilçede ve ilde sözleşmeli öğretmen alımında AKP il ve ilçe Başkanları ile AKP'li belediye başkanlarının referansları dikkate alınır hale gelmiştir" diye konuştu. AKP hükümetinin Dünya Bankası'nın eğitim kredileri aracılığıyla Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın seçim bölgesi olan Siirt'te sayısal mucizeler gerçekleştirmesini eleştiren Dinçer, " AKP hükümeti Siirt'te yaklaşık 16 bin okul öncesi çağındaki çocuktan 11 binin bu eğitimden yararlandığını açıklamıştır. Bizim yaptığımız araştırmaya göre Türkiye'de okul öncesi çağ okullaşma oranı yüzde 13 iken, AKP büyük başarıyla Siirt'te bu oranı yüzde 70'lere yükseltmiştir" dedi. Siirt'in okul öncesi usta öğretici alım ilanında,tüm iller arasında İstanbul'dan sonra ikinci sırada olmasına dikkat çeken Dinçer, Siirt'te ikili eğitim yapılsa dahi 11 bin öğrenciye yetecek ve 500 usta öğreticinin ders vereceği dersliğin olmadığını açıkladı.

"İLKSAN VURGUNUNA DUR DİYELİM"

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN)'da yaşanan olaya değinen Dinçer, "İLKSAN'da yaşanan büyük vurgun konusunda MEB'i göreve çağırdığımız halde, bu konuda tatmin edici hiçbir açıklama tarafımıza ulaşmamıştır" dedi. Dinçer AKP hükümetini, tüm halkı ilgilendiren sorunlar konusunda etkinlik gösteren Meclis'i siyasal kaygılarla işlevsizleştirmekten vazgeçmeye çağırdı.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber