Öğretmenleri Valiler Atayacak
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ve eğitimde önümüzdeki günlerde önemli değişiklikler olacak. Eğitimde yapılacak en önemli değişikliği, ?bakanlığın yetkilerini valilik ve yerel idarelere devretmesi' oluşturacak. Bu kapsamda ilk olarak öğretmen atama ve tayinleri tamamen valiliklere bırakılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ve eğitimde önümüzdeki günlerde önemli değişiklikler olacak. Eğitimde yapılacak en önemli değişikliği, ?bakanlığın yetkilerini valilik ve yerel idarelere devretmesi' oluşturacak. Bu kapsamda ilk olarak öğretmen atama ve tayinleri tamamen valiliklere bırakılacak. Bakanlıkta yapılan çalışmalara göre, öğretmen adayları bundan sonra bakanlık yerine valiliklere müracaat edecek.
Valilikler hangi branşta kaç öğretmene ihtiyacı olduğunu bakanlığa bildirecek. Bakanlığın kadro vermesi sonrasında valilikler, genel öğretmen olabilme kuralları ve sınavlarda aldığı puana göre adayları atayacak. Böylece bir öğretmen görev yapmak istediği ili seçip şansını deneyebilecek.
Uygulama ile öğretmen ihtiyacı yoğun olan Doğu ve Güneydoğu illerinin de, büyük şehirlerde kadro kalmayacağı veya sadece puanı yüksek olanlar atanacağı için, öğretmen bulabilecekleri düşünülüyor. İller arası öğretmen tayinlerinde de bakanlığın devre dışı bırakılması, tayin isteyen öğretmenin istediği ile müracaat etmesi planıyor. 4 yıllık lise uygulamasına, bu sene de geçilmesi zor görünüyor. Anadolu ve fen liseleri gibi önünde hazırlık sınıfı olan liseler 4 yıla çıkarılırken, diğer liselerin bu sene de 3 yıl olarak devam etmesi öngörülüyor.
Özel öğretim kurumları
da bu dönemde desteklenecek. Buna göre, çocuğunu özel okula gönderen veliye,
yıl sonunda eğitim masrafı olarak vergi iadesi verilmesi düşünülüyor. Velinin
özel okula verdiği paranın bir kısmını vergi iadesi olarak geri alacak olmasının,
özel okullara olan talebi artıracağı hesap ediliyor. Bu kapsamda daha sonraki
adımlarda ise özel öğretim kurumlarına uygulanan verginin azaltılması geliyor.
Habervitrini