Süre belirtilmeden geçici görevlendirme yapılamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2008 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sakarya 1. İdare Mahkemesi, süre belirtilmeden yapılan geçici görevlendirmeyi hukuka aykırı buldu.

Mahkeme, geçici görevlendirmelerde, ilgiliyi görevinden fiilen uzaklaştırma veya cezalandırma gibi bir amaç güdülemeyeceğine de hükmetti.

Türk Sağlık-Sen, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Şubesinde memur olarak görev yapan, sendikanın iş yeri temsilcisi Ömer Nafiz Mezarcı'nın, aynı müdürlüğe bağlı yeşilkart bürosunda geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Sakarya 1. İdare Mahkemesine dava açtı.

Dava dilekçesinde, Mezarcı'nın sendikanın iş yeri temsilcisi olması nedeniyle kişisel amaç güdülerek sendikal faaliyetlerinin engellenmeye çalışıldığı iddia edildi.

Sakarya 1. İdare Mahkemesinin kararında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, aynı kurum içinde geçici görevlendirme düzenlenmemiş olmakla birlikte, bir kamu kurumunun mevzuatla belirlenmiş olan görev alanı içinde, "geçici" nitelikteki bir hizmeti ya da değişen ve gelişen sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların sonucu olarak ortaya çıkan, henüz örgütsel yapısı oluşturulmamış yeni bir kamu hizmetini yürütmek amacı ile durumu uygun olan kamu görevlilerinin, kadroları ile hukuki bağlarını sürdürmek ve belli bir süre ile sınırlı olmak üzere, atamaya yetkili amir tarafından geçici olarak görevlendirilmelerinin mümkün olduğu kaydedildi.

Geçici görevlendirme işlemlerinde, belirtilen kamu hizmetlerinin yürütülmesinin amaç edinilmesi, kamu yararı ile bağdaşmayan, ilgiliyi görevinden fiilen uzaklaştırma veya cezalandırma gibi hizmet gereklerine ters düşen bir amacın güdülmemesi gerektiği vurgulandı.

Kararda ayrıca, geçici görevlendirilen personelin hangi somut görevleri yapacağının ayrıntılı olarak önceden belirlenmesi, zorunluluk bulunması ve personelin kadro görevini ifa ettiği yer ile geçici görevlendirildiği yer arasında coğrafi farklılık bulunması durumunda, mahallindeki personelin kamu hizmetini yerine getirmesinin mümkün olmaması gibi koşulların gerçekleşmesi halinde, geçici görevlendirmenin hukuka uygun olabileceği bildirildi.

Dava konusu işlemde, davacının geçici olarak görevlendirildiği ifade edilmesine karşın, geçici görevlendirmeye ilişkin herhangi bir süre belirtilmediğine, dolayısıyla geçici görevlendirmenin bir süre ile sınırlandırılmadığına işaret edildi.

Bu durumda, davacının süre belirtilmeden geçici olarak görevlendirilmesi nedeniyle yapılan işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilerek, yürütmesi durduruldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber