Sağlık Bakanının devrim niteliğindeki açıklamalar
Haber Giriş : 31 Mayıs 2003 06:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı dün akşam Kanal 7'de yayınlanan açıklamalarında sağlık sisteminde çok köklü değişikler olacağını belirtti.
Sağlık Sistemine İlişkin Olarak Yapılan Açıklamalar
Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada herkesin zorunlu bir sağlık sigortasının olacağını, bu çerçevede vatandaşın hastanelerde kendisine bir aile doktoru (pratisyen doktor) seçeceğini belirtti.
Sayın Akdağ, açıklamasında, doktorların kaydedilen aile sayısı kadar, uzman doktorlar ise müdahale ettikleri hastalar sayısınca maaşına ek olarak prim alacağını belirti. Akdağ bunun hekimler arasında olumlu bir rekabet yaratacağını söyledi.
Sağlık Bakanı bu çerçevede özel hastanelerden sigorta fiyatlarıyla hizmet vermek isteyenler ile anlaşma yapılacağını ve hastaların bu hastanelerde aile doktorunun uygun görmesi halinde (cihaz devlet hastanesinde bulunsa dahi) muayene olabileceğini belirti.
Bakan Akdağ bu sistemin; vatandaş merkezli olduğunu, vatandaşın memnuniyetini temel aldığını, hekim ve hasta arasında doğrudan para ilişkisini bitireceğini vurguladı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Diğer Açıklamaları
Yardımcı Sağlık Personelinin Sistemdeki Durumu ne olacaktır?
Pratisyen tabipler, kendilerine kaydolan hasta sayısı kadar ek prim alırken, yardımcı sağlık personeli de (ebe, hemşire, teknisyen vb.) ortak döner sermaye yoluyla elde edilen gelirden yararlanacak.
Mecburi Hizmet
1984 yılı şartlarında uygun olan bu sistem artık uygulanabilir değildir. Kişileri zorlayarak verimli hizmet almak mümkün değildir. Bu sistem belirli bir süre sonra kaldırılacaktır. Ancak hekim istihdamının zorunlu olduğu yerlerde özendirici tedbirler yoluyla hekimlerin bu yerlerde istihdamı sağlanacaktır.
Vardiya Sistemi
Hastaneler üzerindeki aşırı yük nedeniyle bu sistem uygulanmaktadır. Yeni sistem hastanelerin yükünü azaltmak üzerine kurulmuştur. Buna göre hasta ufak hastalıklarında hastaneye uğramayacak, bu da yığılmayı ortadan kaldıracaktır. Dolaysıyla yeni sistemde, vardiyaya ihtiyaç olmayacaktır.
KPSS-SB Atamaları
ÖSYM'nin sınavını ve yerleştirme işlemlerini yaptığı 1.850 kişilik kadro alınacaktır. Ancak bu rakam bizim için çok azdır. Önümüzdeki yıl mutlaka kamuda yardımcı sağlık personeli istihdamı etmek zorundayız. Buna ihtiyacımız da vardır. Özellikle hemşire ihtiyacımız çok fazladır.
Aile Hekimliği Sertifikası Sınavı
Sağlık Bakanlığı Tanı ve Tedavi Protokolleri adlı bir kitap yayınlamıştır. Bunun ikinci cildi yakında yayınlanacaktır. Pratisyen tabipleri sertifika sahibi yapmak amacıyla bu kitaplardan zor olmayan bir sınav yapılacaktır.