Kararı önce piyasalar bildi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 31 Temmuz 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi kararından önce İMKB endeksini 2.188 puanlık artışla 41.342 puana taşıyan yatırımcılar, doğru ata oynadıklarını gösterdiler. Karar öncesi 1.1710 YTL'ye kadar inen dolar kuru, valörlü işlemlerde 1.1670'e gerilerken, faiz yüzde 19,74'e düştü.

Global likidite krizinin dalga boyunu artırdığı piyasalarda son hamleler doğru ata oynandı. AK Parti'nin kapatılmayacağı tahmininden yola çıkan ve başını yabancıların çektiği yatırımcılar, karar öncesindeki son işlem gününde yaptıkları alımlarla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı (İMKB) 2.188 puanlık yükselişle 41.342 seviyesine taşırken, hisse senetleri yüzde 5,5 oranında değer kazandı. Önceki gün olumlu kararın satın alınmasıyla faizin yüzde 20'nin altına indiği bono piyasasında alımlar dün de devam etti. 14 Nisan 2010 vadeli kağıdın faizi işlem bazında yüzde 19,60'a inerken, döviz cephesinde de oldukça hareketli işlem saatleri yaşandı. Karar öncesinde 1.1710 YTL'ye gerileyen dolar kotasyonları, karar sonrasında 1.1670 YTL'ye kadar geriledi.

Anayasa Mahkemesi'nin davayı görüşmeye başlaması nedeniyle oldukça kritik kabul edilen haftanın ilk işlem gününde 563 puan değer kazanan İMKB, dünkü karar öncesinde yapılan son hamlelerle 2.188 puanlık artış kaydetti. Endeksin üç günlük değer artışı 3.786 puan oldu. İMKB'nin piyasa değeri 198.7 milyar dolara çıktı. Endeks kapatılma davasının açıldığı 14 Mart seviyesinin sadece yüzde 2 altında, dolar kuru da dava açıldığı gün bulunduğu 1.2365 YTL seviyesinin yüzde 5 aşağısında bulunuyor.

Kehanetler raporlarla desteklendi

Kapatılma davasının açıldığı 14 Mart'tan sonra artan siyasi riskler nedeniyle kaygıların derinleştiği piyasalarda temmuz ayında başlayan iyimserlik, Lehman Brothers, JP Morgan gibi uluslararası yatırım bankalarının raporlarıyla da destekenerek son günlerden iyiden iyiye artmıştı. Dün kapanıştan sonra açıklanan karar da piyasalarda iyimserliğe oynayan yatırımcıların yanılmadığını gösterdi. Peki piyasada "AK Parti kapatılmayacak" kehanetine nasıl gelindi. Öncelikle piyasalar, temmuz ayından bu yana basında çıkan olumlu senaryolara inanmak istedi. Çünkü, AK Parti'nin aleyhinde bir dava sonucu çıkması piyasalardaki ve siyasetteki gerginliğin çapını genişletecekti. AK Parti'nin kapatılma ihtimalini temmuz başında İMKB endeksini 33.208 puana kadar çekerek satan piyasa oyuncuları aslında ilk olumlu sinyali 16 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın raporuyla aldı. Can'ın raporuyla "AK Parti'nin kapatılmayacağı" beklentisi güçlenen piyasaların bu yöndeki inancı son olarak ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in açıklamalarıyla kuvvetlendi. Mark Parris'in, AK Parti'nin kapatılmama ihtimalinin arttığına yönelik açıklaması yatırımcılarda algılama değişikliği yaratırken, önce Lehman Brothers'ın son olarak da hafta başında JP Morgan'ın Anayasa Mahkemesi'nden "piyasa dostu bir karar çıkacağı" ile ilgili raporlar geldi.

Kâr satışları gelebilir

Bundan sonraki sürece ilişkin ne olacağı ise merak konusu. Uzmanlar, Anayasa Mahkemesi'nde piyasaların istediği kararın çıkmasının özellike hisse senetleri piyasasında ralli yaşanacağı anlamına gelmediğini söylüyor. Borsada AK Parti'nin kapatılmayacağı beklentisinin zaten fiyatlara yansıtıldığını belirten uzmanlara göre, kısa süreli bir kâr satışı beklenebilir. Borsanın bugün güne olumlu başlayacağı konusunda hem fikir olan uzmanlar, olası bir kâr satışında endeksin 40.000 puana kadar gerileyebileceğini belirtiyorlar. Kapatma davasının yarattığı stresten kurtulan AK Parti'nin bir süredir unuttuğu reformlara hız vermesinin piyasalardaki olumlu havayı destekleyeceğini düşünen uzmanlar, endeksin bir süre 41.000-42.000 bandında hareket etmesini bekliyorlar. Finans Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Özgür Güneri, Anayasa Mahkemesi'nin kararının piyasaları olumlu etkileyeceğini belirterek, "Hisse senetleri piyasasında olumlu bir seyir bekliyorum. Ancak bu beklentiye karşın piyasada artık yukarı potansiyelin de sınırlandığı kanısındayım. Eğer İMKB-100 Endeksi dava öncesi, 35.000 puan seviyelerinde olsaydı o zaman alım gelebilirdi. AK Parti kapatılsaydı İMKB'ye ciddi oranda satış gelirdi" diye konuştu.

Dolar kurunda ise düşüşün devam etmesi durumunda Merkez Bankası'nın piyasaya müdahelede bulunabileceği uyarısını yapan uzmanlar, faizlerde yaşanan gevşemenin ise sona gelmiş olabileceği kanısında.

"Kâr satışlarına hazırlıklı olun" uyarısında bulunan Fortis Portföy Yöneticisi Fon Yöneticisi İbrahim Çetinel ise "Dün alınan kararın büyük bir kısmı hisse senetleri piyasasında zaten fiyatlara yansımıştı. Hatta piyasanın son birkaç günlük yükselişi AK Parti'ye yönelik bir yükselişti. Dolayısıyla bugün İMKB açılışta mahkemenin aldığı kararı olumlu bir tepki verir ancak sonrasında kar satışları gelecektir. Dava, Ak Parti'nin aleyhine sonuçlansaydı borsaya çok ciddi satışlar gelebilirdi" açıklamasında bulundu.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı

Kısa vadede 45.000'i görebiliriz

Anayasa Mahkemesi'nden çıkan karar politik istikrarın devamı şeklinde yorumlanacağı için olumlu olacak. Zaten piyasa birkaç gündür bu kararı satın alıyordu. Buna ek olarak petrol fiyatlarındaki düşüş ve global konjontüründen destek de geldi. Yabancının son günlerde satın aldığı beklenti gerçeğe dönüştü. Zaten yabancı yatırım bankalarının raporlarıyla da bu beklendi güçleniyordu. Yine kısa dönemde olumlu tepki devam edecektir. İMKB-100 Endeksi 45.000 puanı görebilir tahminleri yapılabilir. Fakat sonrasında kar satışları gelecektir. Ondan sonrada daha bir makro ekonomik konularla ya da global konjontüre alakalı konularla paralel hareket etmeye başlanacaktır.

Referans Gazetesi Yazarı Kerem Alkin

Türkiye'ye ilgi yeniden artacak

Anayasa Mahkemesi'nin açıkladığı kararı, haftasonu Referans'ta 1. senaryo seçeneği olarak, önceden tanımlamıştık. Küresel yatırımcılar, karar sonrasında, Türkiye için çok kritik bir siyasi belirsizliğin ortadan kalkmış olması nedeniyle, hem doğrudan yatırımlar, hem de portföy yatırımları konusunda, Türkiye'ye yönelik ilgilerini yeniden hızlandıracaklar. Bu yoğun ilgiye bağlı olarak, dolar kuru öncelikle 1.16-1.20 YTL bandında, ardından 1.14-1.18 YTL bandında hareket edecek gibi gözüküyor. Hazine kağıtlarında yüzde 17,5-20 bandına tekrar dönüş gerçekleşecek ve İMKB-100 Endeksi'nde 42.500 puan kırıldıktan sonra, öncelikte 46.500, ardından 50.000 puana kadar ulaşacak. Bu arada, yabancı yatırımcıların gayrimenkul yatırımlarına yönelik ilgisinde de yeniden hızlanma gözlenebilir.

Anayasa Mahkemesi kararından önce İMKB endeksini 2.188 puanlık artışla 41.342 puana taşıyan yatırımcılar, doğru ata oynadıklarını gösterdiler. Dolar k...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber