POMEM'de, İki Talep İki Değerlendirme
Üniversite mezunları arasından polis alınmasına yönelik ilan sonrasında, şartları taşımayan adayların talepleri iki konuda yoğunlaşmakta ve bunun çözümü istenmektedir. Bu taleplerden birisi yaş şartının düşürülmesi, diğeri ise baran puanın 65'ten 60'a çekilmesidir. Bu taleplerden "yaş şartına" ilişkin olanı konusunda yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.
YAŞ ŞARTI KANUNLA DÜZENLENMİŞTİR
Üniversite mezunları arasından polis alınmasına imkan tanıyan düzenlemenin dayanağı 5336 sayılı Kanunun 2. maddesidir. Söz konusu kanunla, Emniyet Teşkilatı Kanununa ek 24. madde eklenmiştir.
Bu kanuni düzenlemenin "yaş şartına" ilişkin bölümü şu şekildedir:
"En az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olup, sınav tarihi itibarıyla 27 yaşından gün almayan erkek ve bayanlar ile askerliğini yapmış 29 yaşından gün almamış erkek adaylar arasında yapılacak seçme sınavında başarılı olanlar, altı aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimine alınırlar."
Yukarıda yer alan kanuni düzenleme ilan metnine şu şekilde yansımıştır:
"c) Değerlendirme ve seçme işlemlerinin ilk günü itibarıyla, askerliğini
yapmamış erkekler ile bayan adaylar için 27 yaşından, askerlik hizmetini yapmış
erkek adaylar için 29 yaşından gün almamış olmak (18 yaşını tamamladıktan sonra
yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınır.)
· Askerliğini yapmamış erkek ve bayan adaylar için 01.09.1982 tarihi ve sonrasında
doğanlar,
· Askerliğini yapan, bu tarihte terhis olabileceğini belgeleyen erkek adaylar
için 01.09.1980 tarihi ve sonrasında doğanlar."
İlan metni, Kanun metni ile uyumludur. Emniyet Genel Müdürlüğünün kanun değişmeksizin yapabileceği hiçbir şey bulunmamaktadır. Şuan Meclis tatile girdiği, kanuni düzenleme de yapılamayacağına göre, adayların bu talebinin karşılanması mümkün değildir.
PUAN ŞARTI DÜŞÜRÜLEBİLİR Mİ?
Üniversite mezunları arasından polis alınmasına imkan tanımlayan düzenlemede, ikinci mevzuat, "Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği"dir. Bu yönetmelik son olarak Mayıs 2008'de tümden değişmiştir. Yönetmeliğin, "Adaylar aranılacak şartları" belirleyen 7. maddesinde şu hüküm yer almıştır:
"k) KPSS puan türünden, Genel Müdürlükçe belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak."
İşte bu hükme dayanılarak ilanda düzenleme yapılmış ve KPSS baraj puanı 65 olarak belirlenmiştir. Bazı adaylar 65 olarak yapılan belirlemenin kendilerini mağdur ettiğini belirtmekte ve sorunun çözümü istemektedir. İlana göre, 2008-2009 yıllarında düzenlenecek 6. ve 7. dönem Polis Meslek Eğitimlerine katılmak için müracaat eden adayların KPSS P3 puanlarına göre yapılacak sıralama neticesinde en yüksek puandan başlanarak, (8.100)'ü Erkek, (400)'ü Bayan kontenjanının 3 katı olan (24.300) Erkek, (1.200)'ü Bayan olmak üzere toplam (25.500) aday çağrılacaktır.
Emniyet Genel Müdürlüğünün ÖSYM'den gerekli verileri alarak, 65 barajını oluşturmuş olması büyük bir ihtimaldir. Dolaysıyla 65 barajının 60'a düşürülmesinin pratikte hiçbir faydası olmayacaktır. Zira, eğer 2007 ve 2008 KPSS puan aralıklarına bakılarak belirleme yapılmış ise, puanlar düşürülse dahi 60 puan alanların üç katı kadar aday listesine girmesi mümkün değildir.
Ancak, bir kısım adaylar, 2006 yılı alımlarında 9500 kişilik polis alımı için de 3 katı kadar belirlendiğini ancak başvuruda bulunan aday sayısının 14 binde kaldığını belirtmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğünün, 65 baraj puanını belirlerken hangi kıstasın kullanıldığını bilmek ve buna göre hareket etmek daha uygun olacaktır.