Başbakan, son model otobüsü TSK'ya veriyor

Haber Giriş : 04 Kasım 2004 06:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, MAN şirketinin kendisine hediye ettiği son model otobüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne veriyor.

Erdoğan, bu kararı önceki gün gazilerle yaptığı iftarda aldı. TSK Rehabilitasyon Merkezi'ndeki yemekte Başbakan'a eşlik eden Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, gaziler için bir otobüs istedi. Özkök'ün ricasını kırmayan Erdoğan, bir de jest yapacak. Edinilen bilgiye göre, Başbakan, gazilere MAN'ın söz verdiği lüks otobüsü tahsis edecek. Başbakan, söz konusu otobüsü yurtiçi gezilerde kullanmayı düşünüyordu Tayyip Erdoğan, otobüsün gazilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için MAN yetkilileri ile temasa geçilmesi talimatını da verdi. MAN'ın yeni modeli olan Fortuna otobüslerinin piyasa değeri 435 milyar lira.

Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay MAN Evolution 2004 projesi kapsamında üretilen Fortuna modeli otobüslerinin tanıtım törenine katılmıştı. Törende MAN Ticari Araçlar Grubu Başkanı Hakan Samuelsson'ın verdiği otobüs maketiyle yetinmeyen Erdoğan, ?Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na bunun gerçeğini vereceğinizi düşünmüştüm.? deyince, Samuelsson MAN adına bir otobüs hediye etmek zorunda kalmıştı.

Kendisini ?tüccar siyasetçi' olarak tanımlayan Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte ?Başbakanlık Garajı'ndaki araçların sayısı arttı.

Garaja ilk olarak Güney Kore ziyaretinde hediye edilen iki Hyundai Centennial marka limuzin girdi. Geçen şubat ayında Güney Kore'nin Busan kentindeki Hyundai fabrikasında incelemelerde bulunan Erdoğan, Hyundai Grup Başkanı Jung Mongkoo'nun, ?Hangi arabayı beğendiniz?? sorusu üzerine limuzini işaret etmişti. Şirket, limuzinleri haziran ayında teslim etti. Araçlardan biri Dışişleri Bakanlığı'nın gözetiminde yurtdışından gelen önemli konukları ağırlamak için kullanılıyor. Diğer limuzin ise Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ın makam aracı.

Başbakanlık Garajı'na önümüzdeki günlerde bir lüks araç daha giriş yapacak: Mercedes'in en özel modeli Maybach. Türk Hava Yolları'na alınacak 36 adet Airbus alımı sırasında Erdoğan şirket yetkililerinden VIP uçağı istemişti. Ancak şirket yetkilileri, ?pazarlık marjının kalmadığı?nı belirterek talebi geri çevirmişti. Bunun üzerine Almanya Başbakanı Gerhard Schröder devreye girmiş ve ulaştırma bakanı aracılığıyla Maybach hediye edecekleri mesajını göndermişti. Türkiye'de sadece bir tane bulunan Maybach'ın piyasa değeri 1,5 trilyon lira.

Bu arada, Tayyip Erdoğan'ın tarzı, kimi çevrelerce eleştiriliyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, bu siyaset biçimini yanlış bulan isimlerin başında geliyor. Ergil, Zaman'a yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: ?Siyaset ticaret kurallarına göre yapılmaz. Ticarette hep kâr unsuru ön plandadır. Siyasette ise bu biraz daha farklı. Erdoğan'ın izlediği bu yol ülkelerarası ilişkilerde kalite anlayışı konusunda soru işaretleri doğurur.?

Tayyip Erdoğan, 14 Ekim'de MAN'ın yeni üretim sürecini başlatmıştı. Törende kendisine otobüs maketi armağan edilen Erdoğan, ?Ben de gerçeğini vereceksiniz sanmıştım.? dedi. Bunun üzerine, Başbakan'a son model otobüs hediye edildi.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber