Din kültürü öğretmenleri: Haftada 1 saat ders yetersiz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Ağustos 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'in yaptığı araştırmadan 'haftada bir saat işlenen derslerin yetersiz olduğu ve müfredatın yetişmediği' sonucu çıktı. 28 ildeki 270 öğretmen ise lisede okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatlerinin artırılmasını, özellikle ibadet konusunun uygulamalı işlenmesini istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın, lise din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredatının eksikliklerini gidermek için yaptığı araştırmadan 'haftada bir saat işlenen ders saatinin yetersiz olduğu ve müfredatın uygulama imkanının bulunmadığı' sonucu çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, 2005 yılında uygulamaya başlanan 9, 10 ve 11. sınıfların Türk edebiyatı, dil ve anlatım, coğrafya, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin müfredat ve ders kitaplarını incelemeye aldı. Ülke genelinde alan öğretmenlerinden oluşan komisyonların tespit ettiği eksiklikler raporlar halinde Talim ve Terbiye Kurulu'na sunuldu. Kurul ise bu eksiklikleri giderecek şekilde önümüzdeki dönemde müfredatta değişiklik çalışması yapacak.

Bakanlığın isteği üzerine 28 ildeki 270 din kültürü öğretmeni de, lisede okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatinin artırılmasını ve özellikle ibadet konularının uygulamalı olarak işlenmesini istedi. Din kültürü öğretmenlerine yapılan ankette, birkaç öğretmenin dışında tamamı ders saatinin 'yetersiz' olduğunda birleşti. Müfredatı bir saat içinde yetiştirmenin mümkün olmadığını vurgulayan öğretmenlerin büyük çoğunluğu lisedeki din kültürü dersi saatinin 1'den 2'ye çıkarılmasını istedi. 270 öğretmenin 141'inin yeni öğretim programı ile ilgili herhangi bir seminer, kurs gibi hizmet içi eğitim veya toplantıya katılmadığı da ortaya çıkarken, yeni müfredatla ilgili bilgilenme ihtiyacının en fazla 'diğer öğretmenler' ve 'basın' aracılığıyla karşılandığı belirlendi.

45 dakikada bu müfredat işlenemez

Talim ve Terbiye Kurulu'na sunulan raporda din kültürü öğretmenlerinin sorun olarak gördükleri bazı konular ve çözüm önerileri şöyle:

Öğrenciler, inançlarını mevcut programla öğrenemiyor. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik seçmeli dersler konulmalı.

Ağırlıklı olarak 9'uncu ve diğer sınıflarda namaz dua ve sûrelerine yer verilmeli.

'İbadetlerin faydaları' ünitesi öğrencilere uygulamalı olarak anlatılmalı.

Temel inanç esasları daha ayrıntılı verilmeli.

İbadetler, ayrıntılı ve görsel öğelere de yer verilerek işlenmeli.

'Kur'an'a göre Hz. Muhammed' konusunun içeriği genişletilmeli.

Abdest ve namaz gibi ibadetler uygulamalı olarak öğretilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber