Ramazan başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İslam aleminin kutsal ayı ramazan, pazar akşamı kılınacak ilk teravih namazı ile başlayacak ve gece yarısından sonra da sahura kalkılacak.

Ramazan ayının ilk orucu 1 Eylül Pazartesi günü açılacak. İlk iftar Ankara'da 19.30'da, İstanbul'da 19.46'da, İzmir'de 19.51'de, Çanakkale'de 19.56'da, Hakkari'de ise 18.44'de yapılacak.

Ramazan dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı da çeşitli hazırlıklar yaptı. Buna göre, ramazan süresince zorunlu olmadıkça hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek. İbadete açıldığı halde kadro tahsis edilmeyen veya görevli bulunmayan camilerde, emekli personel ya da imam hatiplik yeter belgesi almış olanlara öncelik vermek şartıyla "ehil kişiler" din hizmetlerini yürütecek. Görevlisi olmayan hiçbir cami bırakılmaması yönünde çaba harcanacak.

Ramazan boyunca sabah ezanları, "Diyanet Takvimi"nde gösterilen imsak vakitlerinde ve her camide aynı anda okutulacak. Müftülükler de ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırlayacak. Vaazların zamanında başlaması ve ezan vaktinde bitirilmesi konusunda gerekli dikkat gösterilecek ve bu konu il ve ilçe müftülüklerince özel olarak takip edilecek.

İftar en erken Hakkari'de en geç Çanakkale'de

Ramazanda orucu en erken Hakkarililer, en geç de Çanakkaleliler açacak.

İlk oruç, Ankara'da 19.30'da, İstanbul'da 19.46'da, İzmir'de 19.51'de, Çanakkale'de 19.56'da, Hakkari'de ise 18.44'de açılacak.

Sahur ise Ankara'da 04.39, İstanbul'da 04.52, İzmir'de 05.06, Çanakkale'de 05.04, Hakkari'de ise 04.02'ye kadar yapılabilecek.

İlk gün Ankara'da 14 saat 51 dakika, İstanbul'da 14 saat 54 dakika, İzmir'de 14 saat 45 dakika, Çanakkale'de de 14 saat 52 dakika, Hakkari'de 14 saat 42 dakika oruç tutulacak.

Kadir gecesi, 26 Eylül Cuma günü kutlanacak. 29 Eylül Pazartesi günü son oruç tutulacak ve 30 Eylül Salı günü Ramazan Bayramı başlayacak.

İstanbul Ramazana hazır

- Medeniyetlerin beşiği İstanbul'un tarihi camilerinde, Ramazan için hazırlıklar tamamlandı.

İstanbul Müftü Yardımcısı ve Zeytinburnu Müftüsü Yusuf İzzettin Konuk, İstanbul'da 25 ilçedeki 44 camide hatimle teravih namazı kılınacağını bildirdi.

Her ilçede asgari bir camide hatimle teravih namazı kılınmasına özen gösterdiklerini dile getiren Konuk, bu programın afişle bütün camilerde ilan edileceğini ve İstanbul Müftülüğünün internet sitesinde duyurulacağını söyledi.

Konuk, Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih ve Eyüp Sultan camilerinin de aralarında bulunduğu merkezi camilerde vaaz verecek kişileri özenle seçtiklerini dile getirerek, "Rastgele, her önüne gelen o camilerde vaaz edemeyecek. İlçe müftülükleri oradaki programları hazırlarken İlahiyat Fakültesi hocalarından da istifade edecek" dedi.

Merkezi camilerde Osmanlı geleneği olan Türk Tasavvuf Musikisi'ndeki çeşitli makamların imam ve müezzinler tarafından icra edileceği "cumhur müezzinliği" uygulamasının yapılacağını ifade eden Konuk, ayrıca merkezi camilerde grup mukabele okunacağını anlattı.

Ramazan ayı boyunca ezanların güzel okunması konusunda hassasiyet gösterilmesini istediklerini belirten Konuk, şöyle konuştu:

"İlçe müftülüklerini, yetkisiz ve ehil olmayan insanlara ezan okutulmaması konusunda uyardık. İstanbul'da 3 bine yakın cami var. Her cami görevlisinin sesi çok iyi olmayabiliyor. Sesi güzel olmayan müezzinlere ezan okutmayacağız ve onların camilerini merkezi sisteme bağlayacağız, güzel sesi olan müezzinler de camilerinden ezan okuyamaya devam edecekler."

Kadınlara yönelik programlar

Yusuf İzzettin Konuk, Ramazan ayında bütün camilerde kadınlara yönelik programlara ağırlık verileceğini, kadın cemaatin toplandığı camilerde irşat hizmetleri sunulacağını söyledi.

Merkezi camilerde cemaatin yoğun olduğu günlerde Kur'an-ı Kerim, ilahi ve dua içerikli kadınlara ve erkeklere yönelik özel programlar yapılacağını ifade eden Konuk, vatandaşların ramazan ayında büyük yoğunluk kazanan dini sorularını cevaplandırmak üzere her gün 4 erkek ve 4 kadın vaiz ve uzmanın "Alo Fetva" hattında görev yapacağını bildirdi.

Bu yıl ramazan ayında verilecek vaazlarda konu birliği sağlanması için yeni bir uygulama başlatıldığını dile getiren Konuk, bu amaçla öğle, ikindi, teravih ve bayram namazlarında bütün camilerde verilecek vaazların aynı olacağını kaydetti.

Müftü Yardımcısı Yusuf İzzettin Konuk, bu yıl görme engellilere Kiril alfabesi ile işitme engellilere de işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğretildiğini hatırlattı.

Teravih namazı vaktinde kılınacak

Konuk, bu yıl teravih namazının vaktinde kılınacağını ve ilk teravih namazının 31 Ağustos pazar akşamı 21.13'te başlayacağını bildirdi.

Konuk, bayram namazının 30 Eylül salı günü 07.41'de kılınacağını dile getirerek, bayram namazının Büyükçekmece'de ve Çatalca'da 2 dakika sonra, Küçükçekmece'de 1 dakika, Silivri'de 3 dakika sonra, Kartal, Maltepe, Pendik ve Tuzla'da 1 dakika, Şile'de 2 dakika önce kılınacağını söyledi.

Ramazan için camilerin iç, dış, şadırvan, tuvalet ve minare temizliğinin yapıldığını, elektrik, ses ve ışık donanımlarının gözden geçirildiğini belirten Konuk, camilerin çocuklara sevdirilmesi konusuna da özel önem verdiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber