Fedakar öğretmenler sayesinde erken evlenmek yerine okula gidiyorlar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2008 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde alışık olduğumuz eğitim manzarasının bir benzeri Başkentin göbeğinde yaşanıyor. Ankara'ya 70 km mesafedeki Haymana ilçesinde ilköğretim sonrasında kız çocukları evlendiriliyor, erkek çocuklar ise çalıştırılıyor.

Bu durumu fark eden Haymana İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. "Eğitim öğretim her insanın hakkıdır" diyerek yola çıkan fedakâr öğretmenler, kendi imkânlarıyla köyleri gezerek, aileleri, çocuklarını okutması konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Yapılan ikna turlarıyla 74'ü kız olmak üzere 106 öğrencinin, aileleriyle görüşülerek eğitimlerine devam etmesi sağlandı. Haymana İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Araboğa ve Şube Müdürü Enver Yurttaş'ın öncülüğünde başlatılan, "Okumayan Kimse Kalmasın" projesi ile onlarca kız öğrenci, ilköğretimi bitirdikten sonra evlenmekten kurtarıldı.

Projeye ilk başlanan köy olan Bahçecik köyünde, aileleri tarafından okutulmayan öğrencileri tespit eden fedakâr öğretmenler öğrencilerin aileliyle görüştü. İkna çalışmaları başarılı olunca, kız öğrenciler de köyde gelenek olan evlenmekten çocuk yaşta kurtarılmış oldu.

Köyde ilk konuşulan aile Bahar Aktaş'ın (14) ailesi oldu. Önce Bahar'ın annesiyle görüşen öğretmenler, daha sonra Ankara'da çalışan babasıyla görüştü. İkna çabaları sonuç vermesiyle Bahar, hem evlenmekten kurtarılırken hem de eğitime devam etmesi sağlandı. 4 kardeşi bulunan Bahar, okuyup öğretmen olacağını söylüyor.

"Okula devam etmeseydim köydeki diğer kızlar gibi önce nişanlandırılacak daha sonra da evlendirilecektim" diyen Bahar, ailesini ikna eden öğretmenlerine teşekkür etti.

İlköğretime başladığından beri okumayı istediğini belirten Bahar, "Ancak ailem ilköğretimden sonra liseye devam etmemi istemedi. Öğretmenlerim geldi ailemle görüştü. Onları ikna etti. Şimdi eğitimime devam edebileceğim. Benim gibi eğitimlerine devam etmek isteyen çok kız var" diye konuştu.

Bahçecik köyünde oturan maddi durumları iyi olmadığı için babası tarafından liseye gönderilemeyen Şükran Coşkun da fedakâr öğretmenler sayesinde eğitimine devam etme imkanı bulan kız çocuklarından bir tanesi. Şükran'ın çobanlık yapan babası Süleyman Coşkun'u (58) öğretmenler, "Masrafları bize ait" demesiyle ikna etmişler. 10 kardeşi olan Şükran, okuyabileceği eğitimine devam edebileceği için çok mutlu.

"Okuyup bir meslek sahibi olmak istiyorum" diyen Şükran, okumadığı takdirde evlendirileceğini ifade ediyor. Baba Süleyman Coşkun ise maddi durumlarının kötü olması nedeniyle kızını okutamadığını, çocuğunu okutmak için ayaklarına kadar gelen öğretmenlere teşekkür ediyor.

"Biz bu öğretmenlere inandık güvendik kızlarımızı teslim ediyoruz" diyen Baba Coşkun, her baba gibi çocuğunun okumasını istediğini dile getiriyor.

"KIZ ÇOCUKLARI OKULA DEVAM ETMESEYDİ EN GEÇ 1 YIL İÇİNDE EVLENDİRİLECEKTİ

Haymana İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Arıboğa, ilçelerinde okumadıklarını tespit ettikleri kız ve erkek öğrencileri belirleyerek çalışmalara başladıklarını belirtti. Arıboğa, çocukların okuma isteğinin kendilerini kamçıladığını söyledi. İlçenin birçok köyünde gelenek olduğu üzere kız çocuklarının ilköğretim sonrasında liseye gönderilmediğini, nişanlandırılarak evlendirildiğini aktaran Arıboğa, buna son vermek amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Çalışmalara 1 yıl önce başladıklarını, problemli aileleri öncelikle tespit ettiklerini aktaran Arıboğa, "Köyleri tek tek gezerek bu öğrencilerin aileleriyle görüştük. İkna etmek için uğraştık. Aileler önce kabul etmediler. Daha sonra maddi ve manevi çocukların her türlü sorumluluğunu kabul ettiğimizde aileler ikna oldu" dedi.

Bahçecik Köyünde başladıkları çalışmalarda ilk olarak Bahar ve Şükran'ın ailelerini ikna ettiklerini belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Arıboğa şunları söyledi:

"Bu çocuklarımız eğer okumasaydı, en geç bir yıl içerisinde evlendirilecekti. Kafamıza koyduk evleri tek tek dolaşacağız. Bu çalışma gönüllü bir çalışma. Öncelikle köylerdeki ilköğretim müdürlerimiz çocukların aileleriyle görüşüyor, eğer ikna edemezlerse biz devreye giriyor, bu ailelerle görüşüyoruz. Ekip halinde gidiyoruz. İkna olmayan ailelere şaka yollu eğer çocuğunuzu okula göndermezseniz kapınızda yatar kalkar bize bakmak zorunda kalırsınız diyoruz. Bunu söyleyince aileler ikna oluyor."

Daha önce konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapılmadığı için köylerdeki çocukların eğitimlerine devam edemediğini belirten Arıboğa, bu ülkenin fedakâr insanlarının inandığı güvendiği yöneticilerine her şeyini olduğu gibi çocuklarını da emanet ettiğine dikkat çekiyor.

Yaptıkları çalışmanın tamamen "gönüllü" bir çalışma olduğunu hatırlatan Faruk Arıboğa, "Bizimki fedakârlık değil aslında, görevimizi yapıyoruz. Biz eğitimciyiz, mesai mefhumunu gözetmiyoruz. Eğitim 08.00-17.00 arasına sıkıştırılamaz. Hafta sonu, gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu bizim yüreğimizin en derininden gelen şey" diye konuştu.

Ailelerini ikna ettikleri çocukları mutlaka okutacaklarını, bu konuda iddialı olduklarının altını çizen Arıboğa, "Şu anda pansiyonumuz yapım aşamasında. Gerekirse bu çocuklarımızı evlerimizde barındıracağız. Gerekirse taksitlerimizi erteleyeceğiz maaşımızı bu çocuklara harcayacağız. Amacımız, bu çocukları okutup yerimize güzel bir nesil bırakmak" ifadelerini kullandı.

"EVLENMEK BU ÇOCUKLARIN GELECEĞİ DEĞİL"

Projenin mimarlarından İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Enver Yurttaş ise evlenmenin bu çocukların kaderi olmadığını söyledi. Bütün imkânları seferber ettiklerini, liseden sonra da bu öğrencilerin takibini yapacaklarını belirten Yurttaş, ilk defa köylerinde eğitimlerine devam edecek olan Bahar ve Şükran'ın Haymana'nın geleceğini değiştireceğini kaydetti.

Bu proje ile erken yaşta kızları evlendirmekten, erkek çocukları ise erken yaşta çalışmaktan kurtardıklarını vurgulayan Yurttaş, "Bundan sonra bilinçli veliler yetişecek. Baharların Şükranların kaderi 13-14 yaşında kocaya gitmek değil. Biz eğitimciler olarak bu sorumlulukla gecemizi gündüzümüze katıp çalışıyoruz. Ailelerin ayaklarına kadar gidiyoruz. Bu çocukları mutlaka liseli yapacağız" dedi.

Ailelerini ikna ettikleri 106 öğrencinin giyim ve kırtasiye masraflarını bir yardım derneğinin karşılayacağını ifade eden Yurttaş, hayırseverlerden çalışmalarına destek olmaları çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber