Rehberlik- Sosyal Etkinlik Saatleri norm kadroya eklenmelidir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Eylül 2008 16:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığınca Norm Kadroların güncellenmesi amacıyla bir açıklama yayımlanmıştır. Açıklamada;?Norm Kadro Yönetmeliğinin 18. maddesi gereğince; ?okul ve kurumların norm kadro sayılarının bu yönetmelikte yer alan norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde bu değişikliğe konu olan okul ve kurumların norm kadro sayıları Eylül ayında 16 ve 17 nci maddeler doğrultusunda yeniden belirlenir.? denilmektedir.?

ifadeleri yer almaktadır. Norm kadro belirlemesinde yapılan en önemli hatalardan bir tanesi de "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adı altında yapılan Sınıf Şube Rehber Öğretmenlikleri ile Sosyal Etkinliklerin (Kulüp) norm kadroya eklenmemesidir.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararında;

Ek ders görevi başlıklı 6.maddesinde;

"MADDE 6- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;
?
(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde ?Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri? adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir."

denilmektedir. Bu durumda özellikle İlköğretim 2.kademede görev yapan Branş öğretmenlerinin norm kadro hesaplamaları bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ?Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar? başlıklı 15.maddesinde;

"Madde 15-( 30/11/2003 tarih ve 25302 S.R.G.de yayımlanan Yönetmelikle değişik) Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:
?
edilir.
c) Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında;
1) Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre o branş içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınır.
2) Öğretmenlerin; öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınır."

denilmektedir.

Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yüksek Öğretim Programları Ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin 119 sayılı kararı eki çizelgede

Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik (Değişik: 30/11/2006 tarihli ve 387 sayılı TTKK) * Bu derslerin okutulduğu kurumda görev yapan bütün alan öğretmenleri tarafından aylık karşılığı okutulur.

hükmü yer almaktadır.

Burada bahis konusu hususta öğretmenler 2 saat ücret alabildiklerinden Sosyal Etkinlik yapan (yani kulüp çalışması) yapan öğretmenlerin bu saatlerinin maaş karşılığı ders görevinden sayılması gerekmektedir.

Yukarıdaki açıklamalardan ve mevzuattan da anlaşılacağı üzere Sınıf Rehber Öğretmenliği ya da başka bir deyişle Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri adı altında yapılan görevler ile Sosyal Etkinlik (kulüp) görevleri 2 saat maaş karşılığı görev olarak sayılacağı gibi maaşını dolduran öğretmenlere ek ders ücreti olarak ödenmelidir. Bu iki görevi de yürüten öğretmenlere tek bir görev için bu durum geçeli olacaktır. Bu durumda norm kadro hesaplamalarında bu süreler de dikkate alınmalıdır.

Örneklendirecek olursak;

95 saat Türkçe Dersi olan bir İlköğretim Okulunda 95 saate karşılık 96/21=4,52'dir. Yani 4 Norm garantidir. 4x21=84 saat maaş ve zorunlu olarak 4 öğretmenin dolduracağı saattir. 95-84=11 saatlik bir süre artmaktadır. Bu durumda yeni norm verilmemektedir. Yani bu okulun Norm Kadrosu 4 olacaktır. Kalan 11 saatlik ders ise bu öğretmenlere dağıtılacak ya da bu dersleri isteyen çıkmazsa bu saatler için görevlendirme yapılabilecektir. (başka bir okulda az derse giren bir öğretmen zorunlu saatlerini tamamlayabilecektir). Norm kadro yönetmeliğine göre yeni bir norm verilebilmesi için artan 11 saati 15 saate tamamlayan 4 saate ihtiyaç vardır.

Çünkü hesaplama yapılırken öncelikle her norma 21 saat düşecek şekilde hesap yapılır artan saat 15 ve fazla ise yeni bir norm eklenir eğer 15 in altında ise eklenmez.

Bu durumda bu okulda 5 öğretmen bulunmakta ise 1 öğretmen Norm Fazlası olacaktır.

Yukarıdaki mevzuat gereği bu 5 öğretmene Sınıf Rehber Öğretmenliği ya da Sosyal Etkinlik (kulüp) görevi verildiği taktirde her bir öğretmen 2 saat yani 5 öğretmen 2x5=10 saat alacağından toplam saat 95+10=105 olacaktır. Bu durumda 105/21=5 olacaktır. Yani bu okulun norm kadrosu 5 Türkçe Öğretmeni olarak belirlenecektir. Böylece bu okulda 5 öğretmen görev yapabilecektir.

Bu konuda okul idareleri yanlış uygulamalar yapabildiklerinden bazı öğretmenler norm kadro fazlası durumuna düşebilmektedirler.

Norm kadro belirleme sürecinin başladığı bu günlerde okul idarelerinin bu hususa mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber