'Hatay'da bir TRT mensubu müteahhit olmuş'

Haber Giriş : 11 Eylül 2008 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin göreve geldiği günden bu yana eleştiri oklarının hedefi oldu. Şahin ?'Çıkarı bozulanlar üzerimize geldi. Saçımızı yolmak isteyenler çok. Ama yılmadım. Ben hizmet adamıyım ve bu kuruma da hizmet damgasını vurmak istiyorum'' dedi. GAZETEPORT Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Semerci ve Ankara Temsilcisi Emin Özgönül ile görüşen Şahin, TRT'de yıllardır bir düzen kurulduğunu ve bu düzenin devamını isteyenlerin ?'Ayağına basınca'' hedef olduğunu söyledi. Genel Müdür Şahin, TRT Basın Danışmanı Birol Uzunay'ın da katıldığı görüşmede, çalışmalarını, hedeflerini, bugüne kadar yaptıklarını ve duygularını şöyle anlattı:

NEDEN HEDEF SEÇİLDİM: Ben bu görevi çok da istemedim. Yıllarca PTT Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı yaptım. Bu dönemlere ilişkin arkamda bir tek problemli iş yoktur. TRT'ye de hizmet için geldim. Ama TRT'de yıllardır bir düzen kurulmuş. Birilerinin ayağına bastık. Hiç işe gelmeden maaş alanları tespit ettik. Bunlar arasında müteahhitlik, emlakçılık yapanlar bile var. Hatay'da bir TRT mensubu müteahhit olmuş, TRT'den de maaşını alıyor. Bir başkası emlakçı dükkanı açmış. Bazıları da şirket kurup film, prodüksiyon işleri yapıyor ve Kültür Bakanlığına satıyor. Ama TRT kadrosundan da maaş alıyor. Bunlara dur dedik. Kimseyi kayırmadık. O zaman da hedef olduk ve yalan yanlış bilgilerle yıpratılmak istendik. Kimi zaman neden bu sıkıntı diye kendi kendime sordum, bırakıp gitmeyi bile düşündüm. Ama ben hizmet adamıyım. TRT'ye de hizmet damgasını vurmak isterim. Beni hedef seçenler aslında TRT kurumunu yıprattıklarının farkında değiller.

PROTOKOL BİTTİ: Protokol haberciliği bitti. Tüm arkadaşlarıma talimat verdim. Neyin haber değeri varsa o haber TRT bültenlerinde yer alacak. Cumhurbaşkanı ilk haber, Başbakan ikinci haber dönemi bitti. Sayın Cumhurbaşkanı Ermenistan'ı ziyaret ediyorsa bu birinci haber olur. Ama bir başka gün yaptığı etkinlik olmayabilir. Bu son Deniz Feneri tartışmaları da haberdi ve onu da verdik. Hem suçlamaları hem de karşı açıklamaları verdik. Muhabir arkadaşlarıma da söyledim. Habercilik yapın, diğer gazeteciler gibi siz de toplantıları izlerken, iktidar veya muhalefet sözcülerine, TRT muhabiri olarak soru yöneltin. Arkanızda ben varım dedim. Ayrıca bugüne kadar bir kez olsun, neden benim haberim yok, ya da ikinci haber gibi hiçbir makamdan imalı bir söz bile duymadım.

MAAŞ KONUSU: Ben Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarıyken aynı zamanda Telekom Yönetim Kurulu üyesiydim. Bu görevim devam ediyor. Avea'da da yöneticiliğim vardı. Hukukçulara danıştık ve Avea'dan istifa ettim. TRT'den 5, Telekom'dan 8 bin YTL maaş alıyorum. Bu para TBMM'de gizli oturumlara konu edildi. 50 bin dolar maaş aldığımı öne sürdüler. Biz de ispat edin diye mahkemeye verdik. Hanım bile 50 bin doları ne yapıyorsun diye sordu.

MAKAM ARABASI KULLANMAM: Ben Telekom'un tahsis ettiği makam aracına biniyorum. Benden önceki Genel Müdür döneminde, TRT'nin makam arabası kaza yapmış ve araç hurdaya çıkmış. Yenisini istemedim. Telekom'dan tahsis edilen aracın, devlete bir masrafı da yok. Ama bu aracı da gündeme getirdiler, plakasına kadar deşifre ettiler. Hedef gösterildim. Hafta sonu kendi arabama biniyorum ve ben kullanıyorum. Araba kullanmayı seviyorum.

680 KİŞİ EMEKLİ: TBMM'den çıkan yasa ile emekliliği gelmiş olanlara yüzde 30 fazla ikramiye vererek teşvik ettik. Bu yasadan şimdiye kadar 680 TRT'ci yararlandı. Toplam 2 bin 200 kişinin emekliliği gelmiş durumda. Daha süre var ama şimdiden personel sayısı 680 kişi azaldı. TRT personeli çok deniliyor. Sadece bin 700 kişi vericilerdeki personel. İstanbul'da en büyük stüdyo TRT'de. Bir gün çekim var, diğer günler boş. Kiralanıp gelir elde edilmemiş. Neden diye sordum. Bir gün dekor kuruyorlar, bir gün bu dekoru topluyorlar, bir gün de çekim. Sonra da hafta sonu. Şimdi dijital dekorları devreye sokuyoruz. Stüdyolar da değerlendirilecek.

YAYIN KALİTESİ: Bana yayıncı, muhabir, haberci lazım. Yayın kalitesini arttıracak eleman lazım. Çocuk kanalı faaliyete geçiyor, Haber Kanalı kuruyoruz. Reyting yarışı içinde değiliz ama TRT de izlenir olmalı. Yayınlarıyla, görüntü kalitesiyle de izlenir olmalı. İlk gün makamıma gelip oturdum. Bütün TV kanallarının yayınlarını ekranlardan görebiliyorum. Her kanal pırıl pırıl, TRT soluk. Neden diye sordum (Normal) dediler. Teknik ekibi seferber ettim, vericiler kontrol edildi. Şimdi TRT de pırıl pırıl. Normal diye geçiştirip kalitesi düşük yayın yapılmış.

SANATÇILARIN DURUMU: TRT kadrosunda bulunan 425 sanatçı var. Bugüne kadar bu sanatçılara ambargo konulmuş, TRT dışında çalışmaları yasaklanmış. Ben yasağı kaldırdım. Dileyen istediği kanalda program yapsın, konser versin dedik. Sendika mahkemeye başvurdu. Devlet memuru başka yerde çalışamaz diye. Biz sanatın ve sanatçının önünü açıyoruz, onlar kısıtlamak istiyor. Böyle şeylerle de uğraşıyoruz. Tüm sanatçılarla konuştum onların menfaatlerine olan bir konuyu takip görevinin de kendilerinde olduğunu söyledim.

GELİRİMİZ AZALDI: Elektrik faturalarından TRT'ye aktarılan gelir yasal değişiklik sonucu azaldı. Şimdi net yüzde iki pay kesiliyor ve bu da TRT'ye 100 trilyon liralık daha az gelir demek. Ama biz her türlü zorluğa ve probleme rağmen TRT'ye saygın bir kurum ve ülkenin televizyonu olarak hizmet damgasını vuracağız..

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber