KPSS Öğretmenlik ve KPSS-A'nın İki Yıl Geçerli Olması Ne Derece Doğru?

KPSS-A ve KPSS-Öğretmenlik sınavları her yıl yapılmaktadır. Ancak sınav sonuçları iki yıl boyunca geçerlidir. KPSS'nin iki yıl geçerli olacağı şeklinde düzenleme ise KPSS Yönetmeliğinde yer almaktadır. Ancak, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan bu düzenleme, 657 sayılı Kanunun 51. maddesine aykırıdır. Bu konudaki değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ekim 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İdare hukukunda normlar hiyerarşisi bulunmaktadır. Bir alttaki hukuki düzenlemenin bir üstteki hukuk normuna aykırı olmaması gerekmektedir.

İdare hukuku kitaplarında yer alan normlar hiyerarşisi şu şekildedir:

Anayasa
Kanun
Tüzük
Yönetmelik (Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan)
Yönetmelik (Kamu kurumlarınca yürürlüğe konulan)
Genelge

Sınav sonuçlarının ne zamana kadar geçerli olduğuna ilişkin düzenleme 657 sayılı Kanunda yer almaktadır. 51. maddede yer alan bu hükme göre

"İlan edilen sınav sonuçları, müteakip sınav tarihine kadar geçerlidir".

Ancak, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesinde KPSS'nin geçerlilik süresi bir kez daha düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme şu şekildedir:

"KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, bu süre içinde yeni bir sınavın yapılmaması durumunda, sıav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecektir."

İşte, bu ifadeye dayanılarak 2007 yılında yapılan KPSS Öğretmenlik ve KPSS-A sınavı halen geçerli sayılmaktadır.

Oysaki, yukarıda yer verilen kanuni mevzuat hükümlerine göre 2007 yılının sınavının bugün itibariyle geçerli olmasına imkan yoktur. Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan yönetmelik hükmünün kanuna aykırı şekilde yorumlanmaması gerekmektedir.

Bize göre söz konusu hüküm, sadece sınav yapılmayacağı hususu gözönüne alınarak, "iki yıl" şeklinde düzenlenmiştir. Gerçekten de KPSS-B grubuna yönelik olarak her yıl sınav açılmamaktadır. Örneğin B grubuna yönelik olarak 2008 yılında sınav yapılmış ancak 2009 yılında yapılmayacaktır. Bir sonraki B Grubu sınavı 2010 yılındadır. Bu bağlamda, burada yer alan "iki yıl" ifadesinin sadece sınav yapılmayacağı gözönüne alınarak dikkate alınması gerekmektedir. Eğer sınav yapılmış ise artık "iki yıl" uygulanmamalıdır.

Diğer taraftan, kanunlarımızda KPSS-A ve KPSS-Öğretmenlik sınav sonuçlarının, yapılacak bir sınavdan sonra da, bir yıl daha geçerli olacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu bağlamda, hali hazırdaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen uygulamaların yanlış olduğunu düşünüyoruz. Ortada kanuni bir düzenleme olmadığı sürece, her sınav sonucu sadece ve sadece bir sonraki sınavın yapıldığı tarihe kadar geçerli olması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber