Hakim ve savcılara yönelik ilginç anket çalışması

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2008 23:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU ANKARA

Yargı reformu projesi kapsamında Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen ankette hakim ve savcılara şu sorular soruldu: "Bakan ve müsteşar HSYK'da bulunsun mu? HSYK'ya bakan başkanlık etsin mi? HSYK'ya Meclis tarafından üye seçilsin mi?"

ADALET Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği'nce "Kurumsal yönetim perspektifinde yargı reformunun desteklenmesi projesi" kapsamında hákim ve savcılara dönük ilginç bir anket çalışması yapıldı. Ankette hákim ve savcılara, "Bakan ve müsteşar HSYK'da bulunsun mu? HSYK'ya bakan başkanlık etsin mi? HSYK'ya Meclis tarafından üye seçilsin mi? Teftiş Kurulu bakanlıktan alınıp HSYK'ya bağlansın mı? Danıştay'a hákimlik ve savcılık mesleğinden olmayan üyeleri Cumhurbaşkanı'nın seçmesi doğru mu?" gibi sisteme dönük tartışılan 28 güncel soru yöneltildi. Bakanlık merkez, adli ve idari yargı teşkilatı ile yüksek mahkemelerde görevli hákim ve savcılara dönük çalışmada, anket formunda hákim ve savcının görevini, yaşını, ve cinsiyetini belirtmesi istendi. 28 soruluk ankette yargı mensuplarının şıkları, "Kesinlikle katılıyorum, katılıyorum, fikrim yok, katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum" diye kanaat belirterek, yanıtlaması istendi. "Katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum" şıkkının işaretlenmesi halinde hákim ve savcıların önerilerini yazması da istendi.

YARSAV: Esas alınamaz

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Adalet Bakanlığı'nca yapılan yargıç ve savcılara yönelik anket ve sonuçlarının herhangi bir değerlendirmeye esas alınmamasını istedi. YARSAV'ın bu konuda görüşünün alınmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: "AB standartları için yapıldığı söylenen bu çalışma kapsamında sivil toplum kuruluşları ile mülakatlar yapıldığı belirtilmesine rağmen, yargıç ve savcıların ilk ve tek sivil ve bağımsız meslek örgütü olan YARSAV ile bu kapsamda bir görüşme yapılmamış olup, hangi sivil toplum kuruluşları ile görüşüldüğü ve görüşülen kuruluşların nasıl belirlendiği anlaşılamamıştır. Bu husus, YARSAV'ın hukuki ve fiili varlığının, tüzüğü ile belirlenmiş ilkelerinin, yürütme organı tarafından ısrarla yok sayılmasının bir yansıması olarak değerlendirilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber