1 milyar YTL'lik yatakta 'sinek kovma' ve 'çekici koku' yarışı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2008 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Erkan Çelebi'nin yazısı

400 firmanın rekabet ettiği yatak pazarı, uyurken vücut sıcaklığını dengeleyen, statik elektriği ortadan kaldıran, sinir sistemini rahatlatan, sinekleri kovan, çekici koku yayan, beden basıncını tespit ederek, kişiye özel uyku ortamı oluşturan, vücudu radyasyondan arındıran yeni ürünlerle 1 milyar YTL'lik hacme ulaştı.

Yatak yenileme süresi de, 6 yıldan 4 yıla kadar düştü.

YILDA 1 milyar YTL'lik hacme ulaşan yatak sektöründe rekabet, uyurken vücut sıcaklığını dengeleyen, statik elektriği ortadan kaldırarak, sinir sistemindeki negatif etkiyi yok eden, sinekleri uzaklaştıran, kadın ve erkek bedeninin farklı bölgelere uyguladığı basıncı tespit ederek, kişiye özel uyku ortamı oluşturan, vücudun elektronik cihazların yaydığı non- iyonize radyasyondan arındıran, ağırlığı tüm yüzeye eşit dağıtarak, vücut üzerinde basınç oluşmasını engelleyen ürünlere kaydı. Bu fonksiyonel, antialerjik ve ergonomik ürünler sayesinde, yatak yenileme süresi de, 6 yıldan 4 yıla kadar düştü.

400 firma rekabet ediyor

Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, fiyatların 150 YTL'den başlayıp, 10 bin YTL'ye kadar çıktığı sektörde, günde üretilen yatak sayısı 12 bini buluyor. Kumaştan süngere, dolgu malzemesinden yay sitemine kadar hızla geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde farklı beklentilere de yanıt verilebiliyor. Son 15 yılda üretici sayısının 12'den 400'e çıktığı pazarda, yerli markalar arasında İstikbal, Mondi, Bellona, İşbir, İdaş, Yataş, ithal ürünler arasında ise Tempur, Sealy ve Dunlopillo gibi markalar ön plana çıkıyor. Yılda 3 milyonun üzerinde yatağın üretildiği Türkiye'de, bunun 2 milyonu yaylı, 1 milyonunu da sünger yataklar oluşturuyor. Pazar, Visco ve doğal kauçuk sütünden üretilen lateks yataklara doğru hızla kayıyor.

Pazar payları

Pazardan en büyük payı yüzde 25'le Yataş alıyor. Yataş'ı yüzde 18 payla İdaş takip ederken, Mondi, Bellona ve İstikbal'in birlikteki pazar payı yüzde 30'u buluyor. Konfor'un yüzde 6 pay aldığı sektörde, İşbir'in payı da yüzde 6 oluyor. Otellere yönelik yatak üretiminde ise Sabah yatakları, üst gelir gruplarının tercih ettiği yataklarda ise 1960 yılında Nasa'nın astronotlar için geliştirdiği teknolojiyi kullanan Tempur ile doğal kauçuk sütünden üretilen lateks yataklarıya da Altın Yatak ön plana çıkıyor.

Kadına, erkeğe ayrı sistem kullanıyor

DOĞTAŞ, kadın ve erkek bedenlerinin farklı olmasından yola çıkarak, kadın-erkek taraflı Premium Man&Woman adını verdiği yatakların üretimini gerçekleştiriyor. Kadın ve erkek vücutlarının ağırlık ve anatomik yapısı farklı olduğu için yatak bölümleri de farklılaştırılan bu üründe Pocket Spring Yay denilen bir sistem de kullanıyor. Ayrıca kırmızı kumaşıyla Lovely adını verdiği yataklarla koku saçan smellwell özelliği ve kapsülleri sayesinde yatağa özgü çekici bir koku sağlıyor. Anti-mosquito özelliği sayesinde de sivrisinek kovucu özelliği bulunuyor.

Vücut sıcaklığını uyurken dengeliyor

CLIMARELLE teknolojisine sahip yeni nesil yatakları üreten İdaş, Climarelle serisi yataklarında, hava alıp verebilme özelliğine sahip Quallofil ExtraLife fresh elyaf kullanılıyor. Bu elyaf, yataktaki sıcaklık birikimini engelliyor ve nem kontrolünü sağlıyor. Yeni İdaş yatakların kumaşları ise, terlemeden oluşan nemin kumaş tarafından emilmesini sağlayan ve diğer kumaşlara oranla daha hızlı kuruyabilen Coolmax teknolojisiyle üretiliyor. Ayrıca, kadın ve erkek bedeninin farklı bölgelere uyguladığı basıncı tespit ederek, kişiye özel uyku ortamı sağlayan yatakların üretimini de gerçekleştiriyor.

Bel ağrılarını engelliyor

VİSKO elastikli süngerle uyurken bel rahatsızlığını engelleyen İşbir'in ürettiği yataklar, ısıya ve basınca duyarlı yaysız yataklarda kullanılan süngerle yoğunluğu yüksek tutarak omuriliğin düz durması sağlanıyor. Gün boyu vücutta biriken statik elektrik ve buna bağlı oluşan stresi azaltan karbon iplikli ve deniz yosunu özüyle aynı elementlere sahip kumaştan oluşan yeni ürünü "SeaCell & Wellness Anti Stress"le de, vücuda dinçlik, ferahlık ve tazelik veriyor.

Vücuda uyup hafifletiyor

NASA'nın astronotlar için geliştirdiği teknolojiyi kullanılarak üretilen Tempur yatakları, vücudun sıcaklığı ve ağırlığıyla çevresini yumuşatıyor. Bu yataklar, vücudun formuna uyarak hafifleme duygusu veriyor. Vücudun gergin olmayan bir pozisyonda uyunmasını sağlıyor.

Vücudu radyasyondan arındırma iddiası

İSTİKBAL, 2008 yılına ortopedik, ergonomik, terleme yapmayan teflon yataklarla rekabette ön plana çıkmaya çalışırken, elektromanyetik kirliliğe karşı da boş durmuyor. Elektronik cihazlardan yayılan non- iyonize radyasyonu yüzde 98.5 engelleyen kumaşı geliştiren İstikbal, bunu yataklara uygulayarak sektörde farklılaşmayı amaçlıyor.

Yazın serin, kışın sıcak uyku sağlıyor

KONFOR markasıyla üretilen yataklar, Antibakteriyel, antialerjik ve kanserojen madde içermiyor. Yazın serin kışın sıcak tutan hijyenik özellikli 31 ayrı yatak modeliyle pazarda rekabet eden Konfor, bakteri ve mantar oluşumunu engelleyen yataklarıyla ön plana çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber