Mortgage'de pesinat olmayacak

Haber Giriş : 15 Kasım 2004 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni başlayacak Mortgage sisteminde kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen, yüzde 25 peşinat ödeyecek. SPK Başkanı Cansızlar, 2005'te bu yüzde 25 için de formül geldiğini açıkladı. İşte Cansızlar'ın yeni formülü.

Hiç peşinsiz ev sahibi olma yolu

SPK Başkanı Cansızlar yeni başlayacak Mortgage sistemiyle kira öder gibi ev sahibi olmak için yüzde 25 peşin ödemenin şart olduğunu söyledi. İleride bu peşinat için de kredi alınabilecek.

Önümüzdeki yıl 'kirasını ödeyen, evsahibi olacak'

"Kira öder gibi ev sahibi olma" sisteminin 2005'te hayata geçeceğini söyleyen Cansızlar, "Bu, hükümetin projesi. Ama biz de yurtdışı fonlarından teknik yardım alıyoruz" dedi.

Gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanan "kira öder gibi ev sahibi olma" modeli, 2005 yılında Türkiye'de de hayata geçecek. Mortgage olarak bilinen "ipotek bankacılığı" üzerinde çalışan SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Türkiye için düşünülen modeli SABAH'a anlattı. "İpotekli konut sahipliği aslında hükümetin bir projesi. Biz, SPK olarak teknik hazırlık yapıyoruz" diyen Cansızlar, Dünya Bankası ve IMF'nin yanı sıra ABD, İngiltere, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerin kurduğu FIRST isimli fondan teknik yardım aldıklarını söyledi.

Cansızlar, "Projenin başarısı için ekonomik istikrarın ve düşük enflasyon ortamının sürdürülebilir olması çok önemli. Yani enflasyon yüzde 10 olsa dahi, bu seviyede bile istikrar gerekli. Ekonomik istikrar, vergi teşviği ve ipotekli senetler karşılığı ihraç edilecek kağıtlara Hazine garantisi olmazsa bu işe hiç başlamamak lazım" mesajı verdi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber