Harp Akademileri'nde yeni eğitim yılı açıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2008 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Hasan Aksay, milli bütünlüğün devamının sağlanmasında ülkenin ve milli bölünmezliği ile yaşamın laik temelde sürdürülmesi ilkelerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Büyük Atatürk'ün Cumhuriyet'i bu iki temel ilke üzerinde yükseltmesi onun büyük öngörüsüdür. Bu temel ilkeler, her zaman uygarlık bayrağı olarak görülecek ve sizlerin motivasyon kaynağınız olacaktır" dedi.

Harp Akademileri 2008-2009 eğitim ve öğretim yılı, düzenlenen törenle başladı.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay törende yaptığı konuşmaya Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na düzenlenen hain saldırıda şehit olan personele Tanrı'dan rahmet ve yaralılara acil şifa dileyerek başladı.

"Zor ve karmaşık bir coğrafyada yaşamaktayız" diyen Orgeneral Aksay, bu coğrafyada yaşayan insanların sosyal, ekonomik ve siyasal yapılarına bakıldığında Türkiye'nin maruz kaldığı tehdit ve tehlikelerin hiçbir dost ve müttefik ülke için söz konusu olmadığının görüldüğünü kaydetti. Orgeneral Aksay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bölgesel sorunların ülkemizi mutlaka etkilediği gibi, tarihsel ilişkilerimiz nedeniyle de bölge barışının sağlanmasında özverili katkı ve gayretlerimizi mutlaka sürdürmek mecburiyetimiz bulunmaktadır. Buna en iyi ve en yakın örnek Gürcistan krizidir. Bir bakıma Rusya ve ABD arasında karşılıklı güç mücadelesi olarak şekillenen kriz, başta Türkiye olmak üzere tüm bölge ülkelerini yakından etkilemiştir. Uluslararası ilişkilerde petrol ve doğal gazı bir silah olarak kullananların bundan zarar görmesi olasıdır. Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere az sayıda ihraç edilebilir mamul ürüne dayanan bölge ülkelerinin ekonomilerinin ABD ve Avrupa Birliği ekonomileri karşısında uzun vadede rekabeti sınırlıdır. Ayrıca Rusya'nın enerji ürünlerindeki ihracatında tek taraflı bir bağımlılıktan söz etmek her zaman mümkün değildir. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi hem AB ülkelerini hem de ülkemizi yeni arayışlara yönlendirmektedir."

Bölgede NATO'ya adaylığı düşünülen ülkeler arasında artacak ilişkiler ve bu ülkelere aday statüsünün verilmesinin yanı sıra Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin hızlandırılmasının bölgedeki mevcut dengelerde Türkiye'nin önem ve ağırlığını artıracağını vurgulayan Orgeneral Aksay, "Bu coğrafyada güçlü olmayan devletlerin tarihten silindiği bilinen bir gerçektir. Güçlü olmanın vazgeçilmez koşulu ise sağlam bir ekonomik yapı ile güçlü bir orduya sahip olmaktır" diye konuştu.

Eleştirel düşüncenin kişisel gelişime sağladığı öneme değinen Orgeneral Aksay, Atatürk'ün Türk ulusunun daima sorgulayıcı, aklı ve bilimi esas alan bir toplum olmasını istediğini, bu düşüncesini "Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır" sözleriyle vurguladığını ve Türk ulusuna çağdaş uygarlıklar düzeyine yükselmeyi hedef olarak gösterdiğini söyledi.

Günümüzde Türkçenin kirlenmeye yüz tuttuğunu belirten Orgeneral Aksay, Türkçenin kötü ve özensiz kullanıldığını, ayrıca yabancı dillerin, özellikle İngilizcenin Türkçe üzerinde baskı yaptığını ifade etti.

Cumhuriyet kurulduktan sonra yapılan dil devrimi ile Türkçenin Osmanlıca'dan arındırılmasının yanı sıra yeni kavram ve terimler konusunda Türkçeden Türkçe sözcükler üretilmesinin sağlandığını anlatan Orgeneral Aksay, dil devrimi çalışmalarının başarılı olduğunu, başarının sürdürülebilmesi için birey ve kurumların sorumlulukları bulunduğunu vurguladı. Orgeneral Aksay, "Harp Akademileri olarak tüm eğitim ve öğretim kadromuzla güzel Türkçemizi özenli kullanma gayreti içinde olacağız" dedi.

Törende daha sonra Prof. Dr. Hikmet Özdemir tarafından "Atatürk'ün Liderlik Sırları" konulu ilk ders verildi. Özdemir, ilk dersi şehit 15 askere adadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber