Numara taşınabilirliği rekabeti cebe yansıyacak

Haber Giriş : 21 Ekim 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TK Başkanı Tayfun Acarer, numara taşıma olayının GSM operatörleri arasında ciddi rekabet yaratacağını, bunun da tarifelere yansıyacağını söyledi

ÇANAKKALE - Numara taşınabilirliğin yani kullanıcıların numaralarını başındaki 05xx'i koruyarak başka operatöre geçme imkânı veren uygulama 9 Kasım'da başlıyor.

Numara taşınabirlirliği uygulamasının sektörde büyük bir rekabete sahne olması bekleniyor. Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, numara taşınabilirliği konusunda üç GSM operatörü arasında ciddi rekabet başladığını, tarifelerin yenilendiğine işaret etti.

?Kriz etkilemez'

Acarer, küresel krizin telekomünikasyon sektörünü etkilemeyeceğini ifade ederek, yaşanan büyük krizde bir daralma olabileceğini ancak bunu da beklemediklerini söyledi. Telekomünikasyon sektörünün son 10-15 yıldır ekonominin lokomotifi olduğunun altını çizen Acarer, bunun iyi değerlendirilmesi halinde diğer sektörleri tetikleyeceğini dile getirdi.

Üçüncü Nesil (3N) ihalesi hakkında da bilgi veren Acarer, ihale şartnamesinde operatörlere istihdam ve beşinci sene sonunda Ar-Ge elemanı çalıştırma zorunluluğu getirildiğini söyledi. Aynısını Wimax'te de istediklerini kaydeden Acarer, 3N'de yazılım ve donanınım altyapısının da yüzde 50'sinin Türkiye'den sağlanacağını belirtti. İhaleye dördüncü operatörün gelmesini kolaylaştırdıklarını dile getiren Acarer, ihale sürecini ise şöyle anlattı: ?İhaleden sonra kurum aralık ayına kadar karar verecek. Şubata kadar Danıştay kararı açıklanacak. Martta kurum içerisinde ihale imzalanır. En kötü ihtimalle haziranda tüketiciler 3N kullanabilecek. Üç yıl sonunda da tüm il merkezleri 3N kapsamış olacak.?

4. Lisans konusunda yedi dilde duyurular hazırladıklarını ve uluslararası kamuoyuna duyurduklarını vurgulayan Acarer, şu anda gelen bir talep olmadığını söyledi. Numara taşınabilirliğinde üç GSM operatörü arasında ciddi rekabet başladığını, tarifelerin yenilendiğine işaret eden Acarer, üç GM operatörünün de altyapısının hazır olduğunu dile getirdi. Ortak yerleşim, ara bağlantı ve dolaşım konularının iyileştirildiğini vurgulayan Acarer, numara taşınabilirliğinde alınacak ücretin 10 YTL'nin altında olacağını açıkladı.

TK?Başkanı Tayfun Acarer, ?Numara taşıma oranı Avrupa'da yüzde 8. Türkiye'de de bu oranının yüzde 5 baz alarak çalışmalarımızı ona göre yönlendirdik. Ayrıca, üç GSM operatörü ortak bir sistem kurarak borçlu aboneler konusunda kendi içlerinde bilgi alış verişinde bulunabilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber