2009 yılında Memurun Tedavi Yardımında Neler Değişecek?

Daha önce belirttiğimiz üzere Devlet memurları SGK tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğine tabi değildir. Memurlar ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Bütçe Uygulama Talimatına göre sağlık hizmeti almaktadır. 2009 yılı Bütçe Kanununda, memurun tedavi yardımına ilişkin bazı hususlar yer almıştır. Örneğin sağlık ocağına uğramadan Devlet veya üniversite hastanesine gidenden 10 TL'ye kadar katılım payı alınabilecektir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ekim 2008 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2009 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU TASARISI

Tedavi hizmetleri için katılım payı uygulaması

Madde 28- (1) Kamu idarelerinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak istihdam edilenler (bunlardan aylıksız izinli olup, ilgili mevzuatı gereğince tedavi yardımı hakkı devam edenler dahil) ile bunların bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin, 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Kanun kapsamındaki yeşil kart sahiplerinin ve ilgili mevzuatında 3816 sayılı Kanun hükümlerine göre tedavilerinin sağlanması hükme bağlanmış olanların; 2009 yılında, ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muaynelerinden 2 YTL katılım payı alınır. Katılım payı tutarını; birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerde almamaya ya da daha düşük tutarlarda belirlemeye veya tekrar aynı tutarlara getirmeye, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında yapılan muayenelerde önceki basamaklardan sevkli olarak başvurulup başvurulmadığı dikkate alınmak suretiyle yarısına kadar indirmeye veya beş katına kadar arttırmaya, gerektiğinde bu tutarları kanuni tutarlarına getirmeye veya indirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

(Memurlar.net: Yukarıdaki fıkraya göre sağlık ocağına giden memurdan veya bakmakla yükümlü olduğu aile ferdinden 2 YTL alınacaktır. Bu 2 YTL'nin alınmamasına Maliye Bakanlığı karar verecektir. Ancak en önemli düzenleme sevklere ilişkindir. Sağlık ocağına uğramadan direkt devlet veya üniversitesi hastanesine gidenden ise 10 YTL'ye kadar fark alınacaktır. Bu hususları Maliye düzenleyecektir.)

(2) Birinci fıkra kapsamına girenlerin 2009 yılında, tedavileri nedeniyle kullanmalarına gerek görülen ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçlerin bedelleri üzerinden gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği açısından hayati önemi haiz olup olmaması, kişilerin gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri ölçütler dikkate alınarak yüzde 15 ila yüzde 20 arasında Maliye Bakanlığınca belirlenen oranlarda katılım payı alınır. Ancak, bu şekilde alınacak katılım payının tutarı, sağlık hizmetinin alındığı tarihteki asgari ücretin yüzde 75'ini geçemez.

(Memurlar.net: Yukarıdaki fıkraya göre protez ve ortezlerde yüzde 15 ila yüzde 20 arasında bir katılım payı alınacaktır. Ancak bu katılım payı hiçbir şekilde asgari ücretin yüzde 75'ini geçemeyecektir.)

(3) 3816 sayılı Kanun kapsamındaki yeşil kart sahiplerinin ve ilgili mevzuatında 3816 sayılı Kanun hükümlerine göre tedavilerinin sağlanması hükme bağlanmış olanların, ikinci fıkra uyarınca ödemiş oldukları katılım payları, 2009 yılında, talepleri halinde 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre kendilerine ödenir.

(Memurlar.net: Yeşil kart sahipleri protez ve ortezler için ödedikleri katılım paylarını geri alabilecektir.)

(4) Bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yöntemle tedavisiin mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, 2009 yılında, birinci fıkra kapsamına girenler için ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 oranında katılım payı alınır. Bu fıkra gereğince alınacak katılım payının hesabında, ikinci fıkrada belirtilen üst limit dikkate alınmaz.

(Memurlar.net: Tüp bebek tedavilerinin ilkinde yüzde 30, ikincisinde yüzde 25 oranında katılım payı alınacaktır.)

(5) Katılım payının tahsiline ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

(Memurlar.net: Katılım paylarının usul ve esaslarını Maliye düzenleyecektir.)

(6) Sağlık kurum ve kuruluşları, kamu idarelerinde 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olarak istihdam edilenler (bunlardan aylıksız izinli olup, ilgili mevzuatı gereğince tedavi yardımı hakkı devam edenler dahil) ile bunların bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinden, vermiş oldukları sağlık hizmeti için anılan kanunun 73. maddesi gereğince genel sağlık sigortalısı hak sahiplerinden alabilecekleri ilave ücretlerin dışında ilave ücret talep edemez. Maliye Bakanlığı ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerini yeniden tespit etmeye yetkilidir.

(7) 5510 sayılı Kanunun geçici 12. maddesinin ikinci fıkrası gereğince ilgili kayıt ve işlemlerin Sosyal güvenlik Kurumu tarafından devralınması halinde, devir tarihinden sonra anılan Kanunun hükümleri uygulanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber