Çocuk kalbinin en iyi ilacı?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Ekim 2008 18:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocukların, kalp sağlığı için her gün ılık süt içmeleri önerildi. Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. İsmail Özcan, çocuk kalbinin en iyi ilacının ılık süt olduğunu söyledi. Dr. Özcan, bir yaşından itibaren her gün yarım litre süt içen çocuklarda kolesterol sorununun olmadığını kaydetti.

Sütün mutlaka ılık olması gerektiğine dikkat çeken Özcan, "Çünkü soğuk süt demir eksikliği anemisine sebep olabiliyor. Yapılan araştırmalar; anne karnındayken çok yağlı diyetle beslenen bebeklerin ve gebenin kolesterolü yüksek olması durumunda anne karnındaki bebeğin damarlarında da 'aterom' plaklarının oluşabildiğini gösteriyor." dedi. Özellikle anne sütünün, dünyanın en hafif ve en özellikli gıdası olduğunu ifade eden Özcan, "Bebek, anne sütüyle beslendiği zaman her şeyi dengeli olarak alıyor ve aynı zamanda organ ve damar koruyucu etkilerinden de yararlanıyor." şeklinde konuştu. Ebeveynde ya da ailede kalp hastalığı ve kolesterol varsa, bu çocuğun 2 yaşından itibaren kolesterol ölçümlerinin yapılması gerekiyor.

Beslenme bozukluğu kalbi hasta ediyor

Düşük ağırlıklı doğum ya da erken doğumun kalp hastalığı riskini artırdığının belirlendiğini aktaran Dr. İsmail Özcan, bu çocukların ileriki yaşlarda obeziteye daha çok yatkın olduğunu kaydetti. Özcan, şöyle devam etti:

"Bu da obezitenin getirdiği kalp damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Unutmayın ki kilo aldırmaya çalışmak doğru değil. Çünkü bu durumda çocuğun sağlıklı beslenmesinde bozukluk oluyor. Aşırı derecede karbonhidratlı ya da yağlı beslenebiliyor. Çocuklarda yanlış beslenme erken yaşlardan itibaren oluşursa, damarlarda meydana gelen değişiklikler kronik bir süreç halinde yıllarca devam ediyor. Onun için çocuğun beslenmesi hayati önem taşıyor. Yanlış beslenen çocuğun dışarıdan bakınca kilolu görünmesine aldanmamak gerekiyor. Çünkü damar duvarında bu hatalı beslenmenin sinsi izleri bulunuyor. Biz buna tıp dilinde 'kronik enflamatuvar süreç' diyoruz. Bu durum çocuklarda sinsi sinsi ilerleyen gizli bir düşman gibidir."

Fatih Karakılıç, Bursa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber