Anayasa Mahkemesi, belediyeler kanununu görüşmeye yarın devam edecek

Haber Giriş : 30 Ekim 2008 18:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi, nufüsü 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını ön göre 5747 sayılı yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürülüğünün durdurması similyel açılan davayı görüşmeye başladı. Anayasa Mahkemesi yarın esastan görüşmeye devam edecek.

Yüksek Mahkeme bugün davayı esastan görüşmeye başlamadan önce, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü ve Belediyeler Birliği Başkanı ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun sözlü açıklamalarını dinledi.

Başvuruyla ilgili ilk incelemesini daha önce yapan Yüksek Mahkeme, davayı esastan görüşmeye yarın saat 9.30'da devam edecek. Anayasa Mahkemesi heyetinin, ?yürürlüğü durdurma? istemini de esas inceleme aşamasında karara bağlaması bekleniyor.

CHP, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açmıştı. Başvuruda iptali istenen hükümler arasında bazı ilçelerin mahalle statüsüne dönüştürülmesini düzenleyen 1. maddesinin bazı fıkraları, ?katılma, bağlanma, sınır dışına çıkarılma ve isim değişikliği? başlıklı ikinci maddesinin bazı fıkraları ve geçici birinci maddenin birinci fıkrası bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber