Yargıtay: Peruk çekip, alay etmek haksız tahrik nedeni

Haber Giriş : 01 Kasım 2008 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kız kardeşinin peruğunu çekerek alay eden, ailesini darp eden ve işçilerine hakaret eden kişiyi bıçakla öldüren sanığın haksız tahrik altında kaldığına ve üst sınır yerine alt sınırdan ceza verilmesi gerektiğine karar verdi.

Osmaniye Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, T.Ç.'yi kasten öldürmekten sanık İ.S. hakkında verilen mahkumiyet hükmünü bozarak, daha az ceza verilmesini istedi. Sanık İ.S. ve işçileri tarlada çalışırken öldürülen T.Ç. buna sinirlenerek, araçla ve kalabalık bir şekilde, bağırarak ve küfür ederek tarlaya geldi. Tarlayı süren İ.S.'nin işçilerine küfreden T.Ç. bununla da yetinmeyip işçiyi tokatladı, işi bırakmasını söyledi. Sanık İ.S. ve yakınları, T.Ç.'ye varsa haklarını yasal yollardan aramaları gerektiğini söyledi. T.Ç. buna rağmen küfürler ederek sanık İ.S.'yi ve yakınlarını darp etmeye başladı. T.Ç. bununla da yetinmeyip İ.S.'nin kızkardeşinin peruğunu çekerek alay etmeye başladı. İ.S. kızkardeşinin peruğunu çıkartıp alay eden T.Ç.'nin tavırlarına daha fazla dayanamayarak bıçağı T.Ç. nin kalbine sapladı.

-"HAKSIZ TAHRİK DİKKATE ALINMALI"-

Mahkeme'nin verdiği hapis cezasını fazla bulan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık hakkında mahkumiyet hükmü kurulurken, temel cezanın tayininden sonra, TCK'nun 29. maddesi uygulamasında, kalabalık olarak olay yerine gelip olay çıkaran maktül ve yakınlarından kaynaklanan ve haksız tahrik niteliğinde bulunan söz ve davranışların ulaştığı boyutun dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, ?Cezanın alt ve üst sınırlar arasında makul bir miktarda tayini gerekirken, yazılı şekilde üst sınırdan verilmesi yasaya aykırıdır? görüşünü dile getirdi. Mahkeme, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin verdiği karara uyarsa, kızkardeşinin peruğunu çekip alay eden kişiyi öldüren sanık daha az hapis cezası alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber