'Ben Atanabilecek miyim?'
21 Eylül 2008'de yapılan KPSS Önlisans ve Ortaöğretim sınav sonuçlarının açıklanmasının akabinde en çok karşılaşılan soru "Benim atanma şansım nedir?" şeklindeki sorulardır. Öncelikle şunu ifade etmek gerekiyor. 2008 KPSS ile birlikte 2006 veya 2004 yılı KPSS sınav sonuçları artık bir daha kullanılmayacaktır. Lisans mezunları için 2010 yılının Temmuz ayına; Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için ise 2010 yılının Eylül ayına kadar yapılacak personel alımlarında 2008 KPSS sınav sonuçları kullanılacaktır. 2007 yılı KPSS ise sadece KPSS-A ve öğretmenlik alımlarında kullanılacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.
Sınav sonuçları 2010 yılının ortalarına kadar geçerli olduğu için adayların sabırsız davranmaması gerekmektedir. Aşağıda öğrenim düzeyi bazında bazı değerlendirmelere yer verilmiştir.
LİSANS MEZUNLARI
Kamu kurum ve kuruluşları, personel alımlarında, gittikçe artan ölçüde lisans mezunlarına ağırlık vermeye başlamıştır. 2008 KPSS sınavı sonrasındaki ilk büyük ilan olan Diyanet İşleri Başkanlığının vaiz alımı tümüyle; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün personel alım ilanı ise büyük ölçüde lisans mezunlarına yöneliktir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, büro personeli alımında dahi "Üniversitelerin Hukuk, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olmak" şartına yer vermiştir.
2008-2010 yılı ve daha sonraki dönemde, kamu kurumlarının, unvansız kadrolar için "lisans mezunu" olma şartı getireceğini düşünüyoruz.
Kamu kurumlarının yaşadığı iki büyük sıkıntı vardır. Bu sıkıntı hizmet ihtiyacının
giderilmesini engellemektedir. Bu sıkıntılar şu şekildedir:
1- Lise veya önlisans düzeyinden alınan personel, memuriyete girdikten sonra
öğrenimine devam etmektedir. Bu öğrenim süreci, bir süre sonra, personelin,
nakil veya unvan değişikliği talebinde bulunmasına neden olmaktadır.
2- Bazı lisans mezunu adaylar da, alındıktan sonra unvan değişikliği talebinde
bulunmaktadır. Bu durum daha ziyade bir meslek sahibi olan bölüm mezunlarında
yaşanmaktadır. Örneğin mühendislik mezunları...
Bu iki nedenden dolayı, son dönemde gittikçe tercih edilen fakültelerden olan, İİBF ve SBF mezunuyetinin popülerliğinin bu dönemde de artarak devam edeceğini düşünüyoruz.
ÖNLİSANS MEZUNLARI
Kamu kurumları memur kadrolarına dahi artık lisans mezunu almaktadır. Bu nedenle sadece bir meslek ihtiyacını gideren önlisans mezuniyetleri, bu dönemde istihdam şansı bulabilecektir. Sağlık ve teknikle ilgili önlisans bölümlerinden mezun olanların, bu dönemde de istihdamlarının devam edecekleri söylenebilir.
LİSE MEZUNLARI
Sınava, 1 milyon 483 bin lise mezunu aday katılmıştır. Bu adayların büyük bir çoğunluğu düz lise mezunudur. Ne yazıkki bu dönemde düz lise mezunlarının şanslarının pek fazla olacağını tahmin etmiyoruz. Bu nedenle düz lise mezunu olup, 78 puan almış olmasına rağmen 150 bininci sırada olan adayların pek fazla ümitlenmemesi gerekmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşları, sağlık ve teknik hizmetlerin yerine getirilmesi sırasında ihtiyaç duydukları personeli, önlisans bölümlerinden mezun olan adaylarla karşılamaya çalışacak, bu adaylarla karşılanamayacağı düşünülen durumlarda ise sağlık ve teknikle ilgili bölümlerden mezun liseli adaylara, ilanlarda yer verilecektir. Bu çerçevede 2008-2010 yılı döneminde özellikle teknisyen unvanı ile mezun adayların hala istihdam şansı bulunacaktır.
İSTİHDAM ŞANSI AZ OLAN TÜM ADAYLAR NE YAPMALIDIR?
Kamu kurumlarının ihtiyacı da özel sektör gibi nitelikli ara elemandır. Bu nedenle, istihdam şansı çok az olan adaylar için tek şans kamuya girmek ise, bu adaylar kurslarla meslek edinmeye ve elindeki sertifika sayısını arttırmaya çalışmalıdır.
Bir örnek verelim: Düz lise mezunun yarışacağı aday sayısı 1,5 milyondur. Ancak "Garson bonservisi" olan bir adayın garson alımında yarışacağı aday sayısı 50 bini geçmeyecektir.
Aşağıda 2004 ve 2006 puanların dayalı olarak yapılan son KPSS tercih işlemlerinde yer alan bazı belgeler örnek olarak verilmiştir.
6103 Aşçı Bonservisi Sahibi Olmak
6125 Garson Bonservisi Sahibi Olmak
6127 Kaloriferci Bonservisi Sahibi Olmak
6151 Tatlıcı Bonservisi Sahibi Olmak
6205 M.E.B. Dan Onaylı Aşçılık Sertifikası Sahibi Olmak
6225 M.E.B. Dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak
6227 M.E.B. Dan Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası Sahibi Olmak
6229 M.E.B. Dan Onaylı Bilgisayar Uygulamalı Muhasebe Sertifikası Sahibi Olmak
6233 M.E.B. Dan Onaylı Bilgisayarlı Muhasebe Sertifikası Sahibi Olmak
6251 M.E.B. Dan Onaylı Doğalgaz Kalorifer Ateşçiliği Sertifikası Sahibi Olmak
6297 M.E.B. Dan Onaylı Kalorifer Ateşçiliği Sertifikası Sahibi Olmak
6505 B Sınıfı Sürücü Belgesi Sahibi Olmak
6507 C Sınıfı Sürücü Belgesi Sahibi Olmak
6511 E Sınıfı Sürücü Belgesi Sahibi Olmak
6515 G Sınıfı Sürücü Belgesi Sahibi Olmak
6695 3308 Sayılı Kanuna Göre Oto Motor Tamirciliği Dalında Kalfalık Belgesine
Sahip Olmak
6707 3308 Sayılı Kanuna Göre Oto Boyacılığı Dalında Kalfalık Belgesine Sahip
Olmak
6711 3308 Sayılı Kanuna Göre Oto Elektrikçiliği Dalında Kalfalık Belgesine Sahip
Olmak
6809 3308 Sayılı Kanuna Göre Servisi(Garsonluk) Dalında Ustalık Belgesine Sahip
Olmak
6813 3308 Sayılı Kanuna Göre Aşçılık Dalında Ustalık Belgesine Sahip Olmak
6821 3308 Sayılı Kanuna Göre Pastacılık,Tatlıcılık Ve Şekerlemecilik Dalında
Ustalık Belgesine Sahip Olmak
7105 İngilizce Bilmek
7109 KPDS En Az B Seviyesinde İngilizce Bilmek
7111 KPDS En Az C Seviyesinde İngilizce Bilmek
7113 KPDS En Az D Seviyesinde İngilizce Bilmek
7121 TOEFL dan En Az 193 Puan Almış Olmak
HANGİ PUANA KADAR OLANLAR ATANABİLECEK?
Bu aşamada bu soruya yantı vermek mümkün değildir. Zira bu sorunun cevabı kişinin mezun olduğu bölüme göre değişecektir. Önümüzdeki günlerde yapılacak ilk KPSS yerleştirmesinin sonuçları ile birlikte bu sorulara daha net cevap verilebilecektir.
PERSONEL ALIMI SADECE ÖSYM TARAFINDAN YÜRÜTÜLMÜYOR
Burada son olarak bir husus belirtmek istiyoruz. Ne yazıkkı personel alım süreci tümüyle ÖSYM tarafından yürütülmemektedir. Belediyeler zabıta memuru ve itfaiyeci, Adalet Bakanlığı ve askeri kurumlar ise tüm personel alımlarını kendisi ilan etmektedir. Bu ilanlarda en az iki veya üç katı en yüksek puan alan sözlü veya uygulamalı sınava alınmaktadır. Adayların bu ilanları da dikkatle takip etmesi gerekmektedir.
DEVLET 2008 VE 2007 YILINDA HANGİ KADROLARDAN ALIM YAPTI?
Çok sorulan sorulardan birisi de "Devlet benim mezun olduğum bölümden atama yapıyor mu?" şeklindeki sorulardır. Bu sorulara yanıt vermek zordur. Ancak adaylar, memurlar.net'in "Tüm Özel Dosyalar" kategorisinde arşivlenen eski KPSS yerleştirmelerinde ilan edilen kadroları inceleyerek bir değerlendirme yapmaları daha uygun olacaktır. Bu bölümde yapılacak bir inceleme, geleceğe yönelik olarak bir değerlendirme yapmaya imkan tanıyacaktır.