AİHM'den Denge Sözleşmesi Kararı

Bilindiği üzere kamu görevlileri sendikaları belediyeler ile denge sözleşmeleri yapmakta, bu sözleşmelerde memurlara ek ödeme kararı alınmaktadır. Sayıştay, 2005 yılında aldığı bir kararla, anlaşmaya imza koyan belediye yetkililerine tazmin kararı çıkarılmasını hukuka uygun bulmuştu. Danıştay Birinci Dairesi ise denge sözleşmelerinde suç teşkil eder bir husus olmadığını karara bağlamıştı. Bu konuda en önemli karar ise AİHM'den geldi. Devamı için başlığa tıklayınız.

24 Kasım 2006 AİHM, TÜMBELSEN'in davasında Türkiye'yi mahkum etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Kasım 2008 20:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

AİHM Türkiye'yi yine haksız buldu

Strasbourg - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin temyiz niteliğindeki büyük dairesi, Türkiye'deki bir memur sendikasının yaptığı başvuru ile ilgili daha önce verdiği insan hakları ihlali kararını değiştirmedi.

Büyük daire, söz konusu başvuruyla ilgili olarak "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

AİHM, ihlal kararıyla birlikte Türkiye'nin sendikanın hukuki temsilcisine 20 bin avro ödemesini kararlaştırdı.

AİHM'in ilgili dairesinin, 21 Kasım 2006 tarihinde bu yönde karar almasının ardından Türkiye, geçen yıl karara itiraz ederek, davanın büyük dairede görüşülmesini istemişti.

Gaziantep'te 1990 yılında memurlar tarafından kurulan "Tüm Bel-Sen", 1993 yılında çalışanlar adına, işverenle toplu sözleşme görüşmelerine iştirak etmişti.

Danıştay 1995 yılında memurların toplu iş sözleşmelerine taraf olarak katılamayacağına hükmetmiş ve söz konusu sendikanın yasalara göre resmi bir tüzel sıfatı olamayacağı görüşüne varmıştı.

AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, memur sendikalarına toplu sözleşmenin yolunu açtı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ilgili kararı insan hakları sözleşmesinin 11'inci maddesinin ihlal edildiğine dayanarak oy birliği ile aldı.

İnsan hakları sözleşmesinin 11'inci maddesinde tüm çalışanların dernek kurma ve sendikalaşma hakkının bulunduğunu ve bu hakka kısıtlama getirilemeyeceğini hükmü yer alıyor. Bu hakka tek istisna olarak da ulusal güvenlik ve kamu güvenliği gösteriliyor.

AİHM, daha önce de Yapı-Yol-Sen ve Eğitim-Sen'li çalışanların açtıkları davalarda Türkiye'yi haksız bulup tazminat ödemeye mahkum etmişti.

DAVA SÜRECİ

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; AİHM'e söz konusu davayı Tüm Bel-Sen üyesi olan Kemal Demir ve Vicdan Baykara açtı. Gaziantep Belediyesi ile yapılan toplu sözleşme şartlarının yerine getirilmediği iddiası ile Yargıtay'a başvuran Demir ve Baykara, Yargıtay'dan gelen "kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkı olmaz" yanıtı üzerine kararı AİHM'e taşıdı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

AİHM'den çıkan karar da öncelikle davayı açan iki kişiyi bağlıyor. Ancak bu kararın bundan sonra mevcut durumdaki tüm çalışanların dava açabileceği anlamına geldiği belirtiliyor. Söz konusu kararın ardından hükümetin üzerinde memurlara toplu sözleşme hakkını vermesi konusunda yoğun bir baskı oluşabileceği söyleniyor.

Öte yandan AİHM'in kararına göre Türkiye Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri olan Vicdan Baykara'ya 20 bin euro, Kemal Demir'e de 500 euro ve mahkeme masraflarını ödeyecek.

HÜRRİYET

KESK'TEN YAPILAN AÇIKLAMA

Bilindiği gibi, Konfederasyonumuza bağlı Tüm Bel Sen ile Gaziantep Belediyesi arasından 1993 yılında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nin Yargıtay tarafından geçersiz sayılması üzerine Tüm Bel Sen tarafından AİHM'e yapılan başvuru, 21 Kasım 2006 tarihinde AİHM 2. Dairesi tarafından karara bağlanmış ve bu kararla Türkiye'de Kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkı olduğu hükme bağlanmıştı. Bu karara Hükümet tarafından yapılan itiraz AİHM'in en üst karar mercii olan Büyük Daire'de görüşülerek 12 Kasım 2008 tarihinde karara bağlandı. Söz konusu kararla kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkı olduğu kesin olarak vurgulandı ve hükümetin bunun gereğini yapması gerektiğinin altı çizildi. Konuyla ilgili ayrıntılı basın açıklaması KESK ve Tüm Bel Sen tarafından en kısa zamanda yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber