İnsan haklarına ?özerk kurum' geliyor

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, insan hakları kurumlarının Avrupa Birliği standartlarına yükseltilmesi için başlattığı çalışmaları sürdürüyor.

Bu amaçla Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, ?İnsan Hakları Ulusal Kurumu' adıyla yeniden yapılandırılacak ve daha geniş yetkilerle donatılacak. Kurum, RTÜK ve BDDK gibi ?bağımsız bir idari kurum' haline gelecek. Düzenleme, Başbakanlık bünyesindeki insan hakları kurumlarının yapısına ilişkin tartışmalara da son verecek. Böylece, Kopenhag Siyasi Kriterleri arasında yer alan ?insan haklarında istikrarlı kurumun varlığı' talebi yerine getirilmiş olacak. Bu amaçla 2-3 Aralık tarihlerinde Kapadokya'da uluslararası bir sempozyum düzenlenerek, Paris Prensipleri doğrultusunda konu tartışmaya açılacak. Türkiye, Avrupalı muhataplarına, ?İnsan hakları alanında gerekli bütün adımlar atılıyor, kurumsal yapılanma tamamlanacak? mesajı vermeyi hedefliyor. Paris Prensipleri, insan haklarının geliştirilmesi ve korunması amacını taşıyan ulusal kuruluşların statülerine ilişkin temel ilkeleri belirliyor.

Başbakanlık bünyesindeki insan haklarıyla ilgili yapılar, İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun ?Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar' başlıklı çalışmasının ardından yoğun biçimde tartışıldı. Hükümet, söz konusu kurulun Başbakanlık bünyesinden çıkarılması için çalışma başlattı. Yeni düzenlemeyle, ?daha sivil' bir çalışma ortamı öngörülüyor. İnsan Hakları Ulusal Kurumu'nun hayata geçmesi halinde, Başbakanlık'taki İHDK, İnsan Hakları Üst Kurulu, İnsan Hakları Eğitiminin 10 Yılı ve İnsan Hakları İhlalleri İddialarını İnceleme Kurulu'nun işlevini yitireceği yorumları yapılıyor.

Özerk kurumun yönetim kurulunda 7 üyenin bulunması öngörülüyor. Bunlardan ikisi sivil toplum örgütlerinden seçilecek. Çalışmaların gerektiği gibi yürütülmesi amacıyla yeterli mali kaynak sağlanacak. Kurum, hükümetin sunduğu veya kendi üyelerinin önerdiği bütün konuları özgürce araştırabilecek.

İnsan Hakları Ulusal Kurumu, geniş yetkilerle donatılacak. Kurumun görevlerinden bazıları şunlar:

Hükümete, parlamentoya ve diğer ilgili organlara, insan haklarının geliştirilmesi ve korunmasına ilişkin konularda görüş bildirmek, tavsiyelerde bulunmak.

Yürürlükteki mevzuatı, kanun tasarıları ile kanun tekliflerini inceleyerek bunların insan hakları ilkeleriyle uygun hale getirilmesi için tavsiyelerde bulunmak.

İnsan hakları ihlallerine el koymak. Sorunlar hakkında raporlar hazırlamak.

İnsan hakları eğitimi-öğretimi ve araştırma programlarının geliştirilmesi için ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak.

İnsan haklarına ve ayırımcılığa karşı mücadele konusunda, kamuoyunu duyarlı hale getirmek. Bu amaçla kitle iletişim araçlarından yararlanmak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber