Eğitim Sendikaları: Hükümet eğitim politikalarında sınıfta kalmıştır

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte kasım'da türkiye'nin eğitimdeki son durumu

- işte 24 kasım'da türkiye'nin eğitimdeki son durumu...

- eğitim sendikaları hükümeti sınıfta bıraktı, kimi sorunlar hala çözüm bekliyor

- eğitim-sen:

- "laf çok, koşturmaca çok, yurtiçi ve yurt dışı geziler çok ama kalıcı icraat yok"

- "bakanın notu kırık"

- türk eğitim-sen:

- "bakanın güzel konuşmasına 10 puan, diğer konularda sınıfta kalmıştır"

- eğitim bir-sen:

- "hükümet ve bakan bütünlemeye kalmıştır"

Eğitim sendikaları, hükümeti 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde izlediği eğitim politikalarında başarısız bularak, sınıfta bıraktıklarını açıkladılar. Ortak görüş olarak sendikalar, hükümetlerin ve siyasilerin öğretmenleri yılda bir kez hatırlayarak, sorunlarına çözüm bulmadan çeşitli anma toplantılarıyla ve verilen plaketlerle hatırlandığını, sonra gündemden düşerek, sorunlarla birlikte tekrar unutulduklarını belirttiler.

Eğitim sendikaları, çözüm bekleyen sorunlar ile hükümetin eğitim alanındaki başarısı konusunda ortak görüş belirterek zayıf not verirken, acil çözüm bekleyen üç önemli konuda değişik fikirlere sahipler. İşte öğretmenlerin ve eğitimin sorunlarının hatırlandığı 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde eğitim sendikalarının görüşleri:

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, hükümeti ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in şuana kadar sorunlara ilişkin çözüm ürettiğini görmediklerini belirterek, "Laf çok, koşuşturmaca çok, yurtiçi ve yurtdışı geziler çok. Ancak kalıcı icraat yok. Bakanı başarısız buluyor ve zayıf not veriyoruz" dedi. Genel Başkan Dinçer, acilen çözülmesi gereken eğitim sorunlarının başında kaynak yetersizliğinin giderilmesi, sivil toplum ve ilgili diğer kesimlerin katılımının sağlanması ve eğitimde kalitenin artırılması gerektiğini vurgulayarak, hükümetin 2 yıllık süreçte eğitimin hiçbir konuya çözüm ürettiği görüşünde olmadıklarını söyledi. Dinçer, bu iddiasıyla ilgili olarak "Çözüm noktasında adımlar atıldığı söyleniyor. Halen 40'ar, 50'şer kişiden oluşan kalabalık sınıflar, işsiz öğretmenler, 100 bin öğretmen ihtiyacının sürmesi, nitelikli eğitime geçilememiş olması ve öğretim sistemindeki sorunlar devam ediyor. Asıl biz soruyoruz neyin çözüldüğünü?" dedi.

Dinçer ayrıca, hükümetin bu iki yıllık süreçte çözdüğü veya çözüm bulmaya çalıştığı sorunlar konusunda ise ücretsiz ders kitaplarının gösterilebileceğini, ancak ondan da sorunların yaşandığını hala okullarda dergi ve kaynak kitaplardan derslerin verilmeye devam ettiğini belirterek, "Bir yandan ücretsiz ders kitabı veriyorsunuz. İyi, güzel ama diğer yandan velilerden dergi ve kaynak kitabı parası isteniyor. Bir yandan kaşıkla verecekseniz, diğer yandan verdiğinizi kepçeyle geri alacaksınız" diye konuştu.

"BAKAN GÜZEL KONUŞMADA SINIFI GEÇTİ ANCAK DİĞER KONULARDA SINIFTA KALMIŞTIR"

Türk Eğitim-Sen ise hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı eğitim sorunlarının çözümü noktasında başarısız kıldı. "Lafla bir işimiz yok, sorunlara çözül bulmalıyız" diyen Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, öğretmenlerin bir günde anılmasını doğru bulmadıklarını, ayrıca Öğretmenler Günü kutlamalarıyla ilgili olarak herhangi bir telaş içinde olmadıklarını bildirdi. 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü Mustafa Kemal Atatürk'e Başöğretmenlik unvanının verilmesi ve ilke ve inkılaplarına bağlılık anlamında önemsediklerini söyleyen Özcan, MEB'de üç önemli sorunun başında öğretmenlere yetersiz ücret verilmesi, MEB'in içinde bulunduğu mevzuat ve kavram kargaşası ile eğitime ayrılan paydaki azlığın olduğunu belirtti.

Eğitim-Sen'in de dile getirdiği öğretmen açığının 100 binlerde olduğunu, derslik açığının 45 binlerde seyrettiğini ve Türkiye'de 85 öğrenci başına bir bilgisayar düştüğü acı gerçeğini dile getirerek, bu problemlerin olduğu bir yerde çözümden bahsetmenin zor olduğunu vurguladı.

Eğitime Yüzde Yüz Destek, Haydi Kızlar Okula Kampanyası ile Ücretsiz Ders Kitabı gibi projelerinin istenilen tarzda gerçekleşmemesine rağmen bu konularda hükümeti ve Bakan Çelik'i başarılı bulduklarını ifade eden Özcan, hükümetin karnesini açıklamayı da ihmal etmedi. Özcan, Çelik'e güzel konuşmada karnesine 10 verirken, eğitimle ilgili diğer konularda sınıfta kaldığını söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümeti ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i YÖK ve Meslek Liseleriyle ilgili konularda izlenen politik ve atılan adımların geri çekilmesinden dolayı kırık not vererek, sınıfta bıraktı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hükümetin gönderdiği YÖK Kanunu'nu veto etmesini hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı pedegojik değil, ideolojik olarak yasayı veto etmiştir" diyen Başkan Gündoğdu, kendilerinin hükümetlerin başarılarını ideolojilerine göre değil, projelerine göne bakıp değerlendirdiklerini söyledi. Bu anlamda hükümeti YÖK ve Meslek liseleri konusunda sınıfta bıraktıklarını açıklayan Gündoğdu, Bakan Çelik'i Ücretsiz Ders Kitapları, Eğitime Yüzde Yüz Destek Programı ile Haydi Kızlar Okula Kampanyası isimli projelerde başarılı buluyor. Eğitimde acilen çözüm bulunması gereken üç temel sorun konusunda ise Gündoğdu, Müfredat, Alt Yapı ile öğretmenlerin vekaletlerinden kurtarmak olarak açıkladı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber