İzmir'in suyundaki arsenik yüksek çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2008 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de çeşitli ilçelerdeki 20 noktadan alınan su örneklerindeki arsenik değerleri açıklandı. Buna göre 14 noktadan alınan su örneklerindeki arsenik oranı, sınır değer olan 10 mikrogramın üzerinde çıktı.

İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 Kasımda Balçova, Bayraklı, Karabağlar, Karşıyaka, Buca, Bornova, Menemen, Narlıdere, Güzelbahçe, Çiğli, Gaziemir ve Menderes ilçelerinin çeşitli semtlerinden su örneği alındı. Buna göre en yüksek ölçüm, 44.2 mikrogram ile Karşıyaka'nın Örnekköy semtinde belirlenirken, burayı, 42 mikrogram ile Konak ilçesi Alsancak semti, 41.7 mikrogram ile Karşıyaka'nın Şemikler semti ve 41 mikrogram ile Çiğli ilçesi izledi.

Bayraklı ilçesinden alınan örnekteki arsenik miktarı 40.7, Bornova'dan alınan örnekteki miktar 40.4, geçen ölçümde 40 mikrogram ile en yüksek arsenik değerine sahip Menemen'deki arsenik oranı ise 39 mikrogram olarak belirlendi.

Bornova'nın Pınarbaşı semtinde 34.3, Narlıdere'deki ölçümdeki arsenik miktarı 22.8, Balçova'daki miktar da 22 mikrogram olarak açıklandı. Güzelbahçe ilçesindeki arsenik değeriyse, sınır değerin biraz üzerinde, 19 mikrogram olarak bildirildi.

Öte yandan, sınır değer olan 10 mikrogramın altında arsenik miktarı ölçülen 6 semt olduğu bildirildi. Buna göre, Konak'ın 2 semtindeki ölçümde 9.3 ve 8.6 arsenik değeri belirlenirken, Menderes, Karabağlar, Gaziemir ve Buca'daki değer de 2'nin altında ölçüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyundaki arsenik oranının sınır değerler üzerinde çıkmasıyla, önce, kuraklık kaynaklı arsenik oranı yüksek olduğu anlaşılan Göksu ve Sarıkız su kuyularını kapatmış, ancak kesintilerin gündeme gelmesiyle, vatandaşın talebi üzerine yeniden bu kuyulardan kente su verilmeye başlanmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve İzmir Valisi Cahit Kıraç, şebeke suyunun içilmemesi ve gıda bileşeni olarak kullanılmaması yönünde vatandaşı uyarmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber