Orman Genel Müdürlüğünde, Usulsüz Atamalara Kim İzin Verdi?

Görevde yükselme yönetmeliğine ilişkin sitemizde pek çok haber yaptık. Bu haberlerde her türlü unvan geçişlerinin görevde yükselme yönetmeliğine tabi olduğunu belirttik. Kurumsal düzeydeki görevde yükselme yönetmelikleriyle ilgili olarak Danıştay'da alınan yürütmeyi durdurma kararlarının ilgili kişilerin görevde yükselme veya unvan değişikliği niteliğindeki kadrolara sınavsız atama yapılması anlamına gelmediğini yine Danıştay kararlarına dayanarak açıklamaya çalıştık. Ancak, tüm kamu kurumlarında görevde yükselme yönetmeliği hükümlerine uyulmasına rağmen Orman Genel Müdürlüğünde usulsüz atamalar yapılmaktadır.

Haber Giriş : 24 Kasım 2004 01:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haber yapmamızın için gerekçeli olarak bilgi veren ziyaretçimiz: Fargo
Çalıştığı Kurum: Orman Genel Müdürlüğü

Orman Genel Müdürlüğünün usulsüz bir şekilde atama yapmasının gerekçesini 25/09/2004 tarih ve 25590 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik"in 5 ve 25. maddeleri oluşturmaktadır.

Bu maddeler, açık bir şekilde teknisyen kadrosundan teknikerliğe veya teknikerlikten mühendisliğe geçişin SINAVSIZ mümkün olduğunu ifade eden hükümlerdir. Oysaki 18.4.1999 tarihli Resmi Gazetede Bakanlar Kurulu Kararı ile yayımlanan ve tüm kurumsal düzeydeki görevde yükselme yönetmeliklerinin dayanağını oluşturan "Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" hükümleri gereğince hiç bir kamu kurumu bu tür atamaları SINAVSIZ olarak yapamamaktadır. Şayet kamu kurumu bu tür bir atama yapmak istiyorsa önce görevde yükselme eğitimi düzenlemeli, daha sonra da MEB veya ÖSYM'ye sınav yaptırmalıdır.

Ancak, Orman Genel Müdürlüğü, eski yönetmeliğini kaldırdığı ve yeni yönetmeliğini yürürlüğe koyduğu 25.09.2004 tarihli düzenleme ile bu konuda oluşturulan standartları kaldırmıştır. Bilindiği üzere görevde yükselme yönetmeliği temel bir prensibe dayanmaktadır. Bir kamu kurumunda örneğin iki adet mühendis kadrosu ama 5 adet mühendislik fakültesi mezunu var ise bu kamu kurumunda görevde yükselme eğitimi verilmeli ve bu eğitim sonunda sözlü sınav olmaksızın MEB veya ÖSYM tarafından yapılacak sınava göre atama yapılmalıdır. Bu oldukça objektif bir yöntemdir. Ancak, bu objektiflik kurumların işine gelmediği için kurumlar tarafından görevde yükselme sınavı nadir olarak açılmaktadır. Bu eksikliğine rağmen yine de bu tür atamalarda objektif bir kıstas getirilmiş idi.

Ancak, Orman Genel Müdürlüğü, Yönetmelikte belirtilen unvanları mezuniyetle kazanan kişileri hangi standartlara göre tekniker veya mühendis kadrosuna atanmıştır? Bu sorunun tek bir yanıtı vardır. Bu da kayırmacılıktır. Orman Genel Müdürlüğü bu yeni yönetmelik ile eski torpil kapısını yeniden açmıştır. Bu nedenle, bu işleme onay veren kişiler hakkında idari tahkikat başlatılmalıdır.

Memurlar.net olarak bu konudan muzdarip olan adayları da duyarlı olmaya çağırıyor ve konuyu Başbakanlık Teftiş Kuruluna veya Cumhurbaşkanlığına iletmelerini istiyoruz. Başbakanlık Teftiş Kuruluna veya Cumhurbaşkanlığına yapılacak şikayetlerde memurların kendi isimlerini kullanmalarına gerek yoktur. Memurlar bu şekildeki şikayetlerini memur olmayan anne veya babalarının ismi ile de yapabilirler.

Umut ediyoruzki bu işleme imza atan ilgiler hakkında gerekli işlem yapılacaktır.

Burada bir diğer önemli konu da şudur. Genel çerçeve yönetmeliğine göre bu tür kurumsal yönetmeliklere izin verme yetkisi Devlet Personel Başkanlığındadır. Bu yönetmeliğin onay için DPB'ye gelmiş olması gerekmektedir. Şayet bu yönetmelik onay için Devlet Personel Başkanlığına gelmiş ise bu Başkanlık onay vermiş midir? Onay vermemiş ise bu yönetmelik nasıl olup da bu halde çıkmıştır? Hangi gizli eller bu yönetmeliği bu halde çıkarmıştır?

Bu noktada Orman Genel Müdürlüğü yetkililerine sadece bir örneği hatırlatmak istiyoruz. Bir önceki koalisyon döneminde bu türden işlemlere imza atan Genel Müdür dahil pek çok yöneticiye aylıktan kesme cezası verilmiştir.


Çevre ve Orman Bakanlığından:
25.09.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik

Hizmet Grupları
Madde 5 ? Bu Yönetmeliğe tabi Genel Müdürlük personeli; sekiz hizmet grubuna ayrılmıştır. Bu hizmet gruplarında aşağıdaki unvanlar bulunur.
c) Teknik hizmetler grubu;
1) Başmühendis,
2) Mühendis, Mimar, İstatistikçi, Ekonomist,
3) Tekniker,
4) Teknisyen.

e) Sağlık hizmetleri grubu;
1) Daire Tabibi, Tabip, Fizyoterapist, Diş Tabibi, Biyolog,
2) Çocuk Gelişimcisi,
3) Hemşire, Laborant, Sağlık Memuru, Çocuk Eğitimcisi.

f) Hukuk grubu;
Hukuk Müşaviri, Avukat.

Hizmet Grupları Arasında ve Aynı Grupta Geçişler
Madde 25 ? Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a), (b), (d), (g), (h) bentleri ile (c) bendinin (1) numaralı alt bendinde sayılan gruplar arasındaki unvanlara geçişlerde görevde yükselme eğitimi ve sınavı şartı aranır. Hizmet gruplarından (c) bendinin (2), (3), (4) numaralı alt bendi ile (e), (f) bentlerinde sayılanlara atanılacak kadronun gerektirdiği ve 8 inci maddede belirtilen nitelikleri taşımak kaydıyla görevde yükselme eğitimi ve sınavına bağlı kalmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda öngörülen sınıf ve unvan değişikliği esaslarına göre atanabilir.
Kendi isteğiyle bir alt hizmet grubunda yer alan görevlere yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber