Ekonomik kriz sağlığı tehdit ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzman Doktoru Mustafa Erkul, son günlerde yaşanan ekonomik krizin sağlığı tehdit ettiğini belirterek, özellikle kalp krizine neden olduğunu söyledi.

Dr. Mustafa Erkul yaptığı açıklamada, son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sıkıntıya giren insanların kalp krizi geçirme olasılığının yüksek olduğunu belirterek, "Muhasebeciler, bankacılar, borsacılar, gazeteciler yüksek risk altında. Bu tür stresli işlerde çalışanların erken yaşta kroner kalp hastalıklarına yakalandıklarını görüyoruz. Şu son dönemde 40-50 yaş arasında çok hastayı ameliyat ettim. Bunda da ekonomik krizin etkisi var. Krizle birlikte henüz mesleğinin başında yükselmekte olan insanların yaşadıkları büyük sıkıntılar arttı. Sıkıntılar ve stres damarlarda ciddi tahribat yapıyor" dedi.

Erkul, kalp krizinin belirtilerinin ise şunlar olduğunu söyledi;

"Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır. Ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez. Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı vardır. Nefes darlığı olur."

Kalp krizi belirtileri ile karşı karşıya kalanların derhal bir yere oturup dinlenerek en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Erkul, "Dışarıdaysanız cep telefonuyla yardım isteyiniz. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam etmeyiniz. Çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen talebini daha da artıracaktır. Son zamanlarda kalp krizi geçirildiğinin anlaşılması halinde bir-iki defa kuvvetlice öksürerek krizde oluşan ritm bozukluğunun

düzeltilebileceğini ileri süren yayımlar çıkmıştır, ancak böyle bir yaklaşımın etkinliği henüz tam olarak kanıtlanamamıştır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber