Kilitli belediyeye YSK'dan da ret

Haber Giriş : 25 Kasım 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

862 beldeden 100'ü seçime girebilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Anayasa Mahkemesi'nin "kapatılsın" dediği nüfusu 2 binin altında kalan 862 belde ve 283 ilk kademe belediyesine seçim vizesi vermedi.

Bu kararla belde belediyeleri 29 Mart 2009'da yapılacak seçime katılamayacak. Ancak, bu beldelerden dava açanlar, nüfusu 2 binin üzerine çıkanlar ve turizm yöresi ilan edilenlerin durumu Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yayınlandıktan sonra YSK tarafından yeniden değerlendirilecek. Bu durumdaki yaklaşık 100 belediyeye seçime girme izni verilebilecek. YSK, Anayasa Mahkemesi'nden gerekçeli kararın en kısa zamanda yayınlanmasını istedi.

Oya ARMUTÇU/HÜRRİYET


Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin kapatılmasını öngören düzenlemeye Anayasa Mahkemesi'nden sonra Yüksek Seçim Kurulu da (YSK) vize verdi. CHP'nin açtığı iptal davasının reddedilmesinin ardından YSK'ya başvuran bazı belediyelerin, seçimlere katılma talebi de reddedildi.

Seçimlere bir yıl kala yapılan değişikliklerin uygulanamayacağını düzenleyen Anayasa hükmünü gerekçe göstererek itirazda bulunan 70'e yakın belediyenin başvurusunu inceleyen YSK, bu düzenlemenin bir yıldan daha önceki bir tarihte yürürlüğe girmesi nedeniyle itirazları reddetti.

?ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL'

Yerel seçimlerin 29 Mart 2009 tarihinde yapılacağına dikkat çeken YSK Başkanı Muammer Aydın, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin kapatılmasını öngören düzenlemenin ise 22 Mart 2008'de yürürlüğe girdiğini söyledi. Aydın, ?Yasanın yürürlüğe girdiği tarihle seçimlerin yapılacağı tarih arasında bir yıl 7 günlük süre bulunuyor. Bu durumda Anayasa'ya aykırılık söz konusu değil. Başvuruları bu sebeple reddettik? dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin, ?turizmde öncelikli belde? kapsamına alınan belediyeler ile nüfusunun 2 binin üzerinde olduğunu ileri sürerek dava açan yüze yakın belediye yönünden ?iptal? kararı verdiğini de hatırlatan YSK Başkanı Aydın, gerekçeli karardan sonra bu belediyelerin durumunu görüşeceklerini söyledi.

Ersin BAL / AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber