Şeker Kurulu'nun varlığı yeniden tartışma konusu

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Kasım 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kurulu'nun Şeker Kurulu ve organlarının görev, yetki ve görev süresini yeniden belirleme yetkisini iptal etti. Şeker-İş Sendikası'nın açmış olduğu davayı sonuçlandıran yüksek mahkeme, Bakanlar Kurulu'nun Şeker Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan "idareye sınırları belirsiz bir düzenleme yetkisi verilmesi" gerekçesini hukuka aykırı bularak kaldırdı.

Alınan karar sektörde farklı yorumlara neden oldu. Bazı kesimler kararı Şeker Kurulu'nun lağvedilmesi olarak yorumladı. Aksi görüştekiler ise kurulun lağvedilmediğini, bu yönde karar alan Bakanlar Kurulu'nun yetkilerinin kaldırıldığını savundu.

Tartışmalara neden olan gelişme, 2001 yılında çıkarılan 4634 sayılı Şeker Kanunu'nun 7. maddesine göre kurulan Şeker Kurumu ve Kurulu'nun görev süresine ilişkin yetkinin yasaya eklenen geçici 8. madde ile Bakanlar Kurulu'na devredilmesiyle başladı. Bakanlar Kurulu da 2004'de aldığı bir kararla Şeker Kurulu'nun sonlandırılması fakat kuruma bağlı olarak çalışan Şeker Kurulu'nun görev süresinin 2006'ya kadar uzatılması yönünde karar aldı. Şeker-İş Sendikası ise bu kurumların görev sürelerine ilişkin değişikliklerin ancak yasa ile yapılacağı hükmüne dayanarak dava açtı. Şeker-İş'i haklı gören Danıştay 13. Mahkemesi davayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Yüksek mahkemenin aldığı kararın lağvedilme olarak algılanmaması gerektiğini belirten Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, "Biz başından itibaren şeker piyasasının düzenlenmesi konusunda Şeker Kurulu'nun önemini savunduk" dedi. Şeker İş Sendikası avukatı Gökhan Candoğan da Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla Şeker Kurulu'nun yasal güvenceye alındığını ifade etti. Türkiye Gıda ve İçecekleri Dernekleri Konfederasyonu başkanı Şemsi Kopuz ise "Bu iptal kararı kısmi iptal niteliğindedir" iddiasında bulundu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber