ÖSS sistemi değişecek

Haber Giriş : 26 Kasım 2004 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çelik, ÖSS'nin haksız ve adaletsiz uygulamalara sebep olduğunu belirterek, "Üniversiteye yerleştirme sistemi, adaleti sağlayacak, mesleki ve teknik eğitime ilgiyi ve isteği arttıracak şekilde değiştirilecektir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) haksız ve adaletsiz uygulamalara neden olduğu için değiştirileceğini açıkladı. Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesini sunarken yaptığı konuşmada, "Üniversiteye yerleştirme sistemi, yarışmayı teşvik edecek, adaleti sağlayacak, mesleki ve teknik eğitime ilgiyi ve isteği arttıracak şekilde değiştirilecektir" dedi.

ÖSS'nin haksız ve adaletsiz uygulamalara sebep olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu: "Mesleki ve teknik eğitime talebi düşüren, haksız ve adaletsiz uygulamalara sebep olan mevcut üniversiteye yerleştirme sistemi, yarışmayı teşvik edecek, adaleti sağlayacak, mesleki ve teknik eğitime ilgiyi ve isteği arttıracak şekilde değiştirilecektir. Ayrıca meslek eğitimi veren meslek yüksek okulları, meslek standartlarına uyumlu niteliklere sahip ara insan gücü yetiştirecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır."

Liseler dört yıla çıkarılacak

Çelik, lise eğitiminin ise AB ve OECD normlarına paralel olarak 2005-2006 öğretim yılından itibaren kademeli biçimde 4 yıla çıkartılması ile ilgili hazırlıkların hızla sürdürüldüğünü belirtti. Bilgi toplumlarında insan kaynağının en önemli becerisinin bilgiyi yönetmek olacağını kaydeden Çelik, öğrencilerin bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla tüm okulların internete erişimini sağlayacaklarını ifade etti.

Bakan Çelik, Kamu İhale Kurumu'nca (KİK) incelemeye alınan okul ihaleleri ile ilgili iddialara yanıt verirken, ihalelerde yasalara aykırı bir unsur olmadığını vurguladı. Çelik, "Eğer bu ihalelerde kanunlara aykırılık varsa, TBMM'nin muhalefet ya da iktidar partisi mensubu her üyesiyle, dosyaları teker teker görüşmeye hazırım. Alnımız ak, başımız diktir" dedi. İMKB'nin Eğitime Fiziki Destek Projesi fonunun finansmanıyla 6 Haziran'da okul ihalesine çıkıldığını belirten Çelik, ihaleler için bin 768 başvuru yapıldığını söyledi. KİK'in ihalesi yapılan 62 okuldan 14'ü için düzeltici işlem yapılması kararı verdiğini hatırlatan Çelik, KİK'i şu sözlerle eleştirdi: "Maliyetler yüksek hesaplandı, paravan şirketler kullanıldı, ehliyeti olmayan firmalara ihale verildi gibi iddiaları inceleyen KİK iddiaların doğru olmadığına karar verdi. Geriye kalan 48 dosya için de eğer gerekli görürse Başbakanlık tarafından inceleme yaptırılabilir denildi. KİK bugüne kadar 1600 dosya incelemiş, ama hiçbir dosyada ilgili kuruluşa yazı göndermeden basına açıklama yapmamıştır. Bu davranış şık değildir, devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz."

'Çoçuklara mezar yaptırmam'

Çelik, ihalelerde en düşük teklifi veren firmayı seçmenin "katliam" olacağını öne sürdü. "İhaleyi en düşük teklifi veren kazansın derseniz eğer, biz çocuklarımızı katlederiz. Ucuz etin yahnisi olmaz" diyen Çelik, Bingöl depreminde yıkılan ve 84 öğrenciye mezar olan Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nu örnek olarak gösterdi. Çelik, "Yüzde 55 fiyat kırımıyla yapılmış bir başka okulu Bayındırlık uzmanları inceledi ve 450 milyar liraya malolan bu okul için 350 milyar liralık güçlendirilme yapılması gerektiğini rapor etti. Hiçbir güçlendirme aslı gibi olmaz. Çeltiksuyu'nda en dramatik örneğini yaşadık. Ben çocuklara mezar yapılmasına müsaade etmem" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber