Dişler günde 2 kez fırçalanmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2008 15:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dr. Mehmet Cingöz, dişlerin günde en az 2 kez ve etkili bir şekilde fırçalanması gerektiğini söyledi.

Cingöz, yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilediğini ifade ederek, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırdığını vurguladı.

Diş sağlığı için bol bol peynir, süt ve yoğurt tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Cingöz, "Şekerli yiyecekler, tükürük akışının en yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmeli. Sağlıklı ve güzel diş ve dişetleri için öğün aralarında da abur cuburla değil, elma, havuç gibi iyi yıkanmış, taze meyve ve sebze ile beslenmeliyiz." dedi.

Çürüğü engellemenin başka bir yolunun da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmak olduğunu belirten Cingöz, "Diş yüzeylerine diş hekimi tarafından flor uygulanması suretiyle dişler daha dirençli hale getirilir. Flor birçok besinde doğal olarak bulunan bir elementtir. Flor elementinin uygun dozda ve sürekli olarak ağız ortamında bulunması diş çürüğü oluşumunu engeller. Özellikle başlangıç halindeki çürüklerde diş minesinden kaybolan minerallerin tekrar kazanılmasını ve hasar görmüş diş dokusunun güçlenmesini sağlar." diye konuştu.

Halk arasında süt dişlerinin önemli olmadığına dair yanlış bir inanış olduğunun altını çizen Cingöz, şunları söyledi: "Süt dişleri, çocuğun beslenmesinin yanı sıra düzgün konuşmasını da sağlamakta. Sağlıklı süt dişleri çiğneme işlemini gerçekleştirirken aynı zamanda altında bulunan daimi dişin korunmasını ve zamanında sürmesini sağlar. Yani sağlıklı süt dişi sağlıklı kalıcı dişlerin en büyük garantisidir. Tedavi edilmeyen süt dişleri ağrı, koku, konuşma ve çiğneme zorluğu ve beslenme bozukluğuna sebep olur. Süt dişlerinin tedavi edilmeyip zamanından önce çekilmesi kalıcı dişlerin çapraşık çıkmasının ve çene gelişimindeki bozukluğun en önemli sebebidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber