Sağlık çalışanları 'Çocuk hakları' konusunda eğitilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) yürütücülüğündeki ?Profesyoneller İçin Çocuk Hakları Eğitimi Girişimi? projesi kapsamında, sağlık çalışanlarına çocuk hakları eğitimi verilecek.

Merkez Müdürü Münevver Bertan, proje kapsamında çocuk hakları konusunda tüm ülkelerin kullanabileceği stratejik bir plan oluşturulmasını amaçladıklarını kaydetti. Bu kapsamda, çocuklarla çalışan tüm profesyonellere çocuk hakları eğitimi verileceğini anlatan Bertan, ilk olarak Türkiye'de düzenleyecekleri toplantıyla sağlık çalışanlarının çocuk hakları konusunda eğitileceğini bildirdi.

Çalışanların sağlık merkezlerinde ve hastanelerde çocuk hakları çerçevesinde bilinçli ve yüksek kalitede hizmet sunmasını hedeflediklerini kaydeden Bertan, ?Sağlık hizmetleri, hakların kıymeti bilinmeden veriliyor. Sağlıkçılar, çocukların hakkı olan hizmeti bir lütufmuş gibi veriyor? dedi.

Güney Doğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerini de kapsayacak şekilde ?Uluslararası Çocuk Hakları Uzman Eğitim Merkezi? kurulmasının planlandığını belirten Bertan, böylece bölgeye çocuk hakları çerçevesinde eğitim hizmeti verilebileceğini söyledi. Bertan, proje kapsamında, Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Yunanistan, Irak ve Özbekistan'dan gelecek sağlık çalışanlarını da çocuk hakları konusunda eğiteceklerini dile getirdi.

Çocukların her alanda olduğu gibi sağlık alanında da hakları bulunduğunu anımsatan Bertan, projeyle çocukların daha kaliteli ve hakları çerçevesinde hizmet almalarını sağlamak istediklerini belirtti.

Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası düzeyde çocuk hakları ve çocuk sağlığını koruma konusunda katkı ve görünürlüğünü arttırmayı hedeflediklerini anlatan Bertan, ?Hemen tüm ülkeler Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'yi onayladı ve böylece her çocuğun haklarının korunacağına dair taahhütte bulundu. Çocukların haklarını uygulanabilir kılmak için çocuklar ile doğrudan ya da dolaylı çalışan yetişkinlerin, profesyonellerin bu hakları iyi bilmeleri ve uygulamaları gerekiyor? diye konuştu.

TÜM PROFESYONELLER EĞİTİLECEK

Projenin devamında çocuklarla çalışan tüm profesyonellerin eğitilmesinin amaçlandığını da ifade eden Bertan, şöyle konuştu:

?Öğretmenler, sosyal hizmet görevlileri, doktorlar, hemşireler, psikologlar, hakimler, polisler, koruma merkezleri personeli, erken çocukluk gelişimi çalışanları, her bir çocuğun hayatında, bir şekilde yer alır. Bu nedenle farklı sorumlulukları olan hizmet sunucuların görevlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için çocuk hakları konusunda bilgilendirilerek, eğitilerek, kapasitelerinin yükseltilmesi gerekir. Henüz bugüne kadar hiç bir ülkede sistematik bir şekilde, çocuklara hizmet sunuculara çocuk hakları eğitimi verilmedi. Bu amaçla üretilmiş eğitim materyali de bulunmuyor.?

Sağlık çalışanlarına verilen eğitimler sonrasında katılımcıların da ülkelerinde aynı eğitimi vereceklerini belirten Bertan, ayrıca ülkelerden altı ayda bir hizmet sunumu ile ilgili ülkelerarası bilgi paylaşımını sağlayacak bir sistem geliştirileceğini bildirdi.

Bertan, eğitimcilerin ise Türkiye'nin yanı sıra Amerika, İngiltere, Kanada ve Arjantin'den geleceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber