Türk gümrüğü dünyaya açılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2008 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşarlığı ABD, Çin, Rusya ve Bulgaristan'ın da aralarında bulunduğu 9 ülkede gümrük müşavirlikleri kuracak. Müşavirliklerin kurulmasıyla birlikte bu ülkelerdeki Türk işçilerinin ve ticaret erbabının gümrükle ilgili sıkıntıları azalacak.

Gümrük Müsteşarlığı AB ve Dışilişkiler Genel Müdürü Rıza Mehmet Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gümrük teşkilatının 1993'ten önce Maliye ve Gümrük Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterdiğini, bu dönemde özellikle yurt dışındaki işçilere ve iş erbabına gümrük konularında yardımcı olmak amacıyla bazı yurt dışı kadrolar oluşturulduğunu söyledi.

Bu kadroların maliye ve gümrük alanında ortak kullanıldığını ifade eden Korkmaz, ''Ancak daha sonra Gümrük Müsteşarlığı olarak ayrıldığımızda bir protokolle bize bağlanması gereken bu yurt dışı kadrolar Maliye Bakanlığında kaldı. Öyle olunca bizim yurt dışı kadro ihtiyacımız giderilemedi'' dedi.

Türk gümrük teşkilatının birçok ülke ile gümrük alanında karşılıklı idari yardım ve işbirliği anlaşması yaptığına işaret eden Korkmaz, bu anlaşmaları yürütmek için müşavirliklere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Bu çerçevede geçen yıl bir kanun düzenlemesi yapıldığını ve 9 ayrı ülkede 10 gümrük müşavirliği kadrosu oluşturulması kararı alındığını anlatan Korkmaz, ABD, Almanya, Kazakistan, Rusya, Mısır, Belçika, Bulgaristan, Azerbaycan, Çin'de açılacak gümrük müşavirliklerinin, bu ülkelerdeki işçilere Türk yolculara ve gümrükle işi olanlara yardımcı olacağını bildirdi.

-GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ 2009'DA GÖREVDE-

Korkmaz, gümrük müşavirliği kadroları için Bakanlar Kurulunun imzasını beklediklerini, bu süreç tamamlandıktan sonra 2009 yılında söz konusu ülkelerde gümrük müşavirlerinin göreve başlayacaklarını söyledi.

Gümrük teşkilatı olarak ilk kez yurt dışı kadro tahsis edileceğini ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti:

''Bu zamana kadar yurt dışındaki vatandaşlarımıza gümrüklerle ilgili sorun yaşandığında Maliye müşavirlikleri ile Dış Ticaret ataşeleri yardımcı oluyordu. Ancak gümrük konusunda kapsamlı bilgileri olmadığı için yetersiz kalıyorlardı. Gümrük müşavirlikleri oluşturulduğunda yurt dışındaki Türk vatandaşlarının gümrükle ilgili sıkıntıları azalacak. Söz konusu müşavirlikler gümrükle ilgili her türlü sorunda yurt dışındaki vatandaşlarımıza danışmanlık hizmeti verecek.''

-BRÜKSEL'DE 2 MÜŞAVİRLİK OLACAK-

Müşavirliklerin açılacağı ülkeleri seçerken bazı kriterleri göz önüne aldıklarını belirten Korkmaz, ''Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Almanya'nın yanı sıra ABD, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Çin, Türkiye'nin en yoğun ticaret yaptığı ülkeler arasında yer alıyor. Belçika'nın ise özel bir durumu var. Brüksel, AB ve Dünya Gümrük Örgütü'nün merkezidir. Türkiye, Dünya Gümrük Örgütü'nün üyesidir ve orada pek çok etkinlik yapılmakta, Türkiye de bu etkinliklere katılmaktadır. Bu nedenle Brüksel'de iki müşavirlik kadrosu düşündük'' diye konuştu.

Korkmaz, Kapıkule sınır kapısının çok yoğun olduğunu, geçişler sırasında bazı sorunlar yaşandığını belirterek, bu sorunları yerinde çözmek üzere Bulgaristan'da da müşavirlik açılacağını belirtti.

Mısır ile Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması bulunduğunu ve Türkiye'nin kuzey Afrika ülkeleriyle artan bir dış ticaret hacmi olduğunu anlatan Korkmaz, ''Mısır'da açılacak müşavirlik bu bölgedeki tüm kuzey Afrika ülkeleri için faaliyet gösterecek'' diye konuştu.

Korkmaz, söz konusu müşavirliklerin bir kısmının büyükelçiliklerde, bir kısmının ise kiralanacak ofislerde hizmet vereceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber